Pochodzenie
Holandia, 1984 r. Nazywany holenderskim Emmentalerem lub „holenderskim Swiss”. Inne nazwy: Leerdammer i Maasdammer.
Rodzaj surowca
Mleko krowie pasteryzowane.
Typ sera
Podpuszczkowy dojrzewający, półtwardy, typu szwajcarskiego/typu Emmentaler.
Oznaczenie
Brak certyfikacji UE.
Miąższ
Jasnożółty, miękki, wilgotny, bardziej delikatny i sprężysty o dużych, wyraźnych oczkach wielkości czereśni, pokryty gładką naturalną błyszczącą skórką. Może być pokrywany woskiem. Smak kremowy, subtelny, słodki, z maślanym zapachem i owocowym tłem.
Słodszy od Emmentalera.
Dojrzewanie
4-12 tygodni.
Przeznaczenie kulinarne
Bardziej jako ser na deskę serów niż na kanapki. Stosowany również do sałatek, doskonale smakuje grillowany oraz do topienia. Najlepszy do wina czerwonego o średnim okresie dojrzałości. Polecany do Chardonnay.
Ciekawostki
Dostępny pod wieloma nazwami, w tym: Leerdammer i Westberg.