1. Podręcznik serowy
  2. Europejskie specjalności
  3. Mozzarella

Europejskie specjalności: Mozzarella

Pochodzenie

Ser o włoskich korzeniach. Obecnie wytwarzany w wielu krajach poza Włochami.

Rodzaj surowca

Mleko krowie.

Typ sera

Świeży, tłusty, niedojrzewający, miękki, w zalewie. Sprzedawany i przechowywany w postaci
niewielkich kawałków (kęsów) o obłym kształcie, zanurzonych w serwatce.

Miąższ

Miękki, wilgotny, o strukturze wyciągniętych nitek, formowany w kule lub walce, dający się
pokroić w plastry. Mozzarella jest gładka, błyszcząca i elastyczna. Ma barwę śnieżnobiałą.
Dobrze znana ze swojej rozciągliwości po roztopieniu.

Przeznaczenie kulinarne

Mozzarella jest niezastąpiona do pizzy, spaghetti, lasagne, grzanek, calzone oraz słynnej sałatki Caprese. Włosi wykorzystują ją jako dodatek do letnich przekąsek, sałatek, świeżych
pomidorów oraz potraw z innych warzyw.

Ciekawostki

Mozzarella powstaje pod wpływem działania enzymu podpuszczki. Powstały skrzep wygniata
się i rozciąga, aż do wyciągnięcia masy serowej w nitki. Plastyczna masa jest formowana
w kule różnej wielkości lub wyplatana; w wilgotny, giętki, błyszczący, śnieżnobiały rożek.