Aktualności wszystkich: 7 117

Strona 1 z 356
© forum mleczarskie
Rośnie cena mleka w skupie
© forum mleczarskie

Według dostępnych statystyk z Komisji Europejskiej średnia cena mleka w gospodarstwie w UE wzrosła do 51,7 c/kg w październiku 2024 r., +4,2% w porównaniu do września 2024 r. i +16,6% w porównaniu do października 2023 r.; szacowana cena na listopad 2024 r. to 52,3 c/kg (+1,6%). 
W październiku 2024 r. ceny mleka surowego były niższe niż rok wcześniej tylko w 2 państwach członkowskich (Hiszpania, Portugalia), największe wzrosty odnotowano w Irlandii (+47%), Szwecji i Belgii (+34%).

pokaż
© forum mleczarskie
Unia Europejska
Wiadomo, czemu masło jest tak drogie: wyjeżdża z UE
© forum mleczarskie

Sytuacja na rynku mleczarskim według krótkoterminowego raportu Komisji Europejskiej staje się łatwiejsza do zrozumienia, zwłaszcza w aspekcie wysokiego poziomu cen masła. Według statystyk unijnych ceny masła w UE w ciągu ostatnich 4 tygodni ustanowiły poziom 786 €/100 kg, +2,1%, podczas gdy ceny sera cheddar: 431 €/100kg, +1,1%. W tym samym czasie ceny SMP w UE: 261 €/100 kg, a ceny WMP w UE: 434 €/100 kg, +2,2%.

Cena mleka surowego na rynku spot spadła do 67 c/kg (01.12.2024); koszty paszy wzrosły o +1,2%, a koszt energii o +2% w 48. tygodniu w porównaniu z poprzednimi 4 tygodniami.

pokaż
Francja
Grupa Bel przyspiesza dekarbonizację

Association de Producteurs Bel de l'Ouest (APBO) i Grupa Bel na nowo określiły ramy partnerstwa na rok 2025, skupiając się na dwóch głównych aspektach: sprawiedliwej wycenie za mleko i ambitnych celach w zakresie redukcji emisji dwutlenku węgla i metanu. Od 2017 r. obie strony ustalają cenę zakupu mleka i wolumen odbioru na nadchodzący rok tworząc stabilne warunki do wdrożenia zrównoważonych praktyk rolniczych. Ta współpraca odegrała zasadniczą rolę w napędzaniu znaczących zmian w produkcji mleka i szerszych praktykach rolniczych w kierunku zrównoważonego rozwoju.

pokaż
© ekoniva
Rosja
Grupa EkoNiva zwiększyła produkcję mleka o 8%
© ekoniva

Największy rosyjski holding mleczarski ogłosił wyniki operacyjne za okres od stycznia do września 2024 r. we wszystkich swoich głównych segmentach działalności: hodowli bydła mlecznego, przetwórstwie mleka i produkcji roślinnej. Zakłady przetwórcze EkoNiva wyprodukowały 241 700 ton gotowych produktów mlecznych, co stanowi wzrost o 22% w porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego roku (styczeń – wrzesień 2023 r.: 198 100 ton). Produkcja świeżego mleka i tradycyjnych produktów mlecznych (śmietana, kefir, śmietana, twaróg, masło itp.) wzrosła o 20% do 227 900 ton (2023 r.: 189 400 ton), podczas gdy wolumeny jogurtów i produktów deserowych — w tym lodów — wzrosły o 36% do 6300 ton (2023 r.: 4600 ton), a sera — o 85% do 7600 ton (2023 r.: 4100 ton).

pokaż
Polska
Autentyczność smaku i prosty skład liczą się w handlu serami

– W naszej ofercie znajdują się zarówno sery szwajcarskie, takie jak Aldamer, Nadbiebrzański i Moniecki, jak i sery typu holenderskiego, w tym Podlaski, Edamski, Morski oraz Gouda. Wszystkie nasze sery powstają z najwyższej jakości mleka z Podlasia, co gwarantuje ich wyjątkowy smak i naturalność. Zauważamy rosnące zainteresowanie serami z tej grupy, zwłaszcza produktami o prostych i naturalnych składach – powiedziała Forum Mleczarskiemu Ewa Polińska, ekspert Mońki (MSM).

