
Rośnie produkcja mleka w USA, Nowej Zelandii i Europie

W okresie styczeń-wrzesień 2025 r. skup mleka krowiego w UE wzrósł o 0,5% (+0,8% po uwzględnieniu roku przestępnego); we wrześniu 2025 r. skup wzrósł o 4,3%. We wrześniu 2025 r. produkcja mleka spadła o 0,5% w Australii, podczas gdy w Nowej Zelandii wzrosła o 2,5%, w USA o 4%, a w Wielkiej Brytanii o 6,1%.
Zmiany w produkcji mleka w UE w okresie styczeń-wrzesień 2025 r.: masło (+4,7%), odtłuszczone mleko w proszku (+0,8%); mleko zagęszczone (-10,3%), śmietanka (-1,7%), mleko pitne (-1,1%), mleko fermentowane (+2,1%), ser (+1,6%);
Ze statystyk unijnych:
- ceny masła w UE: 571 euro/100 kg, +1,7% w ciągu ostatnich 4 tygodni;
- ceny odtłuszczonego mleka w proszku (SMP) w UE: 215 euro /100 kg, -0,3% w ciągu ostatnich 4 tygodni;
- ceny pełnego mleka w proszku (WMP) w UE: 344 euro /100 kg, -2,6% w ciągu ostatnich 4 tygodni;
- ceny cheddara w UE: 435 euro /100 kg, -1,1% w ciągu ostatnich 4 tygodni;
- cena mleka spot spadła do 45,8 c/kg (16.11.2025);
- Koszty paszy wzrosły o 4%, a koszt energii o 3,8% w 46. tygodniu w porównaniu z poprzednimi 4 tygodniami;
Na ostatniej aukcji GDT (18 listopada 2025 r.) ogólny wskaźnik cen spadł o 3%. Spadki odnotowały: AMF -5%, masło -7,6%, ser -2,7%, OMP -0,6% i pełne mleko w proszku (WMP) -1,9%.
