1. Podręcznik serowy
  2. Europejskie specjalności
  3. Emmental

Europejskie specjalności: Emmental

Pochodzenie

Francja, obszar Wogezów, Franche-Comté i Savoy. Później wytwarzany także dolinie Loary i Bretanii. Kuzyn szwajcarskiego Emmentalera produkowany na terenie dzisiejszej Francji od średniowiecza.

Rodzaj surowca

Podpuszczkowy dojrzewający, półtwardy.

Typ sera

Mleko krowie.

Oznaczenie

Label Rouge od 1979 r.

Miąższ

Krąg waży do 130 kg, ma średnicę od 70 cm do 1 metra i wysokość od 13 do 25 cm. Skórka jest twarda, sucha i złota. Miąższ koloru kości słoniowej, zwarty, elastyczny z dużymi, dziurami wielkości oliwek i orzechów (1,5-3 cm). Smak łagodny, lekko orzechowy, maślany, mocno słodko-owocowy.

Dojrzewanie

Od 2 miesięcy.

Przeznaczenie kulinarne

Zaleca się spożywać go na śniadanie lub po posiłkach. Może stanowić element dań gorących, być przekąską albo elementem deski serowej. Można go ścierać i wówczas może stanowić składnik sałatek, zapiekanek, tart, sufletów, zup i dań z warzyw. Świetnie się topi. Pasuje do wina Jura Blanc.

Ciekawostki

Podobny do serów Maasdam i Jarlsberg.