Jest to jedno ze znaczących wydarzeń polskiego mleczarstwa, gdzie zjeżdżają się zarządy i przedstawiciele środowiska mleczarskiego (w tym prezesi spółdzielni mleczarskich z całej Polski). Lista zapraszanych gości na konferencje Euromlecz jest zawsze wysoka, stąd Organizator spodziewa się wysokiej frekwencji. Ze względu na ograniczone możliwości zapewnienia noclegów, Organizator prosi o jak najszybsze potwierdzenie uczestnictwa poprzez wypełnienie załączonego formularza.
Koszt uczestnictwa w konferencji wynosi 975 zł od jednej osoby i 1590 zł od dwóch osób w pokoju 2 osobowym. Koszt zawiera udział w konferencji (w tym we wszystkich imprezach kulturalno-rozrywkowych), bankiet, noclegi, wstęp na baseny i do zespołu saun. Proponujemy Państwu również możliwość umieszczenia roll-up i kolportażu materiałów reklamowych w miejscu trwania konferencji w cenie 2500 zł.
Formularze zgłoszeniowe prosimy kierować na adres: euromlecz@podtezniami.pl Informacje szczegółowe na temat konferencji oraz zgłoszenie rezerwacji w sekretariacie Kliniki pod nr telefonu 54 416 70 08 u Pani Anny Gorzkiewicz.
XXIX edycja targów tradycyjnie zgromadzi mleczarnie spółdzielcze oraz dostawców usług do sektora mleczarskiego. To także okazja do spotkania i wymiany doświadczeń we wspólnym gronie oraz dyskusji z przedstawicielami resortu rolnictwa. Wydarzenie objął swoim patronatem Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Henryk Kowalczyk. Hasłem Targów jest: Mój Dzień z Mlekiem.
41. Konferencja Naukowo-Techniczna nt. Problemy gospodarki energią i środowiskiem w mleczarstwie
Organizatorzy mają zaszczyt zaprosić na 41. Konferencję Naukowo-Techniczną pt. „Problemy gospodarski energią i środowiskiem w mleczarstwie”. Konferencja o takim tytule odbędzie się już po raz czterdziesty pierwszy.
"Do udziału w Konferencji zapraszamy: Prezesów i Dyrektorów przedsiębiorstw mleczarskich, ich zastępców, głównych mechaników i energetyków, pracowników firm i instytucji technicznych, właścicieli firm specjalistycznych, pracowników firm projektowych oraz pracowników naukowych, zainteresowanych gospodarką energią i środowiskiem.
Gospodarzami regionalnymi konferencji będą:
1. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Myszkowie
OSM w Myszkowie powstała 1 stycznia 1989 r., ale jej historia sięga lat 60., kiedy to pierwszy Zakład Mleczarski istniał w Niegowie. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Myszkowie przerabia rocznie ok. 18 mln litrów mleka, skupionego od ponad 400 dostawców. Surowiec pochodzi z czystych, ekologicznych gospodarstw usytułowanych na Jurze Krakowsko-Częstochowskiej. Jest producentem głównie serów żółtych typu holenderskiego, mleka spożywczego, śmietany, kefiru i koncentratu serwatki. Artykuły mleczarskie dostarcza na rynek lokalny, Śląska i sieci wielkopowierzchniowych. Prezesem Zarządu Spółdzielni jest obecnie Joanna Kaptacz.
2. PPrzedsiębiorstwo Produkcji i Montażu „MontSpoż już od ponad 30 lat działa w obszarze produkcji maszyn i urządzeń ze stali kwasoodpornej. Na przestrzeni lat firma na czele z prezesem inż. Alojzym Kwiatkowskim, stała się cenionym i uznanym na rynku producentem zbiorników wykonanych ze stali kwasoodpornych oraz wyspecjalizowała się w projektowaniu, wykonywaniu oraz serwisie maszyn dla przemysłu spożywczego, chemicznego i farmaceutycznego. Jakość świadczonych usług, kompleksowa obsługa oraz indywidualne podejście do klienta pozwoliła na trwałą współpracę z największymi potentatami z wyżej wymienionych branż.
Obrady Konferencji będą się odbywać w dniach 5-8 września 2022 r. w Hotelu Kmicic Belvedere & Spa w miejscowości Złoty Potok w Jurze Krakowsko Częstochowskiej - Krainie pełnej lasów, jezior i tajemniczych starych zamków (https://www.hotel-kmicic.pl/). Ten uroczy hotel usytuowany jest naprzeciwko rzeki, 9 km od rezerwatu przyrody Parkowe, 5 km od zamku Ostrężnik i 2 km od Groty Niedźwiedziej."
Prezes Zarządu Stowarzyszenia N-T„Energia i środowisko w mleczarstwie”, Przewodniczący Konferencji prof. dr hab. inż. Ryszard Żywica, prof. zw.
Przewodnicząca Komitetu Organizacyjnego Konferencji dr inż. Mirosława Witkowska-Dąbrowska
Rada Programowa
Przewodniczący Konferencji: prof. dr hab. inż. Ryszard Żywica, prof. zw.
Przewodnicząca Komitetu Organizacyjnego:
dr inż. Mirosława Witkowska-Dąbrowska
Członkowie komitetu organizacyjnego:
mgr inż. Jan Marjanowski – Przewodniczący Rady Programowej Stowarzyszenia N-T/Właściciel Przedsiębiorstwa Marcor
Joanna Kaptacz – Prezes Zarządu Myszzków (OSM)
inż. Alojzy Kwiatkowski, Prezes Przedsiębiorstwa Produkcji i Montażu MontSpoż
Celem Konferencji jest wymiana doświadczeń i poglądów oraz integracja środowiska naukowego i praktyków zainteresowanych problematyką gospodarki energią i środowiskiem w produkcji i przetwórstwie żywności. Prezentowane innowacyjne rozwiązania techniczne ułatwią realizację strategii „Zrównoważonego Rozwoju” i „Zielonego Ładu” przez polską branżę mleczarską.
Ważne terminy i opłaty
Uprzejmie prosimy o wypełnienie formularza zgłoszeniowego uczestnictwa w tegorocznej konferencji, dostępnego pod linkiem:
19. Międzynarodowe Forum Spółdzielczości Mleczarskiej
Rok 2022 to czas ogromnych wyzwań stojących przed wszystkimi branżami i przedsiębiorcami bez względu na wielkość i skalę prowadzonej działalności.
Obecna sytuacja wymusza podjęcie działań, które staną w obronie szeroko pojętego sektora mleczarskiego. W zbliżającym się okresie czekają nas wyzwania związane z napaścią Rosji na Ukrainę. Już dziś widać, że ostatnie wydarzenia wstrząsnęły globalnym rynkiem, a ich implikacje na sektor mleczarski z pewnością będą znaczne.
Nowa Wspólna Polityka Rolna, Zielony Ład, strategia „Od pola do stołu” oraz wojna w Ukrainie wymuszają na nas nowe spojrzenie na przyszłość sektora mleka. To zmieni nasze mleczarstwo na lata. Wspomniane wydarzenia oraz polityki wyznaczające kierunek działania unijnego rolnictwa, będą miały ogromny wpływ na kształt przyszłego sektora mleczarskiego. Potencjalny kryzys żywnościowy, a także ambicje środowiskowe i klimatyczne, zmiany w zakresie podejścia do opakowań czy samego produktu mogą i będą wymuszać na nas zupełnie nowe podejście do przetwórstwa i produktów mleczarskich.
Założenia Europejskiego Zielonego Ładu oraz strategii „Od pola do stołu” są ambitne i w dużej mierze oczekiwane przez społeczeństwo, ale ciągle wiążą się z wieloma niewiadomymi, a dodatkowo często wewnętrznie sprzecznymi propozycjami.
Konferencja ma charakter prezentacji eksperckich połączonych z panelami dyskusyjnymi, które są wyjątkową okazją do wymiany poglądów na tematy dziś najistotniejsze dla światowego sektora mleczarskiego z reprezentantami branży z całego świata. Polska, jako jeden z europejskich liderów produkcji i przetwórstwa mleka, wnosi ogromny wkład w kształtowanie tej światowej polityki.
Jest nam niezmiernie miło poinformować, że Janusz Wojciechowski unijny Komisarz ds. Rolnictwa potwierdził uczestnictwo w Forum, co podnosi rangę wydarzenia. Ponadto podobnie jak w poprzednich edycjach swój udział zapowiedziało wielu ekspertów branży mleczarskiej.
W konferencji uczestniczyć będą m.in. Pekka Pesonen – sekretarz generalny Copa Cogeca, Alexander Anton – Sekretarz Generalny EDA, Jerzy Plewa – ekspert TeamEurope, były dyrektor generalny DG Agri. Przedstawiciele rządu amerykańskiego – USDA, szefowie największych europejskich organizacji i związków przetwórców i producentów mleka, a także radcy rolni np. Francji, Niemiec, Holandii i wielu innych krajów.
W tegorocznej edycji będziemy rozmawiać o wyzwaniach dla światowego sektora mleczarskiego w okresie kryzysu popandemicznego i wojny w Ukrainie – w tym o zielonej transformacji oraz bezpieczeństwie żywnościowym. Poruszymy także tematy związane z zarządzaniem ryzyka w branży mleczarskiej. Nasi eksperci będą mówili również o szansach i wyzwaniach dla sektora mleczarskiego w kontekście nowej Wspólnej Polityki Rolnej, Zielonego Ładu i krajowych planów strategicznych. Z pewnością każdy zainteresowany branżą znajdzie coś dla siebie.
Serdecznie zapraszamy do udziału w największej konferencji sektora mleczarskiego w Europie Środkowo-Wschodniej.
Krajowa Ocena Przetworów Mlecznych i Konkurs „Produkt Mleczny Roku 2022”. IV edycja Konkursu „Innowacje Techniczne i Technologiczne w Mleczarstwie”. Seminaria poświęcone problematyce sektora mleczarskiego z uwzględnieniem aktualnej sytuacji w mleczarstwie i wyzwań przed nim stojących. Sympozjum techniczno-technologiczne. Jubileusz 25-lecia Polskiego Komitetu Międzynarodowej Federacji Mleczarskiej FIL/ IDF. Uroczysta Gala z wręczeniem medali i statuetek laureatom ww. Oceny i konkursów.
Organizatorami XV Euroforum Polskiego Mleczarstwa są: Krajowe Stowarzyszenie Mleczarzy, Krajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich oraz Polski Komitet Międzynarodowej Federacji Mleczarskiej FIL/IDF.
Innodairy: 28. Sympozjum Technika i Technologia w Przemyśle Mleczarskim
Organizator, Firmy oraz Partner: Krajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich Zw. Rew. w Warszawie mają zaszczyt zaprosić do udziału w Sympozjum, które odbędzie się w Olsztynie.
Top menedżerowie i kierownicy produkcji firm spożywczych, którzy odwiedzają targi Anuga FoodTec poszukują możliwości optymalizacji i rozbudowy posiadanych instalacji. Na targach nie mówi się o innowacjach w zakresie poszczególnych komponentów i maszyn, ale innowacyjności całych linii produkcyjnych, efektywności, zrównoważonym rozwoju, oszczędności wody, prądu oraz surowców.
Bezpłatna Konferencja – E-commerce Summit
Światowe trendy w handlu internetowym
Już 28 listopada w Warszawie odbędzie się Konferencja E-commerce Summit, która m.in. pozwoli odpowiedzieć na pytanie - jak pozostać w czołówce sprzedaży detalicznej online i opracować najbardziej skuteczną strategię dla swojej firmy. Tematyka wydarzenia będzie dotyczyła różnych aspektów postępu i rozwoju e-commerce, e-biznesu oraz e-usług.
10 specjalistycznych imprez pod jednym dachem - to główne hasło targów Anuga. Anuga są największymi targami żywności i napojów na świecie (7200 wystawców ze 100 krajów i 160 tys. zwiedzających). W tym roku targi te obchodzą 100-lecie.
Targi Polagra Food to miejsce dialogu pomiędzy producentami i dystrybutorami żywności. Targi Polagra Food to wydarzenie o charakterze B2B skoncentrowane na budowaniu relacji handlowych na linii producenci żywności – odbiorcy biznesowi – kupcy z sieci handlowych oraz hurtownicy i detaliści z branży spożywczej
Ogólnopolskie Święto Sera - VII Festiwal Serów i Twarogów Polskiego Mleczarstwa
Organizatorami są:
Uniwersytet Warmińsko- Mazurski w Olsztynie, Wydział Nauki o Żywności,
Katedra Mleczarstwa i Zarządzania Jakością
Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego
Urząd Miasta w Olsztynie
Krajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich Zw. Rew. w Warszawie
To Festiwal sławiący polskie naturalne produkty, rodzimą kuchnię, tradycje i to co na naszych stołach najlepsze. Sandomierz od dłuższego czasu kojarzy się z dobrym jedzeniem, winem i owocami, bo przecież okolica słynie z wielkich sadów owocowych, a niezaprzeczalne walory turystyczne ściągają tu całe rodziny.
Na sandomierskim Rynku będzie sporo atrakcji zarówno dla zwiedzających i wystawców - pokazy, degustacje, animacje oraz Festiwalowa Kawiarenka w której odbywać się będą spotkania i prezentacje gości specjalnych. Odbędzie się sporo pokazów; pieczenia chleba, robienia pierogów, pokazów kulinarnych i prawdziwie spektakularne show gotowania, takich z ogniem, dymem, azotem, gdzie swój kunszt pokażą wspaniali, słynni kucharze.
Konferencja i wystawa umożliwią Państwu zapoznanie się z szerokim asortymentem urządzeń m.in. liniowym automatem do aseptycznego napełniania i zamykania, różnymi modelami rotacyjnych automatów pakujących, automatami do formowania i owijania kostek, pełnym zakresem rozwiązań pakowania zbiorczego, naszymi najnowszymi osiągnięciami w zakresie technologii formowania, napełniania i zamykania (FFS), a także w pełni kompleksowymi automatami do napełniania butelek.
Gwiazdą wieczoru będzie Margaret, a następnie kabaret Łowcy B. Wcześniej zaśpiewają Boryss i News, zatańczy Zespół Pieśni i Tańca Mazowia. Oprócz tego rodzinne zabawy i konkursy dla dzieci oraz Mistrzostwa w Piciu Mleka.
VI. Wielkopolskie Święto Mleka i Powiatu Kolskiego
Celem przedsięwzięcia jest budowanie partnerskich relacji ze społecznościami lokalnymi województwa wielkopolskiego – dostawcami mleka oraz branżą mleczarską, a także rozwój świadomości w zakresie zdrowotnych walorów mleka i jego przetworów.
Drinktec to wiodące targi handlowe dla branży napojów i produktów płynnych.Oferują rozwiązania z zakresu przetwórstwa, napełniania, pakowania i marketingu produktów płynnych.
Organizowany we współpracy z Polską Izbą Mleka Piknik zawierać będzie m.in. pokazy kulinarne, atrakcje w ogródku mlecznym. Gwiazdą wieczoru będzie Anna Wyszkoni.
Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij