Pochodzenie
Włochy, siedem prowincji w środkowo-południowej części kraju (Caserta, Salerno, część Benevento, Neapol, Frosinone, Latina i Rzym). Słynny ser biały popularny od XVIII wieku.
Rodzaj surowca
Mleko bawole pełne.
Typ sera
Świeży niedojrzewający, miękki, w zalewie. Kształt podłużny, okrągły.
Odmiana
Mozzarella di Bufala, Mozzarella Bocconcini (małe kulki).
Wersja wędzona nazywa się Mozzarella affumicata.
Oznaczenie
Włoskie DOP 1993 dla Mozzarella di Bufala Campana. Unijne PDO 1996 r.
Miąższ
Śnieżnobiały, miękki, giętki, wilgotny, ser o strukturze wyciągniętych nitek, formowany w kule lub walce, dający się pokroić w plastry. Smak łagodny, śmietankowy, lekko kwaśny.
Przeznaczenie kulinarne
Niezastąpiona do pizzy, lasagne, grzanek calzone oraz słynnej sałatki Caprese z pomidorami i bazylią oraz kulek ze świeżego sera z oliwkami. Dodatek do letnich przekąsek, doskonała do potraw z innych warzyw. Dobra do nadziewania i zapiekania. Mozzarella wyśmienicie pasuje w zestawieniu z melonami, szpinakiem oraz wykorzystywana jest do przyrządzania Arancini, czyli sycylijskich kulek z risotto i serem mozzarella.
Można ją podawać w zestawie z szynką parmeńską, pomidorami, ostrymi przyprawami, rukolą oraz z szynką prosciutto i opiekaną w piecu, w daniu zwanym Mozzarella al Forno.
Ciekawostki
Obecnie 95 podmiotów wytwarza oryginalny ser z mleka bawolego.