ABC Nabiału - kompendium wiedzy

Wymagający, świadomi konsumenci stykający się na co dzień z produktami mleczarskimi natrafiają często na terminologię, która nie zawsze jest dla nich zrozumiała. Wiedza ta często jest hermetyczna, albo rozproszona, czasem niepełna albo nie daje gwarancji rzetelności. Dlatego Forum Mleczarskie przygotowało rodzaj kompendium wiedzy, które będzie użyteczne dla osób nie będących fachowcami, ale poszukujących informacji na tematy związane z żywieniem i produkcją nabiału. Naszą intencją jest przybliżenie aspektów dotyczących przetwarzania mleka, za wartości składników odżywczych w gotowych produktach oraz przybliżenie wiedzy o stosowanych dodatkach do żywności. Poprosiliśmy o pomoc fachowców współpracujących z nami od lat (dr hab. Małgorzatę Ziarno, prof. SGGW, dr inż. Dorotę Zarębę oraz mgr inż. Joannę Górską, specjalistkę w dziedzinę żywienia) w stworzenie listy zagadnień interesujących konsumentów nabiału.

Najważniejsze wyrażenia i terminy

dr hab. Małgorzata Ziarno, prof. SGGW Warszawa, dr inż. Dorota Zaręba

Składniki odżywcze

Joanna Górska

E-dodatki

Joanna Górska