1. ABC Nabiału
  2. Terminy
  3. Baktofugacja

Baktofugacja

Jest to metoda mechanicznego oczyszczania mleka z komórek i przetrwalników bakterii przy wykorzystaniu wirówki o specjalnej konstrukcji (tzw. baktofugi). Baktofuga rozdziela cząstki na zasadzie siły odśrodkowej, na którą wpływ ma gęstość cząstki. Im cząstka ma większą gęstość, tym jest cięższa i tym samym łatwiej ją oddzielić z roztworu. Komórki bakterii, jak i ich przetrwalniki, mają większą gęstość od cząstek mleka, dlatego można je skutecznie oddzielić od roztworu mleka przy użyciu wirówki baktofugacyjnej. Baktofugacja jest wykorzystywana przede wszystkim w liniach technologicznych produkujących wyroby, których jakość zależy od czystości mikrobiologicznej surowca, a jednocześnie nie ma możliwości wykorzystania wysokiej obróbki termicznej surowca. Użycie wirówki baktofugacyjnej w procesie oczyszczania mleka pozwala na skuteczne wydłużenie trwałości mleka spożywczego (baktofugacja jest stosowana w połączeniu z innymi operacjami redukującymi liczbę drobnoustrojów, najczęściej obróbką termiczną niskotemperaturową). Przykładami tego rodzaju produktów jest mleko ESL. Ponadto baktofugacja jest skuteczną metodą oczyszczającą mleka wykorzystywanego do produkcji serów dojrzewających podpuszczkowych. Mleko kierowane do produkcji serów podpuszczkowych nie może być ogrzewane w wysokich temperaturach, a więc nie ma możliwości usunięcia szkodliwych bakterii przetrwalnikujących metodą termiczną (tj. wysoką pasteryzacją).