Raporty wszystkich: 991

Strona 1 z 50
© łowicz (osm)
Przekąski: Coś na ząb

Przekąski mleczarskie to relatywnie duża grupa produktowa. Różnią się wyglądem, smakiem, konsystencją, opakowaniami i przynależnością do różnych grup asortymentowych.

pokaż
© FM
Clean room: Zastosowanie technologii clean room w przemyśle mleczarskim

Jakość i bezpieczeństwo żywności są to elementy niezwykle istotne, zarówno z pespektywy konsumenta, jak i producenta żywności. Konsumenci oczekują produktów, które mogą spożywać bez obaw o bezpieczeństwo i takich, które mają wysoką wartość żywieniową.

pokaż
© FM
Specjalności z Polski: Polskie rarytasy z małej skali

Polskie rolnictwo kojarzone jest z niepowtarzalnością i tradycyjnymi metodami upraw. Liczni konsumenci zachwycają się polskimi produktami. Polskie produkty mleczarskie są bardzo cenione nie tylko przez Polaków, ale także przez osoby odwiedzające Polskę i cudzoziemców podążających do sklepów polskich za granicą.

pokaż
© FM
Pasteryzacja i sterylizacja: Rola pasteryzacji i sterylizacji w produkcji mleka i produktów mlecznych

Jednym z nadrzędnych celów producentów żywności jest dostarczanie konsumentom produktów w pełni bezpiecznych i wysokiej jakości. Nieprawidłowe zabezpieczenie żywności może doprowadzić nie tylko do negatywnych zmian w cechach jakościowych i wykluczenia ze sprzedaży, ale również może stanowić bezpośrednie zagrożenie dla zdrowia konsumenta.

pokaż
© FM
Żywność bez GMO: Strach o obliczu GMO

Obecność produktów spożywczych ze składnikami genetycznie modyfikowanymi jest tematem dyskusji na całym świecie. Społeczne obawy ukierunkowane są również na ryzyko zwiększenia stosowania herbicydów, które mogą doprowadzać do pojawienia się chwastów odpornych na herbicydy dedykowane uprawom roślin genetycznie modyfikowanych.

pokaż
© FM
Konserwowanie żywności: Naturalne konserwanty dla przemysłu mleczarskiego

Produkty żywnościowe są podatne na zmiany chemiczne, fizyczne i mikrobiologiczne zachodzące w trakcie ich przechowywania, wynikające m.in. z ekspozycji na ciepło, tlen i światło, a także działalność enzymów.

pokaż
© FM
Sery kozie: Przodek wszystkich serów

Mleko kozie było prawdopodobnie pierwszym mlekiem, które służyło ludzkiej diecie. Wartość terapeutyczna mleka koziego była już znana w czasach starożytnych. Hipokrates i Paracelsus wskazywali na jego dobroczynny wpływ i przeciwdziałanie różnym chorobom.

pokaż
© FM
Owoce i warzywa: Dodatki owocowe i warzywne w produkcji metodą termostatową

Istnieje wiele rodzajów mlecznych napojów fermentowanych, w tym: kefir, kumys, jogurt, skyr, labneh, kumys, ajran, maślanka, zsiadłe mleko. Mleczne napoje fermentowane są doskonałym przykładem żywności funkcjonalnej, ze względu na doskonałą wartość odżywczą i obecność żywych komórek bakterii fermentacji mlekowej lub innych mikroorganizmów.

pokaż
© FM
Zdrowe składniki: Dodatki: zboża, warzywa, owoce

Realna ocena stanu odżywienia nasuwa przerażające wnioski o globalnym zwiększeniu przypadków otyłości wśród dzieci, młodzieży i osób dorosłych. Szczególnie niepokojące zjawisko dotyczy zwiększenia masy ciała u dzieci i młodzieży.

pokaż
© FM
Bio i eko: Produkcja serów twarogowych bio i eko – trendy w mleczarstwie

