Data: | 05-08 września 2022 r. |
Organizator: | Stowarzyszenie Naukowo – Techniczne „Energia i Środowisko w Mleczarstwie”, Wydział Nauk Ekonomicznych Wydział Nauki O Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie |
Lokalizacja: | Złoty Potok |

Organizatorzy mają zaszczyt zaprosić na 41. Konferencję Naukowo-Techniczną pt. „Problemy gospodarski energią i środowiskiem w mleczarstwie”. Konferencja o takim tytule odbędzie się już po raz czterdziesty pierwszy.
"Do udziału w Konferencji zapraszamy: Prezesów i Dyrektorów przedsiębiorstw mleczarskich, ich zastępców, głównych mechaników i energetyków, pracowników firm i instytucji technicznych, właścicieli firm specjalistycznych, pracowników firm projektowych oraz pracowników naukowych, zainteresowanych gospodarką energią i środowiskiem.
Gospodarzami regionalnymi konferencji będą:
1. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Myszkowie
OSM w Myszkowie powstała 1 stycznia 1989 r., ale jej historia sięga lat 60., kiedy to pierwszy Zakład Mleczarski istniał w Niegowie. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Myszkowie przerabia rocznie ok. 18 mln litrów mleka, skupionego od ponad 400 dostawców. Surowiec pochodzi z czystych, ekologicznych gospodarstw usytułowanych na Jurze Krakowsko-Częstochowskiej. Jest producentem głównie serów żółtych typu holenderskiego, mleka spożywczego, śmietany, kefiru i koncentratu serwatki. Artykuły mleczarskie dostarcza na rynek lokalny, Śląska i sieci wielkopowierzchniowych. Prezesem Zarządu Spółdzielni jest obecnie Joanna Kaptacz.
2. PPrzedsiębiorstwo Produkcji i Montażu „MontSpoż już od ponad 30 lat działa w obszarze produkcji maszyn i urządzeń ze stali kwasoodpornej. Na przestrzeni lat firma na czele z prezesem inż. Alojzym Kwiatkowskim, stała się cenionym i uznanym na rynku producentem zbiorników wykonanych ze stali kwasoodpornych oraz wyspecjalizowała się w projektowaniu, wykonywaniu oraz serwisie maszyn dla przemysłu spożywczego, chemicznego i farmaceutycznego. Jakość świadczonych usług, kompleksowa obsługa oraz indywidualne podejście do klienta pozwoliła na trwałą współpracę z największymi potentatami z wyżej wymienionych branż.
Obrady Konferencji będą się odbywać w dniach 5-8 września 2022 r. w Hotelu Kmicic Belvedere & Spa w miejscowości Złoty Potok w Jurze Krakowsko Częstochowskiej - Krainie pełnej lasów, jezior i tajemniczych starych zamków (https://www.hotel-kmicic.pl/). Ten uroczy hotel usytuowany jest naprzeciwko rzeki, 9 km od rezerwatu przyrody Parkowe, 5 km od zamku Ostrężnik i 2 km od Groty Niedźwiedziej."
Prezes Zarządu Stowarzyszenia N-T„Energia i środowisko w mleczarstwie”, Przewodniczący Konferencji prof. dr hab. inż. Ryszard Żywica, prof. zw.
Przewodnicząca Komitetu Organizacyjnego Konferencji dr inż. Mirosława Witkowska-Dąbrowska
Rada Programowa
Przewodniczący Konferencji: prof. dr hab. inż. Ryszard Żywica, prof. zw.
Przewodnicząca Komitetu Organizacyjnego:
dr inż. Mirosława Witkowska-Dąbrowska
Członkowie komitetu organizacyjnego:
mgr inż. Jan Marjanowski – Przewodniczący Rady Programowej Stowarzyszenia N-T/Właściciel Przedsiębiorstwa Marcor
Joanna Kaptacz – Prezes Zarządu Myszzków (OSM)
inż. Alojzy Kwiatkowski, Prezes Przedsiębiorstwa Produkcji i Montażu MontSpoż
Sekretariat konferencji:
Anida Micińska
Tel. 698 663 828 / 606 488 745 (w godz. 10.00 – 15.00)
e–mail: konferencja.energia@gmail.com;
anida.micinska@uwm.edu.pl;
m.witkowska@uwm.edu.pl
Celem Konferencji jest wymiana doświadczeń i poglądów oraz integracja środowiska naukowego i praktyków zainteresowanych problematyką gospodarki energią i środowiskiem w produkcji i przetwórstwie żywności. Prezentowane innowacyjne rozwiązania techniczne ułatwią realizację strategii „Zrównoważonego Rozwoju” i „Zielonego Ładu” przez polską branżę mleczarską.
Ważne terminy i opłaty
Uprzejmie prosimy o wypełnienie formularza zgłoszeniowego uczestnictwa w tegorocznej konferencji, dostępnego pod linkiem: