1. Podręcznik serowy
  2. Europejskie specjalności
  3. Appenzeller

Europejskie specjalności: Appenzeller

Pochodzenie

Szwajcaria, wieś Appenzell w kantonie Appenzell Innerrhoden w płn.-wsch. części kraju. Obecnie wytwarzany również w kantonie Appenzell Ausserhoden St. Gallen i Thurgau. Pierwsze zapiski o nim datowane są na XIV wiek, ale część źródeł mówi, że był wytwarzany już w VIII-IX wieku.

Rodzaj surowca

Mleko krowie.

Typ sera

Podpuszczkowy dojrzewający, półtwardy, dwukrotnie kąpany w solance.

Miąższ

Słomkowy, żółty kolor, zwarta konsystencja, poprzecinana maleńkimi dziurkami, pokryta naturalną, brązowawożółtą do pomarańczowej, niejadalną skórką. Silny zapach i orzechowo-owocowy zapach. Smak łagodny do ostrego, w zależności od czasu dojrzewania. Stosowane ziołowe solanki (zawierające wino lub cydr) wpływają na powstanie charakterystycznego smaku.

Dojrzewanie

Od 3 miesięcy (classic – srebrna etykieta) przez 4 miesiące (surchoix – złota etykieta) do 6
miesięcy i więcej (extra – czarna etykieta).

Przeznaczenie kulinarne

Ze względu na swoje właściwości idealny do fondue i przekąsek. Często używany do potraw
w postaci tartej.