Aktualności Polska wszystkich: 3 419

Strona 1 z 171
© forum mleczarskie
Unia Europejska
Masło coraz bardziej w górę, poprawa na rynku proszku
© forum mleczarskie

Sytuacja na rynkach mleczarskich według krótkoterminowego raportu Komisji Europejskiej:

  • skup mleka krowiego w UE wzrósł o +0,5% w marcu 2024/23,
  • wzrost cen mleka w spot, obecnie na poziomie 49,8 c/kg (19.05.2024);
  • ceny masła w UE: 597 €/100 kg, +3,3% w ciągu ostatnich 4 tygodni;
  • ceny OMP w UE: 243 €/100 kg, +2% w ciągu ostatnich 4 tygodni;
  • ceny PMP w UE: 368 €/100 kg, +1,4% w ciągu ostatnich 4 tygodni;
  • ceny cheddara w UE: 390 €/100kg, -0,5% w ciągu ostatnich 4 tygodni;
pokaż
© auchan polska
Polska
Partnerzy w dekarbonizacji 2030
© auchan polska

Firma Auchan Polska rozpoczęła realizację drugiego etapu programu „Partnerzy w dekarbonizacji 2030” – unikatowej w skali branży inicjatywy, której celem jest zaangażowanie dostawców we wspólną dekarbonizację łańcucha wartości i tworzenie niskoemisyjnej oferty produktowej. Zainicjowany w 2023 r. program ma zachęcać partnerów Auchan do wdrażania praktyk przyjaznych środowisku, zapewniając równocześnie wsparcie i dostęp narzędzi pomocnych w skutecznym zmniejszaniu ich śladu węglowego.

pokaż
Polska
Biznes i zrównoważony rozwój według Grupy Mlekovita

W piątek, 17 maja br., odbyło się Ogólnopolskie Forum Partnerów Biznesowych organizowane przez Grupę Mlekovita. Tematem przewodnim rozmów i wystąpień konferencyjnych było nie tylko partnerstwo w biznesie, ale również ochrona środowiska i przyszłość polskiego mleczarstwa. Punktem wyjścia do tematów prośrodowiskowych była nowoczesna, niezależna energetycznie Fabryka Biofermentacji, uroczyście otwarta przy centrali Grupy Mlekovita tuż przed rozpoczęciem Forum.

pokaż
© seen technologie
Polska
Mlekovita otworzyła nową inwestycję za 72 mln zł
© seen technologie

17 lipca na terenie zakładu produkcyjnego Grupy Mlekovita w Wysokiem Mazowieckiem, miało miejsce uroczyste otwarcie nowej oczyszczalni ścieków. W wydarzeniu uczestniczyli przedstawiciele Grupy Mlekovita z Prezesem Zarządu Dariuszem Sapińskim na czele, a także przedstawiciele wykonawcy z firmy Seen Technologie, tj. Dariusz Jasak, Prezes Zarządu, dr inż. Bogusław Buczak, Prokurent i Dyrektor Działu Inżynieria Procesowa, Michał Kozłowski, Zastępca Dyrektora Działu Realizacji oraz Piotr Szmich, Kierownik Projektu.

pokaż
Polska
Rynek produktów przyjaznych zwierzętom rozwija się dynamicznie

Forum Mleczarskie w ostatnich latach wiele miejsca poświęciło produktom wegańskim. Dlatego zapytaliśmy Martę Pinocy, Starszego Menadżera Kategorii w Aldi Polska czy jest to asortyment, który potwierdził pokładane w nim nadzieje. Czy Polacy chętnie sięgają po produkty z tej kategorii, czy są raczej tradycjonalistami? – W porównaniu do zeszłego roku widzimy ciągły wzrost sprzedaży produktów, które sprawdzają się w kuchni Polaków w roli zamienników mięsa i nabiału. Wzrost ten jest napędzany przez kilka czynników, m.in. zwiększoną świadomość na temat wpływu diety na zdrowie i środowisko oraz nieustanny rozwój technologii i dostępność coraz lepszych jakościowo produktów wegańskich.

pokaż
© arhelan
Polska
Czysta etykieta to ważny element strategii sprzedaży nabiału
© arhelan

Zapytaliśmy Agnieszkę Onacik, Dyrektora Handlowego w sieci Arhelan o czysty skład produktów nabiałowych. Czy jest to nadal ważny czynnik przy wyborze produktów przed ich włożeniem do koszyka? 

