1. Podręcznik serowy
  2. Europejskie specjalności
  3. Edelpilz

Europejskie specjalności: Edelpilz

Pochodzenie

Niemcy, 1927 r. Bawaria. Po raz pierwszy otrzymany przez serowara Bergadera Edelpilza.

Rodzaj surowca

Mleko krowie.

Typ sera

Podpuszczkowy dojrzewający, z przerostem niebieskiej pleśni.

Miąższ

Biały, o kremowej konsystencji, poprzecinany niebieską pleśnią, pikantny w smaku. Pokryty
jadalną skórką.

Przeznaczenie kulinarne

Polecany do dań z wieprzowiny oraz do ziemniaków, sałatek, kurczaka, kebabów i makaronów, sosów i dressingów. Idealny do topienia. Rekomendowany do farszów mięsnych, rybnych i warzywnych. Nadaje pikantności i kremowej konsystencji sosom, starty lub pokruszony ładnie zapieka się na mięsie, rybach lub warzywach.

Sugerowane wina: mocne czerwone wina o niskiej kwasowości, np. Trollinger lub Dornfelder, także białe wina z resztkową słodkością, takie jak Silvaner Spätlese lub Pinot Gris z regionu Elsass (Alzacja).