Raporty wszystkich: 1 183

Strona 1 z 60
© fm
Sery twarde: Kultury starterowe do serów
© fm

Kultury starterowe stanowią kluczowy element w procesie produkcji serów, odgrywając fundamentalną rolę w kształtowaniu ich jakości, smaku, tekstury oraz bezpieczeństwa mikrobiologicznego. Są to wyselekcjonowane mikroorganizmy, głównie mezofilne bakterie kwasu mlekowego, które inicjują fermentację mlekową, przekształcając laktozę w kwas mlekowy.

pokaż
© fm
Sery sałatkowe: Sery na grilla i na sałatkę
© fm

Przed nami maj, więc okres grillowy zbliża się wielkimi krokami. Klienci poszukują nie tylko podpałki i węgla, ale także produktów spożywczych, które uatrakcyjniłyby czas przyjacielskiego biesiadowania w otoczeniu natury. Oprócz wszelkiego rodzaju mięsiwa na typowym grillu pojawiają się też sery oraz sałatki warzywne z twistem smakowym pochodzącym od serów.

pokaż
© fm
Produkty lokalne: Unikalna wartość produktów z sąsiedztwa cz. 2
© fm

Kontynuujemy rozpoczęty cykl przedstawiania mniejszych firm z sektora mleczarskiego, ich koncepcji działania oraz portfolio produktowego. Chcielibyśmy pokazać kolejne mleczarnie, które wiele lat temu zdecydowały się przetwarzać mleko. Zajrzymy do firm, które cenią sobie jakość, tradycję i naturalność oferowanych produktów. W ich misji chodzi nie tylko o ilość i zysk, ale także o pełną kompatybilność biznesu z dbałością o naturę, środowisko oraz dobrostan zwierząt. 

pokaż
© fm
Skyr: Ogromny potencjał rynku
© fm

Skyr to tradycyjny produkt pochodzący z Islandii, zyskujący sympatię coraz szerszego grona konsumentów. Jest gęsty, ale delikatny i o gładkiej strukturze, lekko kwaśny, ale z wyczuwalnymi śmietankowymi nutami. Zawiera dużo białka, ale mało tłuszczu. To produkt o szerokim zastosowaniu kulinarnym, coraz bardziej ceniony na świecie jako zamiennik jogurtu i śmietany. Ten tradycyjny produkt mleczarski był obecny w ponad 1000-letniej historii wytrwałych i hardych ludzi z krainy lodu i ognia. Dziś go sprawdzamy! 

pokaż
© vlad nordwqing from pixabay
Śmietana: Siła tkwi w tradycji
© vlad nordwqing from pixabay

Śmietana to tradycyjny produkt mleczarski ceniony w kulinariach wielu krajów. Ma długą historię. Produkt ten znalazł zastosowanie w sztandarowych potrawach narodowych, był też szeroko wykorzystywany w kuchni staropolskiej. Do potraw wnosi smak oraz aksamitną konsystencję. To ciekawy składnik pod względem wartości odżywczych, ale do stosowania w umiarkowanych ilościach. 

pokaż
© fm
Pakowanie: Pakowanie i automatyka pakowania żywności
© fm

Współcześnie funkcjonujące przedsiębiorstwa produkcyjne mierzą się z rosnącymi, coraz trudniejszymi do spełnienia wymaganiami rynku: od zwiększania wydajności, poprzez redukcję kosztów, aż po zrównoważony rozwój. Renomowani producenci urządzeń odpowiadają na te potrzeby, konstruując nowoczesne rozwiązania oferujące optymalizację procesów na najwyższym poziomie. 

pokaż
© fm
Techniki membranowe: Procesy membranowe
© fm

Szeroko stosowaną techniką w przemyśle spożywczym, zwłaszcza w sektorze mleczarskim, piwowarskim i winiarskim, cukrowniczym czy przetwórstwie i produkcji soków owocowych, są procesy membranowe. Opierają się one na fizycznej separacji cząsteczek (molekuł) z zastosowaniem do tego celu membran, będących półprzepuszczalną barierą dla cząsteczek o konkretnych rozmiarach, które mają zostać podzielone na wskazane frakcje.