– Mimo wysokiej presji cenowej czysty skład to nadal ważny czynnik wyboru produktów nabiałowych. Klienci wiedzą, że kupowanie zdrowej żywności z czystą etykietą odgrywa ważną rolę w zachowaniu dobrej kondycji zdrowotnej, co wpisuje się w silny trend zdrowego żywienia, wspierany przez działania marketingowe wielu firm.

pokaż
polska izba mleka
Polska
Polska Izba Mleka apeluje do Ministra Rolnictwa o likwidację Funduszu Ochrony Rolnictwa
polska izba mleka

Polska Izba Mleka od lat działa na rzecz swoich członków oraz branży mleczarskiej, dlatego też nie może pozostać obojętna wobec nowych przepisów mających wpływ na sektor. Jedną z ustaw niekorzystnie wpływających na sektor jest ta z 9 maja 2023 r. – ustawa o Funduszu Ochrony Rolnictwa (Dz. U. z 2023, poz. 1130). 13 maja 2024 r. Agnieszka Maliszewska – Dyrektor Biura Polskiej Izby Mleka skierowała pismo do Czesława Siekierskiego – Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w którym PIM wnioskuje o likwidację Funduszu Ochrony Rolnictwa oraz o zwrot środków dotychczas naliczonych i pobranych na ten cel od dostawców produktów rolno-spożywczych uznając funkcjonowanie Funduszu za niecelowe.

pokaż
© forum mleczarskie
Świat
Europa konkurencyjna na rynkach masła i sera
© forum mleczarskie

Przegląd najważniejszych wydarzeń według krótkoterminowego raportu Komisji Europejskiej

  • cena mleka spot wzrosła do 46,8 c/kg (12.05.2024);
  • ceny masła w UE: 584 €/100 kg, +1,3% w ciągu ostatnich 4 tygodni;
  • ceny OMP w UE: 240 €/100 kg, +0,6% w ciągu ostatnich 4 tygodni;
  • ceny PMP w UE: 365 €/100 kg, +0,9% w ciągu ostatnich 4 tygodni;
  • ceny cheddara w UE: 392 €/100 kg, -0,2% w ciągu ostatnich 4 tygodni;
pokaż
© forum mleczarskie
Polska
Federacja Konsumentów i ZPPM w sprawie nowelizacji ustawy kaucyjnej
© forum mleczarskie

Federacja Konsumentów i Związek Polskich Przetwórców Mleka popierają wprowadzenie w Polsce systemu kaucyjnego. Każde rozwiązanie, które przyczynia się do ochrony środowiska i klimatu oraz każde rozwiązanie, które daje konsumentów realną możliwość aktywnego uczestnictwa w działaniach wpływających na poprawę stanu środowiska, w którym żyjemy, będzie wspierane przez nasze organizacje. 

pokaż
Polska
Klienci cenią nasz produkt

W rozmowie z Agnieszką Kuleszą, Prezes Zarządu mleczarni Skierniewice (OSM) przyjrzeliśmy się sytuacji w segmencie serów świeżych typu mozzarella. To kategoria bardzo konkurencyjna, a jednocześnie obiecująca – Polacy rozkochali się w serach świeżych, które poznawali często dopiero za granicą. Czy jako konsumenci nadal kupujemy tyle mozzarelli co w poprzednich latach? – Ja bym powiedziała, że kupujemy zdecydowanie więcej. Zmieniły się również oczekiwania. Lata temu produkowaliśmy rodzaj półfabrykatu dla pizzerii z dodatkiem tłuszczu roślinnego, aby cena była niższa. Teraz Polacy patrzą na skład, oczekują prawdziwych serów z mleka krowiego, z czego jesteśmy bardzo zadowoleni. Rozwinęliśmy produkcję kulek mozzarelli w zalewie, w tym do segmentu HoReCa. 

