1. Podręcznik serowy
  2. Europejskie specjalności
  3. Chaource

Europejskie specjalności: Chaource

Pochodzenie

Francja, XIV wiek. Miejscowość Chaource, departamenty Aube i Yonne, region Grand-Est.

Rodzaj surowca

Mleko krowie, pasteryzacja w zależności od odmiany.

Typ sera

Miękki dojrzewający, z porostem pleśni Penicillium candidum.

Oznaczenie

Appellation d’Origine Contrôlée (AOC) od 1977 r.

Miąższ

Biały, miękki, kremowy, otoczony białą pleśnią. Półpłynny. Wyrazisty, lekko słony, z lekko
owocowym i grzybowym posmakiem.

Dojrzewanie

2-4 tygodnie.

Przeznaczenie kulinarne

Doskonała przystawka, ser na przekąski oraz deski serowe. Pasuje do szampana oraz czerwonych win Côte de Beaune.

Francja

Zdjęcia

Dostawcy