pokaż
© fm
Nowoczesne pakowanie: Opakowania do nabiału
© fm

W przemyśle spożywczym rola opakowań jest oczywista. Od lat producenci opakowań do żywności prześcigają się w pomysłach, testując nowe rozwiązania, różne materiały itp. Dużym powodzeniem cieszą się produkty pakowane próżniowo – zachowują one swoją jakość sensoryczną i są stabilne mikrobiologicznie. Ten sposób pakowania jest dobrym rozwiązaniem w przypadku produktów, które charakteryzują się wysoką zawartością tłuszczów, ponieważ ogranicza ryzyko ich jełczenia.

pokaż
© fm
Liofilizacja: Proces liofilizacji w przemyśle spożywczym
© fm

Liofilizacja jest zaawansowaną techniką konserwacji żywności, która umożliwia usunięcie wody z produktów bez utraty jakości, właściwości odżywczych czy sensorycznych. Ten proces technologiczny odgrywa znaczącą rolę między innymi w przemyśle spożywczym i polega na usuwaniu wody z produktu w warunkach niskiej temperatury i niskiego ciśnienia przy jednoczesnym pominięciu fazy ciekłej.

pokaż
© aline ponce from pixabay
Jogurty naturalne: Jogurty naturalne w trendach konsumenckich
© aline ponce from pixabay

Jogurty naturalne to jedne z najbardziej korzystnych dla zdrowia produktów mleczarskich. Są wytwarzane i cenione przez wiele narodów świata, także odległych nam kulturowo i terytorialnie. W promocji produktów mleczarskich wartość odżywcza oraz zastosowanie kulinarne powinny stanowić podstawę wszelkich działań marketingowych i promocyjnych. 

pokaż
© fm
UHT: Technologia UHT w produkcji mleczarskiej
© fm

Mleko i przetwory mleczne są spożywane na całym świecie przez szerokie grono konsumentów, którzy oczekują wysokiej jakości i stabilności produktu. Mleko surowe jest jednak surowcem wyjątkowo nietrwałym, ponieważ szybko traci swoją jakość i obniża się jego bezpieczeństwo, jeśli nie zastosuje się odpowiednich warunków przechowywania lub przetwarzania.

pokaż
© dc williams from pixabay
Tłuszcz mleczny: Tłuszcz mleczny – dobry czy zły
© dc williams from pixabay

Tłuszcz mleczny, będący istotnym składnikiem mleka i produktów mlecznych, od dawna jest przedmiotem debat dotyczących jego wpływu na zdrowie człowieka. Z jednej strony stanowi źródło energii i ważnych składników odżywczych, z drugiej zaś – ze względu na zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych – bywa postrzegany jako czynnik ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Analiza dostępnych badań i danych naukowych pozwala na bardziej dokładne spojrzenie na rolę tłuszczu mlecznego w diecie.

pokaż
© moloko vitchyzny
Mleczarstwo w Ukrainie: Ukraiński rynek mleczarski
© moloko vitchyzny

24 lutego br. minęły dokładnie trzy lata, odkąd Rosja napadła na Ukrainę – od tego momentu trwa pełnoskalowa wojna. Zarówno cały naród ukraiński, jak i Europa oraz świat liczą na jak najszybsze zakończenie konfliktu. W takich właśnie warunkach funkcjonować musi ukraińska gospodarka. Pod ostrzałem, zaborem, z niedoborami i niepewną przyszłością, jednak z perspektywą i aspiracjami przystąpienia do Unii Europejskiej. Przyjrzyjmy się zatem, jak w tym czasie radzi sobie tamtejsza branża mleczarska i jak realizuje wymogi europejskiej integracji. 