pokaż
© grupa mlekovita
Polska
Niezmieniony poziom stóp procentowych osłabia polskie mleczarstwo
© grupa mlekovita

Ograniczenie popytu, zmniejszenie aktywności gospodarczej, utrudniony eksport – Dariusz Sapiński, Prezes Zarządu największej spółdzielczej grupy mleczarskiej w Europie Środkowo-Wschodniej wskazuje, że decyzja Rady Polityki Pieniężnej o utrzymaniu stóp procentowych NBP na niezmienionym poziomie osłabia polskie mleczarstwo. Dodatkowo ponawia postulat likwidacji Funduszu Ochrony Rolnictwa.

pokaż
© arhelan
Polska
Produkty wysokobiałkowe wśród topowych trendów w nabiale
© arhelan

Zapytaliśmy Agnieszkę Onacik, Dyrektora Handlowego w sieci Arhelan jakie nowe trendy produktowe okazały się strzałem w dziesiątkę w minionym roku w sieci Arhelan? Które produkty i marki szczególnie zyskały akceptację klientów? – Nowym trendem w towarach nabiałowych są niewątpliwie produkty proteinowe. Obecnie jest to najlepiej rozwijająca się kategoria. Produkty wysokobiałkowe są uznawane przez wielu konsumentów za prozdrowotne, odżywcze, jakościowe i niskokaloryczne.

pokaż
© mlekpol (sm)
Polska
Produkcja żywności a Zielony Ład. Prezes Mlekpolu wśród prelegentów EEC w Katowicach
© mlekpol (sm)

Transformacja energetyczna na wsi wymaga przyjęcia przemyślanych, szczegółowych regulacji prawnych – mówił w Katowicach podczas XVI Europejskiego Kongresu Gospodarczego Tadeusz Mroczkowski. Prezes Mlekpol (SM) znalazł się w prestiżowym gronie kilkuset prelegentów największej biznesowej imprezy w Europie Środkowej. Głównymi tematami tegorocznej edycji wydarzenia były zielona transformacja i bezpieczeństwo energetyczne.

pokaż
© aldi polska
Polska
Klienci doceniają prostotę promocji w Aldi
© aldi polska

Zapytaliśmy sieć Aldi jak w ostatnim roku rozwinął się format sklepów Aldi pod względem liczby placówek? Co decyduje o tym, że klienci wybierają sklepy Aldi? Czy są znane statystyki mówiące o tym, jak zmieniła się liczba klientów odwiedzających Państwa placówki w ostatnim roku? – Sklepy sieci Aldi obecne są aktualnie w ponad 195 miastach. W grudniu 2023 r. sieć świętowała otwarcie trzysetnego sklepu, które miało miejsce w Opolu – powiedziała Marta Pinocy, Starszy Menadżer Kategorii Aldi Polska. – Sieć zrealizowała założone plany ekspansyjne na 2023 r., otwierając 57 nowych placówek w różnych regionach całej Polski. Najwięcej sklepów otworzyła w grudniu, bo aż 17.

pokaż
© alima-bis
Polska
Mimo problemów firmy mleczarskie inwestują w innowacyjność
© alima-bis

Zapytaliśmy Tadeusza Łuczaka, Prezesa Alima-Bis czy możemy mówić o powrocie mleczarni na ścieżkę wzrostu w poziomie inwestycji. – Zdolność inwestycyjna przedsiębiorstw spada – podkreślił nasz rozmówca. – Jednak mimo trudności zakłady spożywcze i przedsiębiorstwa innych branż zaczynają w coraz większym zakresie interesować się innowacyjnością i pogłębianiem technologii przetwórczej w celu pozyskania surowców spożywczych, które do tej pory były niezauważane. Mówię tutaj np. o produkcji koncentratów białek serwatkowych (WPC), izolatów białek lub trwających obecnie pracach nad wyizolowaniem białek o szczególnym znaczeniu dla organizmu człowieka (typu laktoferyna).

