Aktualności świat wszystkich: 3 369

Strona 1 z 169
© emmi
Szwajcaria
Emmi i Nestlé rozpoczynają projekt ochrony klimatu
© emmi

Emmi i Nestlé wraz z organizacjami producentów mleka Aaremilch i Spółdzielnią Producentów Mleka Centralnej Szwajcarii (ZMP) uruchamiają projekt „KlimaStar Milk”. Jego celem jest zmniejszenie emisji gazów cieplarnianych z produkcji mleka w rolnictwie średnio o 20%. Inicjatywa jest wspierana przez Federalny Urząd ds. Rolnictwa (FOAG) i obejmie około 300 rolniczych operacji pilotażowych. Szkoła Nauk Rolniczych, Leśnych i Żywności na Uniwersytecie Nauk Stosowanych w Bernie (HAFL) i ETH Zurich będą wspierać projekt jako partnerzy naukowi.

pokaż
© sole-mizo
Węgry
Węgry: Sole-Mizo zmniejsza emisję GHG
© sole-mizo

Sole-Mizo to członek rolno-spożywczej Grupy Bonafarm i największa firma mleczarska w kraju nad Dunajem o przychodach 224 mln euro. Sole-Mizo przetwarza 384 tys. ton surowca rocznie. Skupuje surowiec od 164 rolników, który przetwarza w 4 zakładach na Węgrzech (Szeged, Backsbokod, Csorna, Marcali). Firma posiada jeden zakład w Serbii i dwa centra logistyczne w Rumunii.

pokaż
© emmi
Szwajcaria
Emmi odnotowało 5,6% wzrost
© emmi

Emmi to 11. pod względem wielkości przychodów mleczarnia w Europie. W 2021 r. firma zwiększyła swój obrót o 5,6% do 3,91 mln CHF tj. 3,78 mld euro. To dobry wynik zważywszy niestabilne okoliczności (pandemia i wzrost kosztów). Na wartość przychodów miał wpływ efekt akwizycji: 2,3%, efekt walutowy -0,3%. Odnotowano wzrost sprzedaży organicznej o 3,6% (w 2020: 1,9%), co było powyżej własnych oczekiwań. 

pokaż
© mondelēz
Stany Zjednoczone Ameryki
Mondelēz. Przekąski zastępują tradycyjne posiłki
© mondelēz

– Definicja przekąsek ewoluuje wśród konsumentów na całym świecie, co zmienia znaczenie przekąsek w życiu ludzi – powiedział Dirk Van de Put, Prezes i Dyrektor Generalny Mondelēz International. – Warto zauważyć, że konsumenci nadal wolą przekąski w ciągu dnia niż tradycyjne posiłki – ponieważ to narastające zachowanie przyspieszone przez trwającą pandemię, coraz częściej staje się częścią codziennego życia.

pokaż
© forum mleczarskie
Węgry
Rząd reguluje półkowe ceny mleka… na Węgrzech
© forum mleczarskie

Pomysł rządu Viktora Orbána polega na ustaleniu sztywnych cen detalicznych 7 produktów, w tym mleka, na poziomie z października 2021 r. Władze zamierzają zamrozić ceny na trzy miesiące i monitorować je. Regulacja oprócz mleka dotyczy cukru, mąki pszennej, oleju słonecznikowego i trzech typów mięsa. To odpowiedź na gwałtowny wzrost inflacji. Hungary Today przytacza badania mówiące, że tylko w hipermarketach ceny w styczniu 2022 r. już wzrosły średnio o 17,8% proc. w porównaniu ze styczniem 2021 r

pokaż
© Mejeriforeningen og Landbrug & Fødevarer
Dania
Eksport duńskich mleczarni podnosi się po spadku
© Mejeriforeningen og Landbrug & Fødevarer

Duński eksport nabiału wyglądał niekorzystnie przez pierwsze 5 miesięcy ubiegłego roku. Spadek ten był częściowo spowodowany tym, że mleczarnie miały trudności ze sprzedażą swoich drogich serów międzynarodowemu sektorowi gastronomicznemu z powodu pandemii SARS-CoV-2.

Najnowsze dane dotyczące eksportu za pierwsze 10 miesięcy 2021 r. są coraz lepsze za sprawą wzrostu cen od 10 do 20%. Warto przyjrzeć się jak zmieniał się duński eksport i jaki nabiał sprzedawał się najlepiej.

pokaż
© arla foods
Arabia Saudyjska
Arla Foods inwestuje na Bliskim Wschodzie
© arla foods

Jak podaje thenationalnews.com duńsko-szwedzka spółdzielnia mleczarska od września 2021 r. zwiększa inwestycje w Królestwie Arabii Saudyjskiej. Działania inwestycyjne objęły linie do produkcji śmietan oraz produkty pod marką Starbuck’s. W 2022 r. moce produkcyjne mają wzrosnąć o 10%. Dla Arla Foods rynek arabski jest centralnym punktem ekspansji produkcji mleczarskiej. Produkowane tu wyroby będą również eksportowane na rynki ościenne.

