Pochodzenie
Francja, miasto Gorges du Tarn, kraina Langwedocja, region Midi Pyrenees (Oksytania).
Rodzaj surowca
Mieszanka mleka owczego z krowim lub kozim.
Typ sera
Dojrzewający, półmiękki, z przerostem niebieskiej pleśni.
Oznaczenie
Appellation d’Origine Contrôlée (AOC) od 1953 r. PDO 1996 r.

Miąższ
Miąższ letni jest wilgotny, jasnokremowy, a zimowy śnieżnobiały poprzetykany niebieską
pleśnią. Smak delikatny, aromatyczny, świeży i wyrazisty, lekko słonawy z nutą orzechową.
Uważany za łagodniejszą wersję Roqueforta. Średnia waga 2,5 kg.
Dojrzewanie
Dojrzewanie 3-6 miesięcy. Przez około trzy tygodnie dojrzewa na dębowych deskach wewnątrz naturalnych jaskiń lub piwnic. Na tym etapie ser jest gorzki i kruchy. Będzie potrzebować od dwóch do trzech miesięcy powolnego dojrzewania, aby uzyskać pożądaną kremowość i wyraźny aromat.
Przeznaczenie kulinarne
Rekomendowany do deski serowej, podkreśla smak wielu potraw, sosów i sałatek. Dobrze
smakuje z winami słodkimi białymi i deserowymi.
Ciekawostki
Zanim zyskał status AOC nosił nazwę Bleu de l’Aveyron.
Jego smak jest wynikiem wypasu krów na wrzosowiskach w surowym i zróżnicowanym
klimacie.