pokaż
© fm
Mleczna żywność dla seniorów: Mleczna żywność dla seniorów
© fm

Mleczne produkty spożywcze, będące istotnym elementem diety człowieka na różnych etapach życia, odgrywają szczególną rolę również w odżywianiu osób starszych. Wraz z procesem starzenia organizmu zachodzą zmiany fizjologiczne, które wpływają na przyswajanie składników odżywczych i zwiększają ryzyko wystąpienia niedoborów żywieniowych. Produkty mleczne, takie jak mleko, jogurty, sery czy kefiry, stanowią bogate źródło białka, wapnia, witaminy D, wspierając zdrowie kości, funkcjonowanie układu odpornościowego i równowagę mikrobioty jelitowej.

pokaż
© diana lawrowa from pixabay
Twarogi: Nasze polskie
© diana lawrowa from pixabay

Twaróg tradycyjny jest nie tylko wartościowym produktem spożywczym, ale także ważnym elementem dziedzictwa kulinarnego Polski. Unikalne cechy tego wyrobu, zarówno pod względem smakowym, jak i odżywczym, zasługują na szczególną uwagę w kontekście promowania produktów regionalnych i tradycyjnych. Wspieranie lokalnych producentów oraz edukacja konsumentów na temat wartości tradycyjnych artykułów mogą przyczynić się do zachowania i popularyzacji tego unikalnego sera w przyszłości.

pokaż
Sery topione: Nie tylko smak sera

Sery topione to popularne produkty mleczarskie cenione za swoją kremową konsystencję i uniwersalność zastosowań. W Polsce i na świecie cieszą się dużym uznaniem konsumentów, co znajduje odzwierciedlenie w danych rynkowych oraz działalności czołowych producentów.

pokaż
Jogurty typu greckiego: Produkty w rytmie trendów, czyli jogurty typu greckiego

Jogurt grecki to rodzaj jogurtu o gęstej i kremowej konsystencji. Produkt ten jest bardzo popularny na świecie, nie tylko w krajach śródziemnomorskich. Cenimy go ze względu na wyjątkowy smak i właściwości odżywcze oraz użyteczność kulinarną. Mimo upływu lat produkt ten w dalszym ciągu wpisuje się w trendy dietetyczne i rynkowe.

pokaż
© fm
Produkty lokalne: Unikalna wartość produktów z sąsiedztwa
© fm

Od lat ludzie kochają rankingi i wszelkie zestawienia. Z zapałem analizują: kto pierwszy, kto lepszy, kto zyskał pozycję lidera, kto spadł ze szczytu. Jednak istnieje taka grupa firm, które nigdy nie osiągają pozycji w pierwszej dziesiątce, ale dla określonego audytorium są zawsze numerem jeden. Tym materiałem chcielibyśmy zapoczątkować cykl opisujący przedsiębiorstwa mleczarskie w Polsce (i ich wyjątkowe produkty!), które wprawdzie nie osiągają rekordowych wyników sprzedaży w skali krajowej, ale są bezcenne dla obszaru, z którego się wywodzą. Przy okazji produkują asortyment mleczarski będący chlubą regionu. 

pokaż
© fm
Mapa drogowa strategii polskiego mleczarstwa: Organizacje mleczarskie przedstawiają mapę drogową
© fm

– Zależało nam na tym, żeby stworzyć bazę do budowy strategii polskiego sektora mleczarskiego – powiedziała Agnieszka Maliszewska. – Do tej pory taka solidna strategia, która by była później implementowana i uznana przez cały sektor nie była stworzona.

pokaż
© piątnica (osm)
Twarogi sernikowe: Tradycja ma się dobrze
© piątnica (osm)

Ser do pieczenia to produkt, którego szczyt sprzedaży przypada na okresy świąteczne. Ser twarogowy do pieczenia króluje w koszykach zakupowych w okolicach Bożego Narodzenia, podczas karnawału oraz przed Wielkanocą. Jego pierwotnym celem było wykorzystanie sera do domowego pieczenia jednego z najpopularniejszych polskich ciast, jakim jest sernik.

pokaż
Strona 1 z 60