pokaż
© skierniewice (osm)
Polska
Sytuacja na rynku proszków mlecznych nie jest optymistyczna
© skierniewice (osm)

Poprosiliśmy Agnieszkę Kuleszę, Prezes Zarządu mleczarni Skierniewice (OSM) o przybliżenie swojej osoby Czytelnikom naszego magazynu oraz o komentarz na rynku proszków mlecznych. Niedawno objęła Pani obowiązki Prezesa w spółdzielni słynącej z produkcji serów typu mozzarella. Proszę opowiedzieć, jak to się stało, że związała Pani swoją przyszłość z mleczarstwem i jak wyglądała Pani dotychczasowa przygoda z tą branżą?

– Jestem absolwentką Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Ukończyłam Wydział Żywienia Człowieka, a następnie studia podyplomowe z zarządzania i marketingu. Szukałam pracy w przetwórstwie. Najpierw pracowałam w branży mięsnej, a potem w innym zakładzie mleczarskim.

pokaż
© forum mleczarskie
Polska
Wniosek o połączenie już w UOKiK
© forum mleczarskie

Do UOKiK wpłynął wniosek od mleczarni Spomlek (SM) i Bychawa (OSM) w sprawie połączenia. To formalna część znanego w świecie mleczarskim planu przyłączenia słabszego podmiotu przez większy, jakim jest mleczarnia Spomlek (SM). Jak podano we wniosku cel tej koncentracji jest wieloaspektowy. 

pokaż
© forum mleczarskie
Świat
Stabilizacja niskich cen „commodities”
© forum mleczarskie

Przegląd najważniejszych wydarzeń według krótkoterminowego raportu Komisji Europejskiej:

  • cena mleka spot nieznacznie spadła i wyniosła 42,5 c/kg (28.04.2024);
  • ceny masła w UE: 575 €/100 kg, +0,7% w ciągu ostatnich 4 tygodni;
  • ceny OMP w UE: 239 €/100 kg, -0,7% w ciągu ostatnich 4 tygodni;
  • ceny PMP w UE: 363 €/100 kg, +1,0% w ciągu ostatnich 4 tygodni;
  • ceny cheddara w UE: 392 €/100 kg, +0,6% w ciągu ostatnich 4 tygodni;
pokaż
© pim
Polska
Posiedzenie Zarządu Polskiej Izby Mleka
© pim

W dniu 30 kwietnia 2024 r. odbyło się posiedzenie Zarządu Polskiej Izby Mleka w formie on-line, w którym wzięli udział: Prezes Izby Grzegorz Gańko, który przewodniczył spotkaniu, Dariusz Sapiński, Łukasz Kalinowski, Paweł Gaca, Paweł Pasternak oraz Dyrektor PIM Agnieszka Maliszewska. Zarząd PIM przyjął porządek i projekty uchwał dotyczące Walnego Zgromadzenia Członków Polskiej Izby Mleka. Ustalono termin posiedzenia Walnego na dzień 6 czerwca 2024 r., które odbędzie się w formie on-line. 

pokaż
© forum mleczarskie
Wielka Brytania
Brytyjczycy jedzą więcej w domu. Rośnie popularność dań z nabiałem
© forum mleczarskie

Brytyjscy konsumenci ograniczyli ilość kupowanej żywności w 2023 r. ze względu na rosnące ceny, a następnie spożyli więcej posiłków w domu w porównaniu z 2019 r. – powiedziała Vanessa Adamson, Menadżer ds. Handlu Detalicznego w AHDB. Według Kantar Usage w 2023 r. ponad jedna trzecia posiłków Brytyjczyków (35,5%) zawierała nabiał jako składnik, co czyni go popularnym wyborem wśród konsumentów (dane za Kantar Usage 52 w/e, 26 listopada 2023). 

pokaż
Strona 1 z 171