1. Podręcznik serowy
  2. Europejskie specjalności
  3. Camembert

Europejskie specjalności: Camembert

Pochodzenie

Francja, 1708 r., wieś Camembert, departament Orne, Normandia. Według legendy w czasie Rewolucji Francuskiej w 1791 r. Marie Harel, wiejska gospodyni przechowywała księdza, uciekiniera, który w podzięce ofiarował przepis na camembert. W rzeczywistości camembert znany był na początku XVIII wieku, co potwierdzają władze państwowe.

Rodzaj surowca

Mleko krowie.

Typ sera

Podpuszczkowy miękki, z porostem pleśni z gatunku Penicillium camemberti.

Oznaczenie

Appellation d’Origine Contrôlée (AOC) od 1982 roku dla Camembert de Normandie.

Miąższ

Ma skórkę pokrytą białą pleśnią, z czerwonawymi paskami i plamkami, a wnętrze kremowożółte, sprężyste.

Dojrzewanie

21 dni.

Ciekawostki

Camembert zasłynął dzięki przedstawieniu go Cesarzowi Francji Napoleonowi III w 1855 roku. Dwór i Cesarz przyjęli go z entuzjazmem i zaakceptowali jako „specialite” z Camembert. Swoją popularność zawdzięcza drewnianym pudełkom, które są używane do pakowania i przewożenia serów od 1880 roku do dziś. Obecnie Camembert wytwarza się z mleka krów przebywających na wypasie przez pół roku.