Specjalności serowe z Europy i Polski
Poniższa lista z serami pochodzi z Forum Mleczarskie Podręcznika Serowego edycja 2019. Zgromadziliśmy tu komplet informacji o 88 serach z 17 krajów europejskich i 13 markowych serach z Polski. Na podstronach serwisu publikujemy wszystkie niezbędne informacje potrzebne konsumentom, Szefom Kuchni i handlowcom w ich codziennej pracy i pasji serowej. Zapraszamy do bliższego poznania najciekawszych i najbardziej utytułowanych serów. Znajdą tu Państwo szereg charakterystyk dotyczących pochodzenia, smaku, aromatu, dojrzewania, ochrony unijnej, przeznaczenia kulinarnego, w tym łączenia z winami wraz z listą dostawców i producentów.
Europejskie specjalności
Austria
Cypr
Czechy
Dania
Francja
- Bleu d’Auvergne
- Morbier
- Roquefort
- Bleu des Causses
- Brie
- Bûchette
- Camembert
- Cantal
- Chaource
- Comté
- Emmental
- Fourme d’Ambert
- Fromage de Chèvre twarogowy
- Fromage de Chèvre pleśniowy
- Chabichou
- Crottin de Chavignol
- Kozi podpuszczkowy twardy/półtwardy
- Maroilles
- Mimolette / Boule de Lille
- Reblochon
- Banon / Banon à la Feuile
Grecja
Hiszpania
Holandia
- Gouda
- Edam / Edammer
- Maasdam
- Kozi podpuszczkowy twardy/półtwardy
- Leyden
- Old Amsterdam
- Owczy podpuszczkowy twardy/półtwardy
Irlandia
Litwa
Niemcy
- Allgäuer Bergkäse
- Allgäuer Emmentaler
- Cambozola
- Dorblu
- Edelpilz
- Harceński / Harzer Roller
- Limburger / Backsteinkäse
- Nieheimer
Norwegia
Polska
Skandynawia
Słowacja
Szwajcaria
- Appenzeller
- Emmentaler (Emmenthaler)
- Raclette
- Diabolo Gourmet
- Gruyère
- Sännächäs (Duma Pasterza)
- Sbrinz
- Tête de Moine
- Tilsiter
- Vacherin Fribourgerois
- Vacherin Mont-d’Or