pokaż
© arla foods
Dania
Arla Foods podkręca ambicje klimatyczne
© arla foods

Arla Foods zdecydowała o wyśrubowaniu celu klimatycznego ze swojej działalności z 30 do 63% w 2030 r. Został on zatwierdzony przez inicjatywę Science Based Targets (SBT) jako zgodny z redukcją wymaganą do utrzymania globalnego ocieplenia na poziomie 1,5°C. To efekt m.in. przechodzenia na ciężarówki wolne od paliw kopalnych, ekologiczną energię elektryczną i rozwiązania niskoenergetyczne.

pokaż
© forum mleczarskie
Nowa Zelandia
Fonterra obniża prognozę skupu mleka w Nowej Zelandii
© forum mleczarskie

Fonterra zdecydowała się poinformować, że spodziewa się spadku skupu surowca na terenie Nowej Zelandii z 1,525 mln ton suchej masy mleka do 1,5 mln ton. Zdaniem Milesa Hurrella, Dyrektora Generalnego Fonterry, zróżnicowana pogoda i trudne warunki wzrostu w wielu częściach kraju na początku sezonu spowodowały, że rzeczywisty skup spadł.

– Spodziewaliśmy się poprawy warunków w okresie świąteczno-noworocznym, ale tak się nie stało. W rezultacie zrewidowaliśmy naszą prognozę 2021/22 w dół o 1,6%.

pokaż
© Ministerstwo Rolnictwa i Żywności Obwodu Moskiewskiego
Turcja
Turcja: Wirtualna rzeczywistość w produkcji mleka
© Ministerstwo Rolnictwa i Żywności Obwodu Moskiewskiego

Okulary VR potrafią sprawić, że nasze zmysły zostaną perfekcyjnie oszukane. To samo dotyczy zwierząt. Jaki może być tego efekt? Okazuje się, że obiecujący. Niemiecki tygodnik Der Spiegel opisał rolnika z Turcji Izzeta Kocaka, posiadającego farmę ze 100 krowami mlecznymi. Rolnik przekonał się, że zakładając krowom okulary uzyskuje większą produkcję mleka. Krowa w okularach jest przekonana, że zamiast w oborze jest na łące. Obraz jest łudząco podobny do tego, który widziałaby będąc na pastwisku.

pokaż
© haldiram
SIG wyposażył nowy zakład mleczarski
© haldiram

Firma SIG Combibloc została wybrana przez hinduskiego producenta przekąsek Haldiram's Nagpur jako dostawca urządzeń do napełniania aseptycznych opakowań kartonowych dla produktów o długim okresie przydatności do spożycia. Utworzenie zakładu mleczarskiego kosztem 12 mln euro świadczy o ambitnych planach producenta obecnego dotychczas na rynkach w Maharashtra (drugi pod względem liczebności stan w Indiach), Goa (znany ze względów turystycznych) i Chhatisgarh.

pokaż
Australia
Anemiczny prognozowany wzrost produkcji mleka w Australii

Według amerykańskiego Departamentu ds. Rolnictwa (USDA) produkcja mleka w 2022 r. w Australii wzrośnie umiarkowanie do 9,1 mln ton tj. o ledwie 1%. To niewiele zważywszy, że poprzednio Australia notowała znaczące spadki wskutek niedoboru siły roboczej w stanach tradycyjnie odpowiadających za największe wolumeny produkcyjne (wskutek pandemii SARS-CoV-2). Innym powodem były rekordowo wysokie ceny wołowiny. Odnotowane później wyższe od przeciętnych opady stworzyły bardzo dobre warunki paszowe, ale ceny mleka pozostały wysokie. Amerykańscy analitycy przewidują, że wpływ czynników negatywnych pozostanie silniejszy i nie pozwoli na istotniejszy wzrost produkcji.

pokaż
Indie
Tu produkcja mleka wzrośnie o 130 mln ton do 2033 r.

Amerykański Departament ds. Rolnictwa (USDA) prognozuje, że produkcja płynnego mleka w okresie styczeń-grudzień 2022 w Indiach wyniesie 203,5 mln ton. Oznacza to zmianę rzędu +2%. To ważna informacja, gdyż Indie są największym producentem i konsumentem mleka na świecie. USDA zwraca uwagę, że około 46% wyprodukowanego mleka jest spożywane u rolników lub sprzedawanych na obszarach wiejskich konsumentom. 54% produkcji mleka jest sprzedawane do spółdzielni mleczarskich i zakładów prywatnych.

