Aktualności świat wszystkich: 3 586

Strona 1 z 180
© forum mleczarskie
Unia Europejska
Sery kontynuują wzrosty cen
© forum mleczarskie

Najważniejsze informacje z rynku mleczarskiego w UE i handlu commodities na świecie:

  • skup mleka krowiego w UE wzrósł o +1,7% w listopadzie 2024 r. i o +0,7% w styczniu-listopadzie 2024 r. (+0,4% po uwzględnieniu roku przestępnego);
  • w listopadzie 2024 r. produkcja mleka spadła o -0,3% w Australii i o -1% w Stanach Zjednoczonych, podczas gdy wzrosła o +2,1% w Nowej Zelandii i o +5,4% w Wielkiej Brytanii;
  • ewolucja produkcji mleczarskiej w UE w okresie styczeń-listopad 2024 r.: masło (-1,4%), SMP (+0,05%); WMP (-2,2%), mleko zagęszczone (+7%), śmietana (+3,7%), mleko pitne (+1%), mleko fermentowane (+3,8%), ser (+2,7%);
pokaż
© granarolo
Włochy
Granarolo kupiło licencję piemonckiej marki mleka
© granarolo

Włoski gigant mleczarski Granarolo i Cooperativa Piemonte Latte podpisały umowę licencyjną na używanie marek Centrale del Latte di Alessandria i Asti ze spółdzielnią rolników Piemonte Latte, właścicielem marki, na okres 6 lat. Piemonte Latte, historyczny partner firmy Centrale del Latte di Alessandria e Asti, nabył markę na aukcji, która odbyła się 30 grudnia 2024 r. w ramach sądowego postępowania likwidacyjnego firmy Centrale del Latte di Alessandria e Asti, która zaprzestała swojej działalności w 2024 r. W związku z tym Piemonte Latte podpisało umowę licencyjną z Granarolo dla marki wraz z dostawami mleka.

pokaż
© forum mleczarskie
Wielka Brytania
Produkcja mleka w Wielkiej Brytanii nieznacznie rośnie
© forum mleczarskie

Dostawy mleka w Wielkiej Brytanii w czwartym kwartale wzrosły o 3,5% w porównaniu z tym samym kwartałem w 2023 r. – podała AHDB. Oznacza to 0,7% wzrost w skali roku. Obecnie oczekuje się wzrostu produkcji mleka w Wielkiej Brytanii do końca sezonu 2024/25 i w 2025 r . Biorąc pod uwagę wyzwania związane z pogodą AHDB spodziewa się, że produkcja wzrośnie o 0,9% rok do roku. Szacuje się też, że w sezonie mlecznym (kwiecień-grudzień) dostawy mleka organicznego w Wielkiej Brytanii wyniosły łącznie 266 mln litrów, co stanowi spadek o 6,9% w porównaniu z rokiem 2023/24.

Całkowita liczba krów mlecznych w Wielkiej Brytanii w październiku 2024 r. wyniosła 1,64 mln sztuk , co stanowi najniższą liczbę odnotowaną w październiku i spadek o 0,9% w porównaniu z tym samym miesiącem poprzedniego roku.

pokaż
© milcobel
Belgia
Milcobel sprzedaje dział lodów
© milcobel

Spółdzielnia mleczarska Milcobel ogłosiła pomyślne zakończenie sprzedaży swojej spółki zależnej YSCO spółce Davidson Kempner Capital Management wspieranej przez Afendis Capital Management jako partnera operacyjnego. Transakcja ta wpisuje się w strategię zakładającą pełne skupienie się na swojej podstawowej działalności w obszarze produktów mleczarskich, a dokładniej najwyższej jakości produktów B2B (mozzarella, sery tarte, mleko w proszku, serwatka, masło i śmietana), produktów konsumenckich (w tym dobrze znanych marek serów jak Brugge Kaas i sery marek własnych) oraz dystrybucji. Częścią tej strategii jest także ogłoszona proponowana fuzja z FrieslandCampina, z którą Milcobel chce stworzyć odporną i przyszłościową spółdzielnię.

pokaż
© forum mleczarskie
Unia Europejska
Wyraźny wzrost cen serów na rynku UE
© forum mleczarskie

Najważniejsze informacje z rynku mleczarskiego według danych Komisji Europejskiej:

