Pochodzenie
Francja, 1708 r., wieś Camembert, departament Orne, Normandia. Według legendy w czasie Rewolucji Francuskiej w 1791 r. Marie Harel, wiejska gospodyni przechowywała księdza, uciekiniera, który w podzięce ofiarował przepis na camembert. W rzeczywistości camembert znany był na początku XVIII wieku, co potwierdzają władze państwowe.
Rodzaj surowca
Mleko krowie.
Typ sera
Podpuszczkowy miękki, z porostem pleśni z gatunku Penicillium camemberti.
Oznaczenie
Appellation d’Origine Contrôlée (AOC) od 1982 roku dla Camembert de Normandie.

Miąższ
Ma skórkę pokrytą białą pleśnią, z czerwonawymi paskami i plamkami, a wnętrze kremowożółte, sprężyste.
Dojrzewanie
21 dni.
Ciekawostki
Camembert zasłynął dzięki przedstawieniu go Cesarzowi Francji Napoleonowi III w 1855 roku. Dwór i Cesarz przyjęli go z entuzjazmem i zaakceptowali jako „specialite” z Camembert. Swoją popularność zawdzięcza drewnianym pudełkom, które są używane do pakowania i przewożenia serów od 1880 roku do dziś. Obecnie Camembert wytwarza się z mleka krów przebywających na wypasie przez pół roku.