pokaż
© forum mleczarskie
Unia Europejska
Copa i Cogeca potwierdziły sprzeciw wobec umowy UE-Mercosur
© forum mleczarskie

W obliczu trwających negocjacji w sprawie umowy UE-Mercosur, Copa i Cogeca odbyły swoje narady w Brukseli w czwartek i piątek. Przyszły komisarz ds. rolnictwa i żywności, Christophe Hansen, dołączył do izby europejskich rolników i spółdzielni rolniczych, aby osobiście usłyszeć o jednomyślnym sprzeciwie wobec trwających negocjacji. Podpisanie umowy handlowej z krajami Mercosur na początku kadencji nowej Komisji stanowiłoby poważny cios dla europejskiego rolnictwa. Ten krok jest również sprzeczny z podejściem stawiającym dialog na pierwszym miejscu, promowanym przez przewodniczącą Ursulę von der Leyen.

pokaż
Stany Zjednoczone Ameryki
Wirus ptasiej grypy w mleku w Kalifornii

Kalifornijski Departament Zdrowia Publicznego (CDPH) ostrzegł przed piciem mleka pochodzącego z pojedynczej partii po wykryciu w próbce wirusa ptasiej grypy. Chodzi o partię pełnego surowego mleka firmy Raw Farm z hrabstwa Fresno. Firma ta ogłosiła dobrowolne wycofanie partii towaru na wniosek stanu. Konsumenci mogą zwrócić wszelkie pozostałe produkty do sklepu, w którym zostały zakupione. Nie zgłoszono żadnych chorób związanych z tą partią surowego mleka. Ze względu na daleko posuniętą ostrożność i ze względu na ciągłe rozprzestrzenianie się ptasiej grypy u krów mlecznych, drobiu i sporadyczne przypadki u ludzi, konsumenci nie mogą spożywać żadnego takiego wadliwego produktu.

pokaż
frieslandcampina
Holandia
Współpraca przy produkcji mleka zagęszczonego
frieslandcampina

Firmy mleczarskie Hochwald i FrieslandCampina zgodziły się połączyć siły w produkcji słodzonego i niesłodzonego mleka zagęszczonego w Holandii. Zostało to zapisane w umowie opiewającej na najbliższe lata. Plan zakłada przeniesienie produkcji słodzonego mleka zagęszczonego z FrieslandCampina do zakładu Hochwald w Bolsward do 1 czerwca 2026 r. Jednocześnie FrieslandCampina będzie produkować mleko zagęszczone w Leeuwarden dla zakładu w Bolsward. Ten krok umożliwi obu firmom poprawę zrównoważoności produkcji oraz zabezpieczenie ich konkurencyjności na rynku.

pokaż
© forum mleczarskie
Świat
Ceny masła utrzymują wysoki poziom
© forum mleczarskie

Jak podają służby Komisji Europejskiej:

  • ceny masła w UE: 775 €/100 kg, +0,8% w ciągu ostatnich 4 tygodni;
  • ceny SMP w UE: 260 €/100 kg, +2,8% w ciągu ostatnich 4 tygodni;
  • ceny WMP w UE: 433 €/100 kg, +2,9% w ciągu ostatnich 4 tygodni;
  • ceny cheddara w UE: 430 €/100 kg, +1,7% w ciągu ostatnich 4 tygodni;
  • ceny mleka spot rosną, obecnie wynosi 68,5c/kg (24.11.2024).
pokaż
© forum mleczarskie
Polska
Ceny surowca wzrosły w październiku o 5,7%
© forum mleczarskie

Według Głównego Urzędu Statystycznego cena skupu mleka w październiku 2024 r. wyniosła 220,23 zł/1 hl i była wyższa o 12,6% niż w październiku 2023 r. Cena skupu mleka w odniesieniu do września 2024 r. była o 5,7% wyższa. Najwyższe ceny w październiku 2024 r. wg województw: podlaskie 231,12 zł/1 hl, lubelskie 226,27 zł/1 hl, warmińsko-mazurskie 223,85 zł/1 hl.

