Aktualności wszystkich: 7 310

Strona 1 z 366
© forum mleczarskie
Świat
Proszki nadal w dołku cenowym
© forum mleczarskie

Najważniejsze informacje ze statystyk unijnych z rynku mleczarskiego: w porównaniu z kwietniem 2025 r. ceny mleka w maju 2025 r. wzrosły w USA (41,3 c/kg; +5,3%) i w Nowej Zelandii (40 c/kg; +1,3%). Ponadto:

  • ceny masła w UE: 740 €/100 kg, +0,2% w ciągu ostatnich 4 tygodni;
  • ceny SMP w UE: 239 €/100 kg, -1,8% w ciągu ostatnich 4 tygodni;
  • ceny WMP w UE: 429 €/100 kg, -1,3% w ciągu ostatnich 4 tygodni;
  • ceny cheddara w UE: 458 €/100 kg, -1% w ciągu ostatnich 4 tygodni;
pokaż
© forum mleczarskie
Polska
Łask (OSM) będzie specjalizować się w twarogach i serach
© forum mleczarskie

– Dążymy do optymalizacji kosztów produkcji. Przyjęliśmy plan specjalizacji spółdzielni w kierunku produkcji twarogów, serów specjalistycznych, regionalnych oraz masła, jest to ściśle związane ze strategią optymalizacji kosztów produkcji – dowiedziało się Forum Mleczarskie od zarządu mleczarni w Łasku (OSM). – Prowadzimy badania rynkowe i analizę konkurencji, aby dobrze zrozumieć potrzeby i preferencje klientów, co pomaga w skutecznym dostosowaniu oferty do zmieniających się warunków rynkowych.

pokaż
Świat
Mleko nieznacznie drożeje

Według statystyk unijnych średnia cena mleka w maju 2025 r., w skupie w UE nieznacznie wzrosła do 53,03 c/kg (+0,03%) w porównaniu z kwietniem 2025 r. i +15,3% w porównaniu z majem 2024 r. Bruksela szacuje, że za czerwiec będzie to 53,2 c/kg (+0,2%). W maju 2025 r. ceny surowego mleka były wyższe niż rok wcześniej we wszystkich państwach członkowskich, najwyższe wzrosty szacowano w Szwecji (+35%), Litwie (+33%) i Belgię (+24%); najniższe wzrosty odnotowano w Chorwacji (+2%), Hiszpanii i Grecji (+4%) oraz Rumunii (+5%).

pokaż
© zppm
Polska
Potrzebne wyważenie polityki pieniężnej
© zppm

Janusz Górski: Czy mleczarskie organizacje branżowe spotkały się z prezesem banku centralnego i Radą Polityki Pieniężnej, aby omówić wpływ słabego dolara i euro na nasz eksport? 

Marcin Hydzik, prezes zarządu Związku Polskich Przetwórców Mleka: NBP ma własny punkt widzenia, który nie zawsze odzwierciedla to, co myślą przedsiębiorcy. Prezes NBP Adam Glapiński poinformował na konferencji prasowej w lutym, że RPP (prezes NBP jest zarazem jej przewodniczącym) cieszy się z mocnego złotego, ponieważ taki stan rzeczy działa antyinflacyjnie. Dodał, że NBP systematycznie prowadzi ankiety wśród przedsiębiorców, z których wynika, że kurs złotego „nie jest nawet w pierwszej dziesiątce problemów, którymi sobie zaprzątają głowę”. Widać, że uwarunkowania polityki pieniężnej w tym przypadku stoją w sprzeczności z potrzebami konkretnych branż i sektorów gospodarki. 

pokaż
© mlekpol (sm)
Polska
Mlekpol (SM) otrzymał wsparcie SSE
© mlekpol (sm)

Mleczarnia Mlekpol (SM) otrzymała oficjalną decyzję Suwalskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej S.A. o przyznaniu wsparcia finansowego na realizację kompleksowej inwestycji obejmującej rozbudowę grajewskiego Zakładu Produkcji Mleczarskiej w części przeznaczonej do produkcji serów pakowanych w atmosferze ochronnej. Podczas uroczystości w siedzibie firmy 7 lipca 2025 r. Minister Rozwoju i Technologii Krzysztof Paszyk wręczył zarządowi firmy decyzję o przyznaniu wsparcia.

