Pochodzenie
Cypr. Jego korzenie sięgają prawdopodobnie starożytnego Egiptu, a receptura została przyniesiona przez wędrowców. Wytwarzany na Cyprze stał się produktem narodowym.
Rodzaj surowca
Mleko owcze, kozie, krowie.
Typ sera
Solankowy półtwardy.
Oznaczenie
PDO 2018 r.
Miąższ
Biały, miękki, elastyczny, błyszczący, lekko gumowaty. Konsystencją nieco przypomina włoską Mozzarellę (z tą różnicą, że jest delikatnie słony) oraz Fetę.
Przeznaczenie kulinarne
Wyśmienity do kanapek, ale również do zapiekania i na grilla, co wydobywa z niego prawdziwy smak. Nie topi się, przybiera ładny brązowy kolor, a przy tym nie łamie się. Podstawa wielu przekąsek, sałatek z melonem. Popularny w kuchniach greckiej, tureckiej i arabskiej. Często podawany z zimnym piwem.
Substytut: Asadero.
Ciekawostki
Spożywany w potrawach, rzadko wprost.