Pochodzenie
Francja, obszar Wogezów, Franche-Comté i Savoy. Później wytwarzany także dolinie Loary i Bretanii. Kuzyn szwajcarskiego Emmentalera produkowany na terenie dzisiejszej Francji od średniowiecza.
Rodzaj surowca
Podpuszczkowy dojrzewający, półtwardy.
Typ sera
Mleko krowie.
Oznaczenie
Label Rouge od 1979 r.
Miąższ
Krąg waży do 130 kg, ma średnicę od 70 cm do 1 metra i wysokość od 13 do 25 cm. Skórka jest twarda, sucha i złota. Miąższ koloru kości słoniowej, zwarty, elastyczny z dużymi, dziurami wielkości oliwek i orzechów (1,5-3 cm). Smak łagodny, lekko orzechowy, maślany, mocno słodko-owocowy.
Dojrzewanie
Od 2 miesięcy.
Przeznaczenie kulinarne
Zaleca się spożywać go na śniadanie lub po posiłkach. Może stanowić element dań gorących, być przekąską albo elementem deski serowej. Można go ścierać i wówczas może stanowić składnik sałatek, zapiekanek, tart, sufletów, zup i dań z warzyw. Świetnie się topi. Pasuje do wina Jura Blanc.
Ciekawostki
Podobny do serów Maasdam i Jarlsberg.