 

pokaż
© kosów lacki (osm)
Polska
Kosów Lacki (SM): Będzie ser Magnal Duo
© kosów lacki (osm)

Janusz Górski: Jak Pan ocenia sytuację rynkową w zakresie dynamiki skupu mleka oraz wolumenu sprzedaży serów podpuszczkowych?

Andrzej Minarczuk, prezes zarządu mleczarni Kosów Lacki (OSM): Dynamika skupu mleka za ubiegły rok była dodatnia i w roku bieżącym też kształtuje się w trendzie wzrostowym. Widać, że stabilna cena mleka zachęca rolników do zwiększania produkcji. Natomiast sprzedaż serów popadła w stagnację i z nadzieją czekamy, czy wzorem minionego roku drugie półrocze będzie o wiele lepsze od pierwszego.

 

pokaż
© zppm
Polska
Silny złoty odbiera nam przewagę konkurencyjną
© zppm

– Silna złotówka na pewno nie jest ułatwieniem dla naszych firm w kwestii konkurowania ceną na ryn­kach zagranicznych – powiedział Forum Mleczarskiemu Marcin Hydzik, prezes zarządu Związku Polskich Przetwórców Mleka (ZPPM). – Gdy polska waluta umacnia się wobec euro czy dolara, nasze produkty mleczne stają się relatywnie droższe dla zagranicznych odbiorców. Z drugiej strony import staje się tańszy, co może dodatkowo zwiększyć konkurencję na rynku krajowym. Eksport jest filarem branży – co roku wysyłamy za granicę ok. 35–40% krajowej produkcji nabiału, więc kurs walut ma ogromne znaczenie dla opłacalności. 

pokaż
© sig
Polska
Wdrażamy rozwiązania o obniżonym śladzie węglowym 
© sig

– SIG jest światowym dostawcą aseptycznych systemów pakowania płynnej żywności. Jesteśmy znani przede wszystkim z kartonowych opakowań aseptycznych stosowanych m.in. do mleka UHT czy napojów roślinnych. Obecnie jednak nasze portfolio jest znacznie szersze. Oferujemy również rozwiązania pouch z zakrętką, zarówno aseptyczne, jak i do pakowania na gorąco (hot-fill), a także systemy bag-in-box, przeznaczone m.in. dla sektora HoReCa – powiedział Patryk Kaczyński, managing director & head of Poland w SIG. – We wszystkich tych segmentach wdrażamy rozwiązania o obniżonym śladzie węglowym – od opakowań z monomateriałów, przez kartony z wyeliminowaną warstwą aluminium, po polimery pochodzenia roślinnego lub z recyklingu. 

pokaż
© kosów lacki (osm)
Polska
Kosów Lacki (OSM) zwiększy produkcję serów
© kosów lacki (osm)

– Wreszcie, po dwóch latach oczekiwania, na początku roku podpisałem umowę z ARiMR na kwotę prawie 10 mln złotych – powiedział o otrzymanych środkach z KPO Andrzej Minarczuk, prezes zarządu mleczarni Kosów Lacki (OSM). – W ślad za tym niezwłocznie podjęliśmy działania zmierzające do szybkiego wyłonienia wykonawców poszczególnych inwestycji. Najważniejsza, najpilniejsza i długo oczekiwana jest budowa nowej maszynowni chłodniczej. Budujemy ją kompletnie nową, amoniakalną, o trzykrotne większej wydajności chłodu niż mamy obecnie. Maszynownia będzie zabezpieczać w chłód obecny zakład, ale uwzględniamy też możliwość doprowadzenia chłodu do nowych działów. 

pokaż
© forum mleczarskie
Świat
Ceny „commodities” pozostają stabilne w Europie
© forum mleczarskie

Najważniejsze informacje z rynku „commodities” według statystyk zebranych przez Komisję Europejską:

  • ceny masła w UE: 739 €/100 kg, +0,6% w ciągu ostatnich 4 tygodni;
  • ceny SMP w UE: 242 €/100 kg, -0,3% w ciągu ostatnich 4 tygodni;
  • ceny WMP w UE: 429 €/100 kg, -1,8% w ciągu ostatnich 4 tygodni;
  • ceny cheddara w UE: 474 €/100 kg, +3,2% w ciągu ostatnich 4 tygodni.