  • średnie ceny mleka w gospodarstwie w UE wzrosły do 53,3 c/kg w listopadzie 2024 r., +3,3% w porównaniu z październikiem 2024 r. i +17,3% w porównaniu z listopadem 2023 r.; szacowana cena na grudzień 2024 r.: 53,7 c/kg (+0,8%);
  • w porównaniu z październikiem, cena mleka w listopadzie 2024 r. wzrosła w Nowej Zelandii (42,3 c/kg; +5%), podczas gdy w USA spadła (47,2 c/kg; -10%).
pokaż
© forum mleczarskie
Wielka Brytania
Müller chce zmniejszyć emisję w gospodarstwach dostawców
© forum mleczarskie

Müller UK & Ireland ogłosił uruchomienie programu „Fast Track” mającego na celu zmniejszenie emisji dwutlenku węgla z gospodarstw dostawców poprzez wprowadzenie analizy danych w czasie rzeczywistym. Projekt realizowany we współpracy z Kite Consulting i 40 gospodarstwami dostawczymi odegra kluczową rolę w ambitnym planie działań na rzecz zrównoważonego rozwoju, którego celem jest zmniejszenie emisji w gospodarstwach o 30% do 2030 r. W ramach zobowiązania do współpracy z rolnikami w celu zapewnienia lepszej przyszłości mleczarstwa, firma nieustannie bada możliwości realizacji innowacji w tym poprzez programy Müller Advantage i Next Generation, a teraz także Fast Track.

pokaż
© forum mleczarskie
Świat
Ceny masła na rynkach lekko w dół
© forum mleczarskie

Najważniejsze informacje z rynku mleczarskiego według danych Komisji Europejskiej:

  • ceny masła w UE: 743 €/100 kg, -3,5% w ciągu ostatnich 4 tygodni;
  • ceny SMP w UE: 262 €/100 kg, +1,8% w ciągu ostatnich 4 tygodni;
  • ceny WMP w UE: 442 €/100 kg, +1,7% w ciągu ostatnich 4 tygodni;
  • ceny cheddara w UE: 447 €/100kg, -0,05% w ciągu ostatnich 4 tygodni;
  • cena mleka spot spadła do 57,5 c/kg (29.12.2024);
pokaż
© milcobel
Belgia
FrieslandCampina i Milcobel połączą się
© milcobel

FrieslandCampina i Milcobel ogłosiły zamiar połączenia. Proponowane połączenie wymaga zgody Rady Członków FrieslandCampina, Nadzwyczajnego Walnego Zgromadzenia Milcobel oraz organów ds. konkurencji. Członkowie producentów mleka, pracownicy, rady zakładowe i związki zawodowe zostali poinformowani o zamiarze połączenia.

Sybren Attema, prezes zarządu Zuivel Cooperative FrieslandCampina UA: – Połączenie FrieslandCampina i Milcobel to więcej niż suma jej części. Tworzy jedną zorientowaną na przyszłość, spółdzielnię mleczarską, która jest odporna i potrafi wykorzystywać szanse na dynamicznym, globalnym rynku mleczarskim.

pokaż
© torpol
Świat
Wytrzymałość i właściwości barierowe kluczowe w handlu proszkami mlecznymi
© torpol

– Eksport produktów sypkich, w szczególności proszków mleczarskich, wiąże się z koniecznością stosowania zaawansowanych rozwiązań w zakresie pakowania – powiedział Forum Mleczarskiemu Biznes Dariusz Lipski, prezes zarządu firmy Torpol. – Odpowiednie opakowanie musi chronić produkt przed czynnikami zewnętrznymi zachowując jego właściwości użytkowe, a także sprostać różnorodnym wymaganiom regulacyjnym oraz technicznym rynków międzynarodowych. Produkty sypkie takie jak mleko w proszku są szczególnie wrażliwe na czynniki środowiskowe, m.in. wilgoć, zanieczyszczenia i wahania temperatury. 

pokaż
Unia Europejska
Produkcja masła w UE spadła w 2024 r.

Najważniejsze informacje z rynku mleczarskiego w UE ze statystyk zebranych przez Komisję Europejską:

• skup mleka krowiego w UE wzrósł o +0,7% w październiku 2024 r. i o +0,6% w okresie styczeń-październik 2024 r. (+0,2% po uwzględnieniu roku przestępnego);

• najwyższa dynamika skupu w okresie styczeń-październik 2024 r. (po uwzględnieniu roku przestępnego) miała miejsce w takich krajach jak: Estonia (+6,3%), Austria (+4,1%) i Węgry (+4,1%); a największe spadki wystąpiły w Bułgarii (-3,2%), Irlandii (-2,9%) i Niderlandach (-2,2%);

pokaż
© forum mleczarskie
Unia Europejska
Niewielkie spadki cen commodities w UE
© forum mleczarskie