W krajach rozwiniętych popyt na produkty ekologiczne stale zwiększa się. W regionie Europy Środkowo-Wschodniej występuje najwięcej upraw w okresie konwersji, a wśród takich krajów jest również Polska.

pokaż
© FM
Sery topione: Produkcja serów topionych – technologia i dodatki

Sery topione są otrzymywane w procesie technologicznym obejmującym mielenie, mieszanie, topienie i emulgowanie składników mieszanki topialniczej. W niektórych technologiach praktykuje się stosowanie dodatku 0-20% sera topionego z poprzedniego topienia.

pokaż
© FM
Sery pleśniowe niebieskie: Niebieskie arcydzieła

Sery z przerostem niebieskiej lub szafirowej pleśni stanowią integralną część kategorii serów pleśniowych. Mimo obecności na naszym rynku od wielu lat nadal stanowią niszę rynkową.

pokaż
© FM
Jogurty pitne: Źródło innowacyjności

Jogurty do picia to jedna z najbardziej popularnych kategorii mleczarskich. Swoją przewagę konkurencyjną zawdzięczają głównie wynikom badań naukowych oraz innowacyjności, która czyni tę kategorię wciąż atrakcyjną dla konsumenta. Istotną rolę w procesie podejmowania decyzji w sklepie odgrywają też innowacyjne dodatki oraz funkcjonalne opakowania.

pokaż
© FM
Robotyzacja: paletyzatory i depaletyzatory

Układanie ładunków na paletach to jeden z procesów logistycznych, który przygotowuje towary do dalszego magazynowania oraz transportu. Paletyzacja jest procesem powtarzalnym ze względu na szereg występujących po sobie czynności w powtarzalnej sekwencji.

pokaż
© FM
Zużycie mediów: Monitoring zużycia mediów w mleczarni

Jednym z większych kosztów, które ponoszą firmy w trakcie produkcji są wydatki związane z zużyciem mediów i energii elektrycznej. Odpowiednia kontrola i monitorowanie zużycia mediów, wraz z analizą dostarczanych danych, pozwala na wdrażanie rozwiązań, które pomogą obniżyć koszty.

pokaż
© FM
Produkty wegańskie: Koncepcja „Vege” na półce z nabiałem

Dieta wegetariańska jest znana i praktykowana od wielu lat przez wybrane grupy społeczne. Stosowanie takiej diety przez wiele lat wiązało się z praktykami duchowymi lub określonym światopoglądem

pokaż
© hochland polska
Sery solankowe: Klimaty wschodniośródziemnomorskie – sery w solance

Sery solankowe, czyli sery z grupy serów podpuszczkowych, w procesie produkcyjnym poddawane są dojrzewaniu w zalewie solankowej, stąd też ich nazwa.

pokaż
© FM
Masło: Znane i cenione masło

Właściwie skonstruowana dieta powinna dostarczać wszystkich makroskładników tj. węglowodany, białka i tłuszcze. W zrównoważonej diecie powinny przeważać nienasycone kwasy tłuszczowe, zaś kwasy tłuszczowe nasycone powinny być konsumowane w możliwie małych ilościach.

pokaż
© FM
Jogurty typu greckiego: Greckie smaki orzeźwienia

Jogurt grecki wywodzi się z kuchni śródziemnomorskiej i bliskowschodniej. Jest znany i ceniony przez konsumentów na całym świecie za oryginalny smak i konsystencję, walory prozdrowotne, w tym wysoką zawartość białka, wapnia i kultur probiotycznych.

pokaż
© FM
Dobroczynne bakterie: Zdrowie pakowane z nabiałem

Coraz częściej konsumenci oczekują żywności o naturalnym składzie, a jednocześnie wykazującej korzystny efekt na ich zdrowie i samopoczucie. Idealnym składnikiem takich wyrobów żywnościowych, pozytywnie ocenianym przez konsumentów, są bakterie kwasu mlekowego (z ang. lactic acid bacteria, LAB).

pokaż
Strona 1 z 50