Komunikaty prasowe wszystkich: 2 936

Strona 1 z 147
21. Międzynarodowe Forum Społeczności Mleczarskiej już wkrótce!

Polskie mleczarstwo stoi przed dużymi wyzwaniami związanymi ze światowymi zmianami na rynku mleka. Rosnąca konkurencja, zmieniające się trendy konsumencie, zwiększone wahania cen na światowym rynku czy presja na zrównoważony rozwój to tylko niektóre z nich. Przyszłość branży będzie zależała od tego, jak dobrze poradzi sobie z tymi wyzwaniami i wykorzysta swoje mocne strony. Aby to zrobić, potrzebna jest szeroko zakrojona dyskusja interesariuszy i ekspertów branżowych, już 4-5 września w Białymstoku, podczas 21. Międzynarodowego Forum Społeczności Mleczarskiej.

pokaż
Polska
Grupa Polmlek zakończyła letnią kampanię twarogów

Wiosną w spocie promującym twarogi śmietankowy, chudy i półtłusty oraz masło Grupa Polmlek nawiązała do wielkanocnej tradycji pieczenia sernika, a latem zachęcała do włączenia w zdrową dietę twarogów klinków w marce Polmlek. „Tradycja w nowym wydaniu” – pod takim hasłem prowadzono kampanię i jej założeniem było odczarowanie twarogów i pokazanie ich w nowoczesnych potrawach, w pięknych, beautyshotowych ujęciach. Jednocześnie kampania podkreślała tradycyjny sposób wytwarzania, niezmienny od lat smak i niezaprzeczalną jakość twarogów Polmlek.

pokaż
Polska
Activia rozwija ofertę jogurtów pitnych bez dodatku cukru

W odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie konsumentów na produkty nie zawierające cukrów dodanych oraz zainteresowanie jogurtami w formie pitnej, portfolio marki Activia zostało poszerzone o nowe warianty smakowe produktów pitnych bez dodatku cukru: truskawka-banan oraz mango-banan. Jogurty Activia to także wsparcie dla zdrowia jelit. Zawierają wapń pomagający w prawidłowym funkcjonowaniu enzymów trawiennych oraz żywe kultury bakterii. Rozszerzeniu oferty towarzyszy kampania marketingowa. 

pokaż
Polska
Kolejny Polak dołączył do Rady Technologicznej Forbesa

CEO i założyciel firmy Explitia S.A. Adrian Stelmach przeszedł przez wszystkie etapy złożonego procesu kwalifikacji do prestiżowej Rady Technologicznej Forbesa (Forbes Technology Council). Radę Technologiczną Forbesa tworzą liderzy branży technologicznej z całego świata. Członkostwo w niej to dla Adriana Stelmacha wielki zaszczyt, tym bardziej że we wszystkich Radach Forbesa zasiada zaledwie kilku Polaków.

pokaż
Unia Europejska
Alex Henriksen nowym Dyrektorem Zarządzającym Tetra Pak w regionie East Europe

Alex Henriksen został powołany na stanowisko Dyrektora Zarządzającego firmy Tetra Pak w regionie East Europe. Swoje obowiązki obejmie z dniem 1 sierpnia br., zastępując tym samym Lyndsey Loyden-Edwards, która niebawem przejmie inne zadania w ramach organizacji. Wraz z objęciem stanowiska, Alex Henriksen przejmie odpowiedzialność za zarządzanie działalnością operacyjną Tetra Pak w 16 krajach, w tym za pracę 7 biur handlowych.

pokaż
Carrefour rozpoczął montaż maszyn do systemu kaucyjnego w Warszawie

Carrefour Polska rozpoczął w Warszawie instalację automatycznych butelkomatów, w ramach których sieć będzie odbierała od klientów 3 frakcje odpadów objętych ruszającym z dniem 1 stycznia 2025 r. systemem kaucyjnym. Celem inicjatywy Carrefour jest jak najszybsze aktywne włączanie Polaków w odzysk surowców wtórnych i ułatwienie im dostępu do punktów zwrotu zużytych opakowań w całym kraju.

pokaż
© mlekpol (sm)
Polska
Ruszyła trzecia edycja Szlaku Maślanki Mrągowskiej!
© mlekpol (sm)