pokaż
© grupa mlekovita
Polska
Mlekovita zorganizowała Ogólnopolski Kongres Energetyki, Logistyki i Transportu
© grupa mlekovita

– Spotykamy się tu, gdzie bije serce polskiego mleczarstwa, by wraz z firmami odpowiadającymi za różne obszary energetyczne, porozmawiać o usługach i produktach, ułatwiających codzienną pracę zakładów, a także o transformacji energetycznej i zapewnieniu bezpieczeństwa systemu energetycznego. Wyzwaniem dzisiejszych czasów jest też efektywne magazynowanie, skuteczna logistyka i transport, zachowując dbałość o najwyższą jakość wyprodukowanego asortymentu – mówił Prezes Zarządu Grupy Mlekovita Dariusz Sapiński podczas Kongresu.

pokaż
© almarai
Arabia Saudyjska
Almarai wybrał SIG jako partnera strategicznego w planie rozwoju
© almarai

Almarai, wiodąca na Bliskim Wschodzie firma z branży mleczarskiej i spożywczej, wybrała firmę SIG jako partnera strategicznego do swojego pięcioletniego planu rozwoju, którego celem jest wzmocnienie pozycji lidera na rynku i stymulowanie rozwoju zrównoważonych innowacji. W ciągu najbliższych pięciu lat SIG zamierza wspierać cele Almarai poprzez elastyczne rozwiązania produkcyjne, które są zgodne z ich celami zrównoważonego rozwoju. Strategiczny sojusz podkreśla wspólne zaangażowanie w odpowiedzialność za środowisko, a obie firmy badają innowacje SIG w zakresie opakowań, które zwiększą operacyjne i geograficzne oddziaływanie Almarai.

pokaż
© forum mleczarskie
Świat
Ceny proszków mlecznych wreszcie rosną
© forum mleczarskie

Według danych opublikowanych przez Komisję Europejską nt. rynku mleczarskiego ceny podstawowych artykułów kształtowały się następująco:

  • ceny masła w UE: 776 €/100 kg, +0,9% w ciągu ostatnich 4 tygodni;
  • ceny OMP w UE: 258 €/100 kg, +3,2% w ciągu ostatnich 4 tygodni;
  • ceny WMP w UE: 428 €/100 kg, +3% w ciągu ostatnich 4 tygodni;
  • ceny cheddara w UE: 428 €/100kg, +2% w ciągu ostatnich 4 tygodni;
pokaż
Francja
Agrial i Savencia promują redukcję CO2 w gospodarstwach

Partnerstwo obu firm obejmuje 1300 dostawców wytwarzających 1 mld litrów mleka. Porozumienie ma być dowodem starań obu firm w zakresie redukcji emisji gazów cieplarnianych w sektorze mleczarskim. Obie organizacje będą wspierać rolników poprzez wstępną diagnozę w celu ustalenia planu działania, wdrożenie dźwigni postępu środowiskowego, a następnie ostateczną diagnozę pod koniec tego okresu z pomiarem wyników. Aby wesprzeć zobowiązania podjęte przez rolników, będą oni uprawnieni do „premii klimatycznej”.

pokaż
© cdi
Stany Zjednoczone Ameryki
California Dairies zamyka zakład w Kaliforni
© cdi

California Dairies największa spółdzielnia zajmująca się przetwarzaniem mleka w Kalifornii, produkująca około 40% mleka w Kalifornii ogłosiła, że zaprzestanie działalności w swoim zakładzie produkcyjnym w Los Banos w Kalifornii ze skutkiem natychmiastowym. Cały zakład zostanie zamknięty, co wpłynie na około 38 pracowników. – Zamknięcie zakładu w Los Banos było trudną decyzją, która nie została podjęta lekko – powiedział Brad Anderson, prezes i dyrektor generalny.

pokaż
© polindus
Polska
Marcin Dębowski dyrektorem zakładu Laktopol w Suwałkach
© polindus

Marcin Dębowski jest związany z Grupą Polindus od 2007 r. Początkowo zajmował się obsługą instalacji wyparno-suszarniczej, potem wieży CDI, następnie pracował na stanowisku brygadzisty w proszkowni. Od 2014 r. był kierownikiem zmiany. Od 2015 r. piastował stanowisko zastępcy kierownika produkcji. W 2019 r. został mianowany na kierownika produkcji. – Mamy nieskończony apetyt na rozwijanie swoich możliwości eksportowych – powiedział zapytany o przyszłość zakładu. – Tworzymy nowe produkty, ale dbamy też o utrzymanie niezmiennej wysokiej jakości naszych znanych brandów. Mamy wiele planów na nowe inwestycje. Jestem przekonany, że za 10 lat będziemy jeszcze bardziej widoczni na mapie świata, bo poszerzamy nieustannie zakres eksportu. 

pokaż
Polska
Skąd się wzięły wysokie ceny masła?

Forum Mleczarskie rozmawiało z Karoliną Mikołajczyk, Wiceprezes Zarządu mleczarni Koło (OSM) na gorący temat ostatnich wydarzeń na rynku mleczarskim. Zapytaliśmy:

Skąd tak gwałtowny zwrot na rynku masła? Jakie są podstawy tego wzrostu i czy są one trwałe? 

– Na ten wzrost złożyło się kilka powodów. Po pierwsze od dwóch lat widzimy mniejszą produkcję i mniejszy skup mleka w zachodniej Europie. Po drugie polityka ograniczania produkcji i jej promowanie przez UE. My na tym skorzystaliśmy, ale obyśmy nie podążyli drogą zmniejszania produkcji. Po trzecie mieliśmy do czynienia z rekordami temperatur od połowy maja przez cały czerwiec, lipiec, sierpień, aż do połowy września.

pokaż
Polska
Popyt na nabiał się odbudowuje

Zapytaliśmy Małgorzatę Cebelińską, Wiceprezes Zarządu firmy Mlekpol (SM) o to jak ewoluuje realna siła popytu konsumenckiego w Polsce.

– Popyt konsumencki w Polsce powoli się odbudowuje, chociaż proces ten będzie z pewnością uzależniony od sytuacji rynkowej, a głównym motorem konsumpcji pozostanie szybki wzrost wynagrodzeń. Spodziewamy się, że w najbliższym czasie poprawa wyników sprzedaży detalicznej się utrzyma, ale będzie przebiegać w umiarkowanym tempie.

pokaż
© seen technologie
Polska
Priorytetem mleczarni są redukcja emisji oraz efektywne zarządzanie zasobami wodnymi
© seen technologie

Zapytaliśmy Dariusza Jasaka, Prezesa Zarządu SEEN Technologie jakie najciekawsze pomysły warto wdrożyć w zakładach mleczarskich i jakie są potrzeby małych oraz dużych mleczarni. – W zakładach mleczarskich, niezależnie od ich wielkości, wdrażanie nowoczesnych technologii i innowacyjnych rozwiązań jest kluczowe dla zwiększenia efektywności i zrównoważonego rozwoju. Małe i duże mleczarnie mogą skorzystać z podobnych rozwiązań, z tym że ich skala oraz stopień zaawansowania będą dostosowane do wielkości zakładu. Dla mniejszych zakładów szczególnie istotne są kosztowo efektywne rozwiązania. Wdrożenie systemów recyklingu wody, które umożliwiają jej wielokrotne wykorzystanie, prowadzi do redukcji zużycia i obniżenia kosztów operacyjnych. Choć technologie uzdatniania wody mogą być początkowo kosztowne, przynoszą one znaczące oszczędności w dłuższym okresie. 

pokaż
Unia Europejska
Czy nadchodzi czas wyższej ceny proszku?

Najważniejsze informacje z rynku mleczarskiego z ostatniego raportu udostępnionego przez Komisję Europejską:

  • ceny masła w UE: 760 €/100 kg, -2,1% w ciągu ostatnich 4 tygodni;
  • ceny SMP w UE: 254 €/100 kg, +2,1% w ciągu ostatnich 4 tygodni;
  • ceny WMP w UE: 421 €/100 kg, +1,5% w ciągu ostatnich 4 tygodni;
  • ceny cheddara w UE: 422 €/10 0kg, +1,3% w ciągu ostatnich 4 tygodni;
pokaż
Strona 1 z 356