Najważniejsze statystyki z unijnego rynku mleczarskiego według danych Komisji Europejskiej:

  • • ceny masła w UE: 770 €/100 kg, -1,5% w ciągu ostatnich 4 tygodni;
  • • ceny SMP w UE: 255 €/100 kg, -1,6% w ciągu ostatnich 4 tygodni;
  • • ceny WMP w UE: 431 €/100 kg, -0,1% w ciągu ostatnich 4 tygodni;
  • • ceny cheddara w UE: 431 €/100kg, +0,5% w ciągu ostatnich 4 tygodni;
pokaż
© fonterra
Nowa Zelandia
Fonterra ogłasza swój największy projekt dekarbonizacyjny
© fonterra

Fonterra zamierza przekształcić dwa kotły węglowe na pelet drzewny w swojej siedzibie w Clandeboye w South Canterbury, co jest kluczowym krokiem w zobowiązaniu Fonterra do wycofania się z węgla do 2037 r. Inwestycja w wysokości 64 mln dolarów obniży ogólne emisje spółdzielni o 9%, co oznacza redukcję o 155 tys. ton CO2e rocznie, co odpowiada usunięciu ponad 64 tys. samochodów z dróg Nowej Zelandii każdego roku. Anna Palairet, dyrektor ds. operacyjnych Fonterra mówi, że projekt stanowi ważny kamień milowy w drodze Fonterry do zrównoważonego rozwoju, ponieważ dąży do 50,4% redukcji bezwzględnych emisji zakresu 1 i 2 do 2030 r. w porównaniu z poziomem bazowym z 2018 r.

pokaż
© forum mleczarskie
Unia Europejska
Ceny nabiału na rynkach międzynarodowych ustabilizowały się
© forum mleczarskie

Najważniejsze informacje według najnowszych statystyk z rynku mleczarskiego w UE:

  • ceny masła w UE: 789 €/100 kg, +1,7% w ciągu ostatnich 4 tygodni;
  • ceny SMP w UE: 259 €/100 kg, bez zmian w ciągu ostatnich 4 tygodni;
  • ceny WMP w UE: 431 €/100 kg, +0,4% w ciągu ostatnich 4 tygodni;
  • ceny cheddara w UE: 428 €/100kg, -0,2% w ciągu ostatnich 4 tygodni.
  • Cena mleka spot spadła do 65 c/kg (08.12.2024).
pokaż
© forum mleczarskie
Unia Europejska
Sery pozostaną sztandarowym mlecznym produktem eksportowym UE
© forum mleczarskie

Strumień produkcji sera i serwatki ma pochłonąć około 46% puli mleka w UE do 2035 r. w porównaniu z 44% w okresie 2022- 2024. Jednocześnie produkcja masła ma osiągnąć jedynie ograniczony wzrost (+0,3% roczny wzrost), a produkcja odtłuszczonego mleka w proszku (SMP) pozostać stabilna. Oczekuje się spadku produkcji pełnego mleka w proszku (WMP) (-0,9% rocznie), również z powodu ograniczonej konkurencyjności UE na rynkach światowych. Spożycie mleka pitnego prawdopodobnie utrzyma długoterminowy trend spadkowy, co doprowadzi do zmniejszenia produkcji świeżych produktów mlecznych (FDP).

pokaż
© komisja europejska
Unia Europejska
Stada mleczne w UE zaczną się kurczyć, wydajność to skompensuje
© komisja europejska

Produkcja mleka w UE zbliża się do punktu zwrotnego w średnim okresie, w którym ciągły spadek pogłowia krów mlecznych nie będzie już równoważony wzrostem wydajności mlecznej. Produkcja mleka w UE będzie nadal napędzana przez rosnący wkład sektora w bardziej zrównoważone systemy rolnicze i żywnościowe, generując większą wartość dodaną w sektorze. Pomimo spadku skupu mleka, oczekuje się, że produkcja niektórych produktów mlecznych nadal będzie rosła (np. sera i serwatki w proszku), choć w wolniejszym tempie niż w przeszłości. Produkcja masła prawdopodobnie osiągnie ograniczony wzrost, podczas gdy odtłuszczone mleko w proszku pozostanie stabilne. Te zmiany są wspierane przez silny popyt krajowy i globalny na te produkty. Z drugiej strony będzie postępować spadek produkcji mleka spożywczego i pełnego mleka w proszku.