Łącznie 32 lokalizacje, obejmujące wyjątkowe atrakcje turystyczne oraz restauracje na terenie Mrągowa i okolic, a ponadto wiele autorskich dań – od zup po desery – z maślanką w roli głównej. Tegoroczna, trzecia już edycja Szlaku Maślanki Mrągowskiej wystartowała w niedzielę 14 lipca i potrwa do 30 sierpnia 2024 r. Wszyscy uczestnicy tej wyjątkowej przygody, którzy pokonają kulinarno-kulturową trasę mrągowskiej fermentowanej legendy, mogą liczyć na atrakcyjne nagrody. 

pokaż
Polska
Szkolenie ZPPM pt. „Dyrektywa NIS 2 – wymogi dla producentów żywności wynikające z implementacji w polskim prawodawstwie”

W związku z wejściem w życie tzw. Dyrektywy NIS 2, Związek Polskich Przetwórców Mleka zaprasza na szkolenie pt. Dyrektywa NIS 2 – wymogi dla producentów żywności wynikające z implementacji w polskim prawodawstwie. Szkolenie odbędzie się 30 lipca 2024 r. o godz. 10:00 w formule on-line.

pokaż
Polska
Mleko wysokobiałkowe Łaciate Protein+. Nowość w portfolio Mlekpolu

Linia Łaciate Protein+ powiększyła się właśnie o mleko UHT w wersjach: klasycznej oraz bez laktozy. Już jedna szklanka tego produktu dostarcza 20 g białka, a niska zawartość węglowodanów sprawia, że mleko to stanowi doskonałą propozycję dla osób dbających o zdrowie i kondycję fizyczną. 

pokaż
Polska
Mlekovita najbardziej rozpoznawalną marką w Polsce

Według najnowszego Raportu Brand Footprint Europe marka Mlekovita zajęła 1. miejsce wśród najczęściej wybieranych przez Polaków marek FMCG. Wyniki są oparte na całorocznej obserwacji koszyków zakupowych 13,5 mln polskich gospodarstw.

Raport Brand Footprint Europe to szczegółowe badanie, które pokazuje, jakie marki są najchętniej wybierane przez konsumentów w danym kraju. Niekwestionowanym liderem wyborów zakupowych Polaków okazała się marka Mlekovita, która jest też liderem w podkategorii nabiałowej. Mlekovita osiągnęła wskaźnik Consumer Reach Points (CRP) na poziomie 250,1 mln. Co ważne, w przypadku marki Mlekovita wykazuje on tendencję rosnącą.

pokaż
Polska
Kefir Łaciaty: nowość z mleczarni Mlekpol (SM)

Kefir pitny naturalny marki Łaciate dostępny jest w dwóch wygodnych pojemnościach – 360 g oraz 1 l. Produkowany jest z polskiego mleka, bez dodatku konserwantów, sztucznych barwników czy aromatów. Ten fermentowany napój mleczny o orzeźwiającym smaku zawiera wiele cennych witamin i minerałów. Wspiera też układ trawienny, poprawia metabolizm, a dzięki niskiej kaloryczności – sprawdzi się w diecie osób dbających o linię. 

pokaż
© hochland polska
Polska
Konkurs „Moje 30 lat z Hochland w Polsce”
© hochland polska

W pierwszy poniedziałek lipca odbył się finał Konkursu Fotograficznego „Moje 30 lat z Hochland w Polsce”, który już po raz 18. zorganizowany został dla Pracowników i Dostawców Mleka dla Hochland Polska. Zgodnie z regulaminem dokonano wyboru 12 najlepszych prac. Zostaną one opublikowane, po jednej na każdy kolejny miesiąc, w kalendarzu Hochland Polska 2025.

pokaż
Polska
Bakoma wprowadza na rynek nowy innowacyjny produkt Twist Bubble

Jest to jogurt pitny, wyróżniający się obecnością owocowych kulek, które nadają mu niepowtarzalny smak i konsystencję, podobną do popularnego Bubble Tea. 

Twist bubble będzie dostępny w 3 smakach: odlotowa truskawka – połączenie jogurtu pitnego z soczystymi kulkami o smaku truskawek, brzoskwinia/marakuja – połączenie egzotycznej marakui z delikatnym smakiem brzoskwini w jogurcie pitnym oraz ananas/kokos – połączenie soczystego ananasa z egzotycznym kokosem. 

pokaż
Polska
Mlekpol (SM): Mleko UHT Łaciate barista

Naturalny smak i aromat oraz trwała, kremowa pianka – mleko UHT Łaciate barista to idealna propozycja dla osób, które nie wyobrażają sobie dnia bez filiżanki białej kawy. Nowość od Mlekpolu to odpowiedź na potrzeby zarówno profesjonalnych, jak i domowych baristów.

