Pochodzenie
Niemcy, pogórze alpejskie, południowa Szwabia.
Rodzaj surowca
Mleko krowie niepasteryzowane, od krów karmionych wyłącznie trawą w lecie i sianem zimą.
Typ sera
Podpuszczkowy dojrzewający, twardy.
Oznaczenie
Unijne PDO 1997 r.
Miąższ
Lekko elastyczny, jasnożółty, losowo rozmieszczone oczka wielkości grochu. Skórka ciemnożółta do brązowej. W smaku zbliżony do Ementalera, bez posmaku orzechów. W zależności od wieku sera jego aromat ewoluuje od łagodnego i aromatycznego do mocnego.
Dojrzewanie
Minimum 4 miesiące.
Przeznaczenie kulinarne
Stosowany do kanapek, zup, sosów i zapiekanek. Allgäuer Bergkäse sprawdza się zarówno w zimnych, jak i gorących daniach. Świetnie smakuje w kanapkach i sałatkach. Bardzo dobrze się topi, dzięki czemu można go stosować w pieczeniu, w zapiekankach, zupach i sosach.
Ciekawostki
Allgäu czyli alpejski region południowych Niemiec jest największym producentem serów
w tym kraju.