Cena mleka spot wzrosła do 67,3 c/kg (29 czerwca 2025 r.);

pokaż
© sig
Niemcy
Hochwald zdecydował się na kartony SIG bez warstwy aluminium
© sig

Mleczarnia Hochwald, jedna z wiodących mleczarni w Niemczech wprowadziła mleko UHT w kartonach SIG bez warstwy aluminium. Wykorzystanie materiału opakowaniowego SIG Terra Alu-free dodatkowo zmniejsza i tak już niski ślad węglowy standardowego materiału opakowaniowego SIG nawet o 34%. Jak zaznacza firma SIG to ona jako pierwsza w swojej branży wprowadziła na rynek materiał opakowaniowy bez warstwy aluminium do aseptycznych opakowań kartonowych, a klienci SIG napełnili w nie już ponad 3,6 mld litrów żywności. 

pokaż
© mlekpol (sm)
Polska
Absolutorium dla zarządu Mlekpol (SM). Wysokie obroty firmy
© mlekpol (sm)

Podczas Zebrania Przedstawicieli Spółdzielni Mleczarskiej Mlekpol zarząd otrzymał absolutorium za działalność w 2024 r. Decyzja 45 delegatów to wyraz zaufania dla kierunku rozwoju jednej z największych spółdzielni mleczarskich w Polsce. Mlekpol (SM) po raz kolejny potwierdził swoją silną pozycję na polskim rynku mleczarskim. Stabilna sytuacja finansowa pozwala na dalsze inwestycje rozwojowe i konkurencyjne ceny skupu mleka. Rok 2024 był dla SM Mlekpol bardzo owocny. Spółdzielnia ponownie skupiła rekordową ilość surowca – 2 mld litrów, co stanowi 16% polskiego rynku mleka. Na terenie województwa podlaskiego jest to aż 43%.

pokaż
© ryki (sm)
Polska
Absolutorium dla zarządu Ryki (SM). W tle wzrost produkcji
© ryki (sm)

6 czerwca br. odbyło się Zebranie Przedstawicieli Spółdzielni Mleczarskiej Ryki, podczas którego delegaci jednogłośnie udzielili absolutorium obecnemu Zarządowi. Tym samym potwierdzono zaufanie do kierunku rozwoju obranego przez obecne władze spółdzielni oraz pozytywnie oceniono ich działalność w 2024 r. Podczas obrad prezes zarządu Michał Wardal zaprezentował szczegółowe sprawozdanie z działań podejmowanych w minionym roku, a także przedstawił plany inwestycyjne i rozwojowe na 2025 r. 

pokaż
© ekoniva
Rosja
EkoNiva z imponującymi obrotami
© ekoniva

Największy holding mleczarski w Rosji, Grupa EkoNiva, przedstawiła swoje skolidowane wyniki finansowe zgodnie z MSSF za rok obrotowy zakończony 31 grudnia 2024 r. Z raportu wynika, że w 2024 r. przychody ze sprzedaży Grupy wzrosły o 29% i osiągnęły 91,1 mld rubli (ok. 997 mln euro). Produkcja mleka surowego pozostaje głównym motorem wzrostu przychodów firmy. Grupa wyprodukowała 1,35 mln ton mleka surowego tj. 1,44 mln ton. 

pokaż
© mlekpol (sm)
Polska
Konsumenci poszukują wyrobów o niezmienionych recepturach
© mlekpol (sm)

– Z naszych obserwacji wynika, że znaczna część konsumentów podczas podejmowania decyzji zakupowych kieruje się przywiązaniem do produktu. W Mlekpolu doskonale rozumiemy tę potrzebę powrotu do smaków dzieciństwa, dlatego w ofercie uwzględniamy produkty o długiej historii, wpisujące się w kategorię tzw. comfort food – powiedział Forum Mleczarskiemu Piotr Jankowski dyrektor handlu Mlekpol (SM). – Doskonałym przykładem jest kultowy serek homogenizowany Rolmlecz, który w 2024 roku obchodził jubileusz 50-lecia obecności na polskim rynku. To produkt, który towarzyszył kilku pokoleniom Polaków – dziadkowie jedli go w latach 70., ich dzieci – w latach 90., a dziś sięgają po niego wnuki.

pokaż
© forum mleczarskie
Świat
Znaczące wzrosty produkcji mleka w Ameryce Łacińskiej
© forum mleczarskie

