1. Podręcznik serowy
  2. Europejskie specjalności
  3. Allgäuer Bergkäse

Europejskie specjalności: Allgäuer Bergkäse

Pochodzenie

Niemcy, pogórze alpejskie, południowa Szwabia.

Rodzaj surowca

Mleko krowie niepasteryzowane, od krów karmionych wyłącznie trawą w lecie i sianem zimą.

Typ sera

Podpuszczkowy dojrzewający, twardy.

Oznaczenie

Unijne PDO 1997 r.

Miąższ

Lekko elastyczny, jasnożółty, losowo rozmieszczone oczka wielkości grochu. Skórka ciemnożółta do brązowej. W smaku zbliżony do Ementalera, bez posmaku orzechów. W zależności od wieku sera jego aromat ewoluuje od łagodnego i aromatycznego do mocnego.

Dojrzewanie

Minimum 4 miesiące.

Przeznaczenie kulinarne

Stosowany do kanapek, zup, sosów i zapiekanek. Allgäuer Bergkäse sprawdza się zarówno w zimnych, jak i gorących daniach. Świetnie smakuje w kanapkach i sałatkach. Bardzo dobrze się topi, dzięki czemu można go stosować w pieczeniu, w zapiekankach, zupach i sosach.

Ciekawostki

Allgäu czyli alpejski region południowych Niemiec jest największym producentem serów
w tym kraju.

Niemcy

Zdjęcia

Dostawcy