
Skład i pochodzenie masła najważniejsze




– Konsumenci dokonujący wyboru przy półce sklepowej najpierw zwracają uwagę na skład i pochodzenie masła – powiedział Forum Mleczarskiemu Piotr Jankowski dyrektor handlu Mlekpol (SM). – Najważniejsze cechy produktu to: wysoka zawartość tłuszczu mlecznego, delikatny, śmietankowy smak i długi termin przydatności do spożycia wynikający z zastosowania najnowszych technologii produkcji. Masło ekstra od Mlekpolu, pod markami Łaciate, Mazurski Smak czy Rolmlecz 83%, produkowane wyłącznie z wysokiej jakości polskiej śmietanki, idealnie odpowiada na te oczekiwania.
– Portfolio masła poszerzamy o produkty spełniające specyficzne oczekiwania klientów. Najnowszą propozycją jest masło klarowane Łaciate w opakowaniu 500 g – produkt ceniony zarówno przez szefów kuchni, jak i osoby gotujące w domu, ze względu na wysoką temperaturę dymienia i wyjątkowy smak. W obszarze innowacji opracowaliśmy natomiast rewolucyjną technologię produkcji masła, która pozwala uzyskać doskonałe właściwości fizykochemiczne i smakowe bez konieczności tradycyjnego dojrzewania fizycznego śmietanki. To przełom technologiczny, który zapewni stałą, wysoką jakość produktu przy zachowaniu naturalnego smaku.
– Jeśli zaś chodzi o formaty, to obserwujemy rosnące zapotrzebowanie na różnorodne gramatury masła – od tradycyjnych kostek 200 g, przez uniwersalne osełki 300 g i 500 g, po wygodne kubki 200 g. Konsumenci cenią sobie wybór, który pozwala dopasować opakowanie do konkretnych potrzeb kulinarnych. Przyszłość kategorii masła widzimy w łączeniu tradycyjnej jakości z nowoczesnymi rozwiązaniami technologicznymi i funkcjonalnymi. Nasze podejście dobrze oddaje hasło wykorzystywane w działaniach marketingowych, tj. „Gotuj jak po maśle”, które podkreśla uniwersalność masła – od tradycyjnych potraw i wypieków po nowoczesną gastronomię. Dzięki ciągłym inwestycjom w technologie produkcji i szeroką ofertę produktową Mlekpol nieustannie rozwija się w tym obszarze – podkreślił Piotr Jankowski dyrektor handlu Mlekpol (SM).
