Pochodzenie
Włochy, produkowany przez benedyktynów od 1200 r. w rejonie Carnia na północ od Udine
w płn-wsch. części kraju.
Rodzaj surowca
Mleko krowie niepasteryzowane.
Typ sera
Podpuszczkowy dojrzewający, twardy.
Oznaczenie
Włoskie DOP 1986 rok, unijne w 1996 r. Może być produkowany wyłącznie na prawnie wyznaczonym obszarze, do którego należą Friuli-Wenecji Julijskiej i niektóre prowincje Wenecji Euganejskiej.
Miąższ
Delikatny i słodki miąższ, jędrny, z małymi dziurkami Jego żółtobrązowa skórka jest gładka i sprężysta na początku, później staje się ciemniejsza i twardsza. Intensywność smaku i aromatu rośnie wraz z wiekiem.
Dojrzewanie
Odmiany: świeży Fresco minimum 60-dniowy, Semistaggionato minimum 4-miesięczny, Stagionato minimum 10-miesięczny i Stravecchio minimum 18-miesięczny.
Przeznaczenie kulinarne
Młody idealnie nadaje się na przystawkę lub jako dodatek do głównych dań, starszy najczęściej się uciera i stosuje zamiennie z Parmezanem. Bardzo dobrze smakuje na chlebie i z owocami suszonymi. Doskonale smakuje ze szparagami. Fresco pasuje do win Merlot i Pinot Nero, a starsze w wersji długodojrzewającej – do czerwonego.
Ciekawostki
W drugiej połowie XVIII wieku miał stałe miejsce w cennikach kupców (pomimo wysokiej
ceny).
Włochy