pokaż
© forum mleczarskie
Unia Europejska
Rośnie cena mleka w skupie
© forum mleczarskie

Według dostępnych statystyk z Komisji Europejskiej średnia cena mleka w gospodarstwie w UE wzrosła do 51,7 c/kg w październiku 2024 r., +4,2% w porównaniu do września 2024 r. i +16,6% w porównaniu do października 2023 r.; szacowana cena na listopad 2024 r. to 52,3 c/kg (+1,6%). 
W październiku 2024 r. ceny mleka surowego były niższe niż rok wcześniej tylko w 2 państwach członkowskich (Hiszpania, Portugalia), największe wzrosty odnotowano w Irlandii (+47%), Szwecji i Belgii (+34%).

pokaż
© forum mleczarskie
Unia Europejska
Wiadomo, czemu masło jest tak drogie: wyjeżdża z UE
© forum mleczarskie

Sytuacja na rynku mleczarskim według krótkoterminowego raportu Komisji Europejskiej staje się łatwiejsza do zrozumienia, zwłaszcza w aspekcie wysokiego poziomu cen masła. Według statystyk unijnych ceny masła w UE w ciągu ostatnich 4 tygodni ustanowiły poziom 786 €/100 kg, +2,1%, podczas gdy ceny sera cheddar: 431 €/100kg, +1,1%. W tym samym czasie ceny SMP w UE: 261 €/100 kg, a ceny WMP w UE: 434 €/100 kg, +2,2%.

Cena mleka surowego na rynku spot spadła do 67 c/kg (01.12.2024); koszty paszy wzrosły o +1,2%, a koszt energii o +2% w 48. tygodniu w porównaniu z poprzednimi 4 tygodniami.

pokaż
Francja
Grupa Bel przyspiesza dekarbonizację

Association de Producteurs Bel de l'Ouest (APBO) i Grupa Bel na nowo określiły ramy partnerstwa na rok 2025, skupiając się na dwóch głównych aspektach: sprawiedliwej wycenie za mleko i ambitnych celach w zakresie redukcji emisji dwutlenku węgla i metanu. Od 2017 r. obie strony ustalają cenę zakupu mleka i wolumen odbioru na nadchodzący rok tworząc stabilne warunki do wdrożenia zrównoważonych praktyk rolniczych. Ta współpraca odegrała zasadniczą rolę w napędzaniu znaczących zmian w produkcji mleka i szerszych praktykach rolniczych w kierunku zrównoważonego rozwoju.

pokaż
© ekoniva
Rosja
Grupa EkoNiva zwiększyła produkcję mleka o 8%
© ekoniva

Największy rosyjski holding mleczarski ogłosił wyniki operacyjne za okres od stycznia do września 2024 r. we wszystkich swoich głównych segmentach działalności: hodowli bydła mlecznego, przetwórstwie mleka i produkcji roślinnej. Zakłady przetwórcze EkoNiva wyprodukowały 241 700 ton gotowych produktów mlecznych, co stanowi wzrost o 22% w porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego roku (styczeń – wrzesień 2023 r.: 198 100 ton). Produkcja świeżego mleka i tradycyjnych produktów mlecznych (śmietana, kefir, śmietana, twaróg, masło itp.) wzrosła o 20% do 227 900 ton (2023 r.: 189 400 ton), podczas gdy wolumeny jogurtów i produktów deserowych — w tym lodów — wzrosły o 36% do 6300 ton (2023 r.: 4600 ton), a sera — o 85% do 7600 ton (2023 r.: 4100 ton).

pokaż
© forum mleczarskie
Unia Europejska
Copa i Cogeca potwierdziły sprzeciw wobec umowy UE-Mercosur
© forum mleczarskie

W obliczu trwających negocjacji w sprawie umowy UE-Mercosur, Copa i Cogeca odbyły swoje narady w Brukseli w czwartek i piątek. Przyszły komisarz ds. rolnictwa i żywności, Christophe Hansen, dołączył do izby europejskich rolników i spółdzielni rolniczych, aby osobiście usłyszeć o jednomyślnym sprzeciwie wobec trwających negocjacji. Podpisanie umowy handlowej z krajami Mercosur na początku kadencji nowej Komisji stanowiłoby poważny cios dla europejskiego rolnictwa. Ten krok jest również sprzeczny z podejściem stawiającym dialog na pierwszym miejscu, promowanym przez przewodniczącą Ursulę von der Leyen.

pokaż
Strona 1 z 180