Pochodzenie
Węgrów, województwo mazowieckie.
Rodzaj surowca
Sery żółte Hochland Gouda powstają z polskiego mleka. Jako jedyne sery na polskim rynku otrzymały certyfikat VLOG – gwarantujący produkcję bez użycia technik modyfikacji genetycznej. Oznacza to, że już na etapie pozyskiwania mleka, krowy karmione są paszą bez GMO.
Typ sera
Dojrzewający podpuszczkowy, półtwardy.
Miąższ
Miękki, elastyczny, jednolity w całej masie, nieliczne, małe owalne i okrągłe dziury o nieregularnym rozmieszczeniu. Łagodny, maślany, smak. Kolor od jasnożółtego po złocisty.
Przeznaczenie kulinarne
Ser Hochland Gouda doskonale smakuje sam, bez żadnych dodatków, idealnie pasuje do
dań ciepłych i gorących, do kanapek, jako przekąska, a także do zapiekanek oraz jako element popularnej „deski serów”. Jako że Polacy na nowo odkrywają przyjemność płynącą z gotowania, to wspólne gotowanie z rodziną lub znajomymi oraz wymiana przepisów kulinarnych stały się dla wielu codziennością i miłą formą spędzania wolnego czasu.
Ciekawostki
Aby wyprodukować 1 kg żółtego sera, potrzeba aż 10-12 litrów mleka. Analiza trendów konsumenckich w Polsce i Europie jednoznacznie wskazuje na siłę naturalności. Dlatego sery Hochland nie zawierają konserwantów, stanowiąc jednocześnie bogate źródło cennego wapnia i składników odżywczych. Wśród koneserów serowych powszechnie przyjmuje się, że taki sam produkt może smakować inaczej (w zależności od sposobu jego cięcia), a cieńsze plasterki są postrzegane jako produkt o bogatszym smaku, dlatego w opakowaniach Hochland znajdują się cieńsze plastry, które smakują dużo lepiej niż dotychczasowy produkt. To także rezultat nowych receptur.
Inne produkty
W ofercie firmy Hochland Polska znajdują się pięć różnych smaków: Maasdamer, Edamski, Gouda, Tylżycki, Gouda Wędzona.