pokaż
Włochy
Calisto Tanzi, twórca mleczarskiego imperium Parmalat nie żyje

Przedsiębiorczy włoski mleczarz zmarł w szpitalu w Parmie w wieku 83 lat na chorobę płuc. To on przeobraził mały zakład mleczarski, który odziedziczył po swoim dziadku w prawdziwe imperium. W ciągu 40 lat zbudował przedsiębiorstwo działające w wielu krajach świata, posiadające ponad 130 zakładów produkcyjnych. Tanzi był właścicielem klubu piłkarskiego AC Parma, stacji telewizyjnej, sponsorował wyścigi Formuły 1 i wiele innych.

pokaż
© forum mleczarskie
Szwajcaria
Migros dąży do zmniejszenia emisji o 70%
© forum mleczarskie

Szwajcarska spółdzielnia handlowa Migros wraz z firmą Empa poinformowała, że posiada oprogramowanie, które wyświetla cały przepływ towarów w czasie rzeczywistym. Rozwiązanie nosi nazwę „M Opex Tower”. Dzięki niemu logistyka ma być w założeniu wydajniejsza i bardziej ekologiczna. Narzędzie odwzorowuje w czasie rzeczywistym przepływ towarów na drogach, kolei i wodzie w oparciu o cyfrową kopię całego łańcucha dostaw. Następnie algorytm oblicza optymalny środek transportu pod względem emisji. 

pokaż
© forum mleczarskie
Unia Europejska
Etykietowanie Nutri-, Eco- i Planet-Score w działaniach sieci handlowych w Europie
© forum mleczarskie

Wdrażanie etykiet typu Nutri-, Eco- i Planet-Score prowadzone jest od kilku lat w Europie. W dużym skrócie taka etykieta oznacza w skali: od A (bardzo zdrowe) do E (niezdrowe), charakter produktów spożywczych. Ideą przewodnią było dokonywanie właściwych/świadomych wyborów żywieniowych przez konsumentów. 

pokaż
© forum mleczarskie
Unia Europejska
Mere spowalnia ekspansję w Europie Zachodniej
© forum mleczarskie

Rosyjski dyskont Mere spowalnia realizację swoich ambitnych planów ekspansji w Europie Zachodniej. Kilka miesięcy temu ogłosił, że do końca 2021 r. otworzy 10 sklepów w Belgii i co najmniej 3 we Francji oraz w Wielkiej Brytanii. Do tej pory otwarto jednak tylko jeden sklep w Wielkiej Brytanii i to z opóźnieniem, ponieważ nie było wystarczającej ilości produktów do sklepu. 

pokaż
© forum mleczarskie
Belgia
Milcobel zrekompensuje emisję CO2, aby wspierać rolników 
© forum mleczarskie

Spółdzielnia mleczarska Milcobel jest pierwszą belgijską firmą, która dołączyła do start-upu Claire i od teraz będzie kompensować część swoich emisji CO2 lokalnie poprzez belgijskie projekty zrównoważonego rolnictwa. Claire oznacza „Czyste powietrze” i stawia na neutralność lokalną dla klimatu. Claire łączy firmy, które chcą zrównoważyć swoje emisje CO2 ze stronami, które chcą zredukować, uniknąć lub nawet zaoszczędzić emisje CO2.

pokaż
Niemcy
Nestlé i Hochwald rozpoczynają wspólny projekt klimatyczny

Projekt pilotażowy niskoemisyjnej farmy mlecznej Hochwald Milch Genossenschaft w Hesji ma stać się wzorem dla innych rolników. Celem projektu pilotażowego jest zmniejszenie śladu węglowego gospodarstwa do zerowej emisji netto. W ciągu trzech lat Nestlé Germany będzie wspierać gospodarstwo mleczarskie prowadzone przez swojego wieloletniego dostawcę Hochwald, który dostarcza m.in. ser mozzarella do pizzy Nestlé Wagner. Gospodarstwo rodziny Frese w północnej Hesji ma 135 krów i ma stać się wzorem dla innych rolników. Projekt jest prowadzony przez Uniwersytet Nauk Stosowanych w Nürtingen-Geislingen (HfWU), przy wsparciu naukowym i technicznym partnerów projektu Thünen Institute for Business Administration i Fundacji Jeziora Bodeńskiego.

pokaż
© cimory
Indonezja
Azjatycki Bank Rozwoju wspiera rozwój mleczarstwa w Indonezji
© cimory

Azjatycki Bank Rozwoju (ADB) objął około 19,4 mln akcji o wartości 59,9 mld rupii indonezyjskich (4,2 mln USD) w ramach pierwszej oferty publicznej (IPO) firmy Cisarua Mountain Dairy (Cimory) na Indonezyjskiej Giełdzie Papierów Wartościowych. ADB wesprze wysiłki firmy mające na celu zwiększenie zdolności produkcyjnych produktów mlecznych, poprawę dostępu konsumentów do pożywnej żywności oraz wspieranie źródeł utrzymania drobnych rolników.

Spółka Cimory, w sumie pozyskała 3,67 biliona rupii indonezyjskich (255 mln USD) poprzez ofertę akcji reprezentujących 15% wyemitowanego kapitału zakładowego spółki.

pokaż
Strona 1 z 169