Pochodzenie
Francja, XVI wiek, wieś Chavignol nieopodal miasta Sancerre, Dolina Loary.
Rodzaj surowca
Mleko kozie niepasteryzowane lub pasteryzowane (na eksport).
Typ sera
Dojrzewający, twardy, cylindryczny (średnica 4-6 cm, wysokość 3-5 cm). Wytwarzany w
okresie od lutego do października.
Oznaczenie
AOC 1976 r., PDO 1996 r.

Miąższ
Skórka biała, miękka. Miąższ biały i kremowy. W miarę dojrzewania skórka staje się beżowa, a miąższ przybiera kolor kości słoniowej. Po 6 tygodniach skórka twardnieje, widoczna jest niebieska pleśń, zastępująca pleśń białą.
Dojrzewanie
Minimum 10 dni. W miarę 2-4-tygodniowego dojrzewania ser nabiera gęstszej konsystencji
i intensywnego aromatu.
Przeznaczenie kulinarne
Pasuje do win: Sancerre, białego lub czerwonego Pouilly lub Sauvignon Saint-Bris.
Ciekawostki
Po raz pierwszy wymieniony w dokumentach z 1829 r.