Pochodzenie
Włochy, region Lombardia. Wytwarzany w Lodi, Abbