Raporty wszystkich: 1 162

Strona 1 z 59
© fm
Annato: Zastosowanie i wybielanie annato w produktach mlecznych
© fm

Białka serwatkowe, stanowiące istotny składnik Annato to naturalny żółtopomarańczowy barwnik pozyskiwany z nasion tropikalnego drzewa Bixa orellana, nazwanego na cześć Francisco de Orellany, naukowca i odkrywcy górnej Amazonii. Na tym drzewie rosną grona owoców w kształcie torebek pokrytych kolcami; w środku każdego owocu znajduje się od 10 do 50 małych nasion. Nasiona są otoczone jasnoczerwonym miąższem, który zawiera pigment annato. 

pokaż
© grupa mlekovita
Napoje prozdrowotne: Napoje z dawką zdrowia
© grupa mlekovita

Żywność prozdrowotna to produkty spożywcze, które w bezpośredni sposób pozytywnie wpływają na nasz organizm. Czasami jest ona nazywana żywnością funkcjonalną. To żywność, którą ze względu na skład lub sposób produkcji przeznacza się do zaspokajania potrzeb żywieniowych szczególnych grup konsumentów. Takimi szczególnymi odbiorcami są m.in. niemowlęta i małe dzieci, osoby stosujące diety niskokaloryczne w celu utraty wagi, ludzie o szczególnym zapotrzebowaniu żywieniowym wynikającym z ich stanu zdrowia oraz osoby nietolerujące glutenu czy laktozy.

pokaż
© fm
Sery z przerostem pleśni: Pleśniowa półka
© fm

Sery z przerostem pleśni celowo infekowane są pleśniami, dzięki czemu uzyskują charakterystyczny wygląd, smak i aromat. Do najbardziej popularnych produktów zaliczamy włoską Gorgonzolę, francuskie Roquefort i Bleu d’Auvergne, angielski Stilon oraz duński Danablu. W Polsce największym producentem serów pleśniowych jest Lazur (SZGPR), produkujący i sprzedający wyroby pod tą samą marką.

pokaż
© fm
Mleczne dodatki do kawy: Nie tylko z mlekiem. Płynne dodatki do kawy
© fm

Kawa to napój znany i ceniony od wielu lat. Jej produkcja i spożycie rośnie. Wydaje się, że moda na kawę z dodatkami nakręca rynek kawy, a kreatywność baristów nie ma granic. Mleko i napoje płynne do kawy muszą jednak spełniać określone wymagania. Jakie? Spójrzmy poniżej.

pokaż
© fm
Przetwórstwo surowca: Higiena produkcji mleka fermentowanego
© fm

Produkty mleczne należą do pierwszych fermentowanych produktów żywnościowych spożywanych przez ludzi. Istnieje wiele różnych rodzajów fermentowanych produktów mlecznych, a jednym z najpopularniejszych jest różnego typu mleko fermentowane. Wśród takich produktów wyróżniamy m.in. jogurt, kefir, kumys, maślankę i mleko acidofilne.

pokaż
© łowicz (osm)
Produkty bez laktozy: Produkcja mleka i produktów mlecznych o niskiej zawartości laktozy
© łowicz (osm)

Nietolerancja laktozy stanowi problem dla znacznej części światowej populacji, co wymusza poszukiwanie alternatyw dla tradycyjnych produktów mlecznych. W odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na żywność dostosowaną do potrzeb osób z nietolerancją laktozy przemysł mleczarski rozwija różne technologie modyfikacji zawartości tego składnika. Do najczęściej stosowanych metod należą hydroliza enzymatyczna, ultrafiltracja i chromatografia.

pokaż
© fm
Białka serwatkowe: Bioaktywne peptydy białek serwatkowych – właściwości i znaczenie
© fm

Białka serwatkowe, stanowiące istotny składnik mleka, są źródłem licznych bioaktywnych peptydów, które mogą wywierać korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Białka serwatkowe stanowią tylko około 20% wag. całkowitej puli białkowej mleka. Są cząsteczkami globularnymi o znacznej zawartości motywów -heliks, w których kwasowe, zasadowe oraz hydrofobowe/hydrofilowe aminokwasy są zrównoważone w całych sekwencjach.

pokaż
Sery twarogowe: Klasyka polskiego nabiału

Sery twarogowe są tradycyjnymi produktami mleczarskimi cenionymi za jakość, prosty skład oraz użyteczność kulinarną. Traktuje się je jako część naszego dziedzictwa kulturowego i kulinarnego. 

pokaż
© fm
Cukier w nabiale: Redukcja zawartości cukru w produktach mlecznych
© fm

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zasugerowała, że cukier powinien stanowić jedynie 10% lub mniej całkowitej energii spożywanej w diecie. Jednak średnio cukier stanowi znacznie większą część. Szacuje się, że średnie dzienne spożycie cukru na świecie wynosi około 500 kcal, podczas gdy zalecane spożycie dla osoby o prawidłowej masie ciała to około 25 g (96 kcal) dziennie.

pokaż
© fm
Zepsucia a marnowanie: Zepsucia produktów mlecznych a marnotrawstwo żywności
© fm

Na całym świecie coraz większą uwagę zwraca się na problem marnowania żywności, w tym produktów mlecznych. Szacuje się, że co roku marnuje się ponad 30% dostępnej na świecie żywności, a produkty mleczne należą do kategorii najbardziej narażonych na zepsucie. Psucie mikrobiologiczne, czyli proces rozkładu żywności przez bakterie, drożdże i pleśnie, jest jednym z głównych czynników przyczyniających się do marnowania mleka. 

pokaż
© fm
Sery typu bałkańskiego: Z Bałkanów na polski stół
© fm

Sery typu bałkańskiego to produkty serowarskie o charakterystycznym kruchym, kremowym miąższu i zwartej strukturze ułatwiającej krojenie. Stanowią rodzaj białego sera przetrzymywanego w solance w celu przedłużenia jego trwałości i przydatności do spożycia. Sery bałkańskie są źródłem pełnowartościowego białka, wapnia, witamin oraz soli mineralnych. Ta grupa serów produkowana jest z mleka krowiego, owczego, koziego lub bawolego i ewentualnie z ich mieszanek. 

pokaż
© fm
Wzbogacanie nabiału: Nabiał ze składnikami bioaktywnymi
© fm

Związki bioaktywne znajdujące się w żywności są niezbędnymi składnikami diety korelującej ze zdrowiem człowieka. Konsumenci coraz częściej poszukują produktów spożywczych o dodatkowych cechach funkcjonalnych, dlatego analiza potencjału składników bioaktywnych w zakresie metabolomiki, genomiki i proteomiki może pomóc w zrozumieniu mechanizmów leżących u podstaw innowacyjnej żywności funkcjonalnej. 

pokaż
© euroser dairy group
Masło: Posmaruj mi masłem
© euroser dairy group

Przez wiele lat masło ze względu na cenę było zarezerwowane wyłącznie dla najbogatszych. Obecnie jest to produkt ogólnie dostępny, ceniony zarówno przez mistrzów kulinarnych, jak i zwykłych klientów. Współcześnie masło stosowane jest w codziennej kuchni, jako dodatek poprawiający smak, zapach i konsystencję potraw. Popyt na masło rośnie nie tylko na tradycyjnych rynkach zachodnich, ale także w Azji.

pokaż
© fm
Sery chronione: Sery regionalne i tradycyjne: ochrona, promocja i rynek
© fm

Żywność tradycyjna i regionalna to produkty o specyficznych, wyjątkowych cechach. Z reguły charakteryzują się wyższą ceną w porównaniu z konwencjonalnymi odpowiednikami, wyższą jakością, unikalnością, a także ich wytwarzanie i sprzedaż związane są z pewnymi regulacjami prawnymi. Produkty te zdobyły trwałe miejsce na rynkach unijnych oraz w ich legislacji (Newerli-Guz, Rybowska, 2015). 

pokaż
© fm
Twarogi do pieczenia: Nie tylko do pieczenia
© fm

Polska to kraj słynący z pięknych krajobrazów i ciekawej architektury. Według badań przeprowadzonych przez platformę X, respondenci kojarzyli nasz kraj z wydarzeniami związanymi z II wojną światową, wybranymi muzykami i politykami oraz z pysznym jedzeniem. Jedną z często wymienianych kategorii są ciasta i wypieki. Do najbardziej lubianych i popularnych należy sernik. 

pokaż
Produkty wysokobiałkowe: Siła, odporność i moc białka

Popularność produktów wysokobiałkowych to jeden z trendów na rynku produktów spożywczych. Produktami o tej cesze są zainteresowani zarówno klienci, którzy potrzebują nowych źródeł białka w diecie, jaki i producenci, którzy dostrzegli szansę rozwoju swojego biznesu. Branża mleczarska jest istotnym graczem w tej kategorii.

pokaż
Maślanki: Maślanka wychodzi z cienia

Maślanka to tradycyjny napój mleczny znany konsumentom od lat. Jest ceniona za naturalność, delikatną strukturę oraz relatywnie prosty smak. Jej sposób produkcji zmienił się na przestrzeni lat. Dzisiaj o miejsce w koszyku zakupowym maślanka walczy nie tylko korzystnym profilem żywieniowym, ale także opakowaniami wychodzącymi naprzeciw oczekiwaniom konsumentów dbających o środowisko.

pokaż
© fm
Sery kozie – właściwości, produkcja i znaczenie rynkowe
© fm

Kozi ser, po francusku chèvre (koza), to rodzaj sera występujący w wielu różnych smakach i teksturach – od kruchego do kremowego, od młodego do dojrzałego, od łagodnego do pikantnego. Jego specyfika pochodzi z kwasu kaprynowego (od łacińskiego słowa capra, oznaczającego „koza”) – aromatycznego kwasu tłuszczowego, który wspomaga rozwój dobrych bakterii jelitowych u ludzi.

pokaż
© józsef szabó z pixabay
Skyr – tradycja, odżywianie i sukces rynkowy
© józsef szabó z pixabay

Skyr, tradycyjny islandzki produkt mleczny, zyskał popularność na globalnym rynku nabiału. Znany jest ze swojej gęstej konsystencji, wysokiej zawartości białka i licznych korzyści zdrowotnych. Stał się ulubieńcem konsumentów dbających o zdrowie. To kwaśny produkt mleczny, którego historia sięga ponad tysiąc lat wstecz. Początkowo spożywany przez Wikingów, stał się jednym z najstarszych produktów mlecznych w Europie Północnej. 

pokaż
© fm
Przekąski łyżeczkowe: Łyżeczka za łyżeczką
© fm

Przekąski to niewielkie porcje żywności spożywane najczęściej między posiłkami głównymi w celu zaspokojenia niewielkiego głodu lub ze względów smakowych. Klasycznie mogą to być minidania wytrawne, tj. kanapka, sałatka, warzywa, lub słodkie, tj. batonik, słodka bułka czy porcja owoców. Jednak nie zawsze mamy pod ręką gotową przekąskę, gdy głód daje o sobie znać.

pokaż
Strona 1 z 59