Łaciate barista produkowane jest z najwyższej jakości polskiego mleka, co nadaje naparowi wyjątkowy smak, tak lubiany przez miłośników włoskich kaw na bazie espresso – cappuccino, latte czy macchiato. Można go używać do kaw tradycyjnych i mrożonych, ale także do koktajli oraz deserów. 

pokaż
© piątnica (osm)
Polska
Piątnica (OSM) nagrodziła dostawców mleka
© piątnica (osm)

Piątnica (OSM) przyznała nagrody w corocznym rankingu dostawców mleka. W tegorocznej edycji ustanowiono dwie kategorie – za największą ilość dostarczonego surowca oraz za najwyższą jakość mleka. W każdej z kategorii wyróżniono 15 dostawców, a trzy osoby zostały podwójnie uhonorowane – zarówno za ilość, jak i za jakość surowca. Nagrodzeni rolnicy dostarczyli do Spółdzielni ze swoich gospodarstw łącznie ponad 47 mln litrów mleka.

pokaż
Polska
Mlekpol (SM): Śmietanka Łaciata pasteryzowana 30%

Śmietanka Łaciata pasteryzowana 30% to produkt pasteryzowany, niezwykle kremowy, powstający wyłącznie z polskiego mleka. Świetnie sprawdza się jako dodatek do kawy, zup, sosów i sałatek, a zwłaszcza do słodkich deserów, tortów i koktajli. Do wykorzystania na zimno i na gorąco – nie warzy i nie rozwarstwia się pod wpływem temperatury. Dzięki wysokiej zawartości tłuszczu nadaje się do ubijania i jako baza do słodkich, trwałych kremów.

pokaż
Polska
Nowa propozycja od Krasnystaw (OSM)

Owsianka z rodzynkami i orzechami w wygodnej miseczce to doskonała propozycja na zdrowe śniadanie, przekąskę w pracy, na wycieczce albo po treningu. Owsianka to doskonały pomysł dla osób będących na diecie oraz dla sportowców. Jej prozdrowotne właściwości są znane od dawna.

pokaż
© polska izba mleka
Polska
Napoje roślinne a tradycyjne mleko krowie
© polska izba mleka

W obecnych czasach rodzice stają przed wieloma wyzwaniami dotyczącymi odżywiania swoich dzieci, zwłaszcza kiedy chodzi o wybór odpowiednich produktów białkowych. Opcji jest wiele – od mleka krowiego po roślinne alternatywy takie jak napój sojowy, migdałowy czy owsiany.

Jak jednak te różne wybory wpływają na zdrowie i dzieci w wieku szkolnym?

pokaż
© tetra pak
Polska
Tetra Pak redukuje emisje GHG w całym łańcuchu wartości o 20%
© tetra pak

Tetra Pak zaprezentowała Raport zrównoważonego rozwoju za rok 2023, który podsumowuje postępy firmy w realizacji celów w tym zakresie. Opublikowany po raz 25. dokument obejmuje m.in. opis działań na rzecz transformacji systemów żywnościowych [1] z wytyczeniem czterech kluczowych ścieżek i celów przedstawionych na konferencji COP28. Informacje przedstawione w podsumowaniu zostały podzielone na pięć współzależnych obszarów: systemy żywnościowe, gospodarka o obiegu zamkniętym, klimat, środowisko naturalne, a także zrównoważony rozwój społeczny.

pokaż
Polska
Grupa Polmlek: Gouda wiórki 300 g

Gouda wiórki 300 g to rodzinna porcja pysznego sera w postaci apetycznych wiórków, idealnego na domowe zapiekanki. Ma bardziej zdecydowany, intensywny smak niż klasyczna mozzarella, ale również pięknie i apetycznie ciągnie się po podgrzaniu. Świetnie pasuje do zapiekanek ziemniaczanych i makaronowych lub klasycznych z pieczywa z ulubionymi dodatkami.

pokaż
Strona 1 z 147