Według najnowszych danych firmy Quarterra cytowanych przez Annabel Twinberrow z AHDB produkcja mleka w Ameryce Łacińskiej w pierwszym kwartale wzrosła gwałtownie o 5,6% w porównaniu ze słabym wynikiem w ubiegłym roku. Mimo że większość krajów wchodzi w okres sezonowego minimum, wolumeny rok do roku nadal rosną w porównaniu ze spadkiem z ubiegłego roku spowodowanym przez trudne warunki pogodowe i niskie ceny mleka zaburzone przez wysoką inflację. W pierwszym kwartale roku całkowita produkcja mleka w Ameryce Łacińskiej wzrosła o 5,6%, przy czym wszystkie sześć zgłoszonych krajów odnotowało wzrosty.

pokaż
© forum mleczarskie
Świat
Spadek eksportu OMP do Algierii osładza wzrost do Nigerii
© forum mleczarskie

Najważniejsze informacje z rynku commodities produktów mleczarskich:

  • ceny masła w UE: 739 €/100 kg, +0,6% w ciągu ostatnich 4 tygodni;
  • ceny SMP w UE: 240 €/100 kg, -1,9% w ciągu ostatnich 4 tygodni;
  • ceny WMP w UE: 437 €/100 kg, +0,1% w ciągu ostatnich 4 tygodni;
  • ceny cheddara w UE: 458 €/100 kg, -0,6% w ciągu ostatnich 4 tygodni;

Cena mleka spot rośnie obecnie do 64,8 c/kg (22.06.2025);

pokaż
© seen technologie
Polska
Mlekpol (SM) zaoszczędził 4 mln zł
© seen technologie

W dobie transformacji energetycznej i rosnącej presji regulacyjnej, przemysł mleczarski staje przed koniecznością głębokich zmian. Sama optymalizacja kosztów operacyjnych już nie wystarcza – kluczowe staje się wdrażanie rozwiązań opartych na gospodarce cyrkularnej, odzysku energii i redukcji śladu węglowego. To właśnie w obszarach gospodarowania odpadami i zużycia energii wyzwania te są dziś najbardziej widoczne i odczuwalne. Instalacja zaprojektowana i zrealizowana przez SEEN Technologie w Mlekpol (SM) w Grajewie stanowi dowód na to, że można je nie tylko skutecznie rozwiązywać, ale wręcz przekształcać w trwałe źródło przewagi rynkowej.

pokaż
© danone
Świat
Carlos Alcaraz twarzą produktów wysokobiałkowych Danone
© danone

Hiszpański tenisista Carlos Alcaraz został nowym globalnym ambasadorem Danone. Mając zaledwie 22 lata, ikona tenisa będzie odgrywać wielofunkcyjną rolę dla marek i kategorii produktowych wytwarzanych przez Grupę Danone. Będzie promować długoterminowe zdrowe nawyki koncentrując się na zrównoważonym odżywianiu, zdrowym nawodnieniu i regularnej aktywności fizycznej od najmłodszych lat. Jako uosobienie nowego pokolenia sportowców: autentycznych, inspirujących i głęboko zakorzenionych w swoich czasach, Carlos Alcaraz staje się głosem Danone, aby przekazywać silne i proste przesłania. 

pokaż
© carrefour polska
Polska
Długie weekendy sprzyjają serom na grill
© carrefour polska

Rosnąca popularność serów grillowych w Polsce wpisuje się w szerszy, europejski trend kulinarny. Globalny rynek halloumi, sera o wysokim punkcie topnienia idealnego do grillowania, osiągnął wartość około 475 mln USD w 2023 r. i prognoza wskazuje na wzrost na poziomie około 9,6% średniorocznie do 2030 r. To pokazuje, że konsumenci coraz chętniej sięgają po sery, które można prosto przygotować na grillu, zachowujące strukturę i smak bez całkowitego roztopienia. Eksperci rynkowi podkreślają, że sery takie jak halloumi zyskują na popularności dzięki możliwości tworzenia roślinnych alternatyw dla mięsa, co jest szczególnie doceniane przez zwolenników diety flexitariańskiej czy wegetariańskiej. Co więcej, popularność grillowanych serów dodatkowo wzmacnia się w okresie długich weekendów. 

pokaż
Strona 1 z 366