
Jak zastąpić słodycze w diecie dzieci? Przekąski w saszetce

– W tym sezonie Polmlek proponuje dobrze znane serki homogenizowane, jednak zapakowane w wygodny i nowoczesny sposób – powiedziała Joanna Kołodyńska dyrektor marketingu Grupy Polmlek. – Uwielbiane przez dzieci serki o klasycznych smakach wanilii i truskawek zamknięte w saszetce o gramaturze 100 g to idealna przekąska na przerwę. Mamy tu białko, wapń, pyszny owocowy lub waniliowy smak, natomiast zupełnie nie ma tu ryzyka pobrudzenia ubrania czy rozlania produktu w plecaku.
– Dzieci bardzo pozytywnie przyjęły nasze opakowania z serią przyjaznych zwierzaków. Uśmiechnięte pyszczki i wielkie oczy zachęcają do sięgnięcia po ten, a nie inny produkt. Nowoczesna technologia pozwala na pełną aseptykę, dlatego nasze serki mogą przez kilka godzin bezpiecznie przebywać poza lodówką. W ofercie firmy są również pyszne desery jogurtowe Prebiotic On – to kolejna doskonała przekąska do plecaka. Dodatek inuliny, czyli błonnika z cykorii, sprawia, że nasz deser zadba o mikroflorę bakteryjną w jelitach oraz o prawidłowy proces trawienia. Jest to szczególnie ważne właśnie w okresie jesienno-zimowym. Warto wspierać młode organizmy zarówno w aspekcie odporności, jak i budowy kości oraz mineralizacji zębów, dlatego produkty bogate w składniki prebiotyczne, wapń, białko są tak ważne w diecie uczniów i nie tylko – dodała Joanna Kołodyńska.
– Wskaźniki demograficzne nie napawają optymizmem, mamy zatrważająco niski poziom urodzeń, ale póki co produkty dla dzieci stanowią bardzo silną kategorię. Mimo znacznego wzrostu cen i galopującej przez długi czas inflacji nie oszczędzamy na produktach dla najmłodszych. To wskazuje, rośnie świadomość konsumentów i w znacznie większym stopniu zwracają oni uwagę na skład, stopień przetworzenia i benefity płynące ze spożycia wybranych produktów. To ważne zwłaszcza dlatego, że polskie społeczeństwo zmaga się z problemem otyłości, która dotyczy również dzieci. Inne choroby cywilizacyjne, np. cukrzyca, także nie omijają najmłodszych. Pierwszym krokiem do zmian w diecie może być właśnie zastąpienie słodyczy, batoników i chipsów przekąską pełną białka i wapnia, równie pyszną i atrakcyjną dla uczniów – podkreśliła Joanna Kołodyńska dyrektor marketingu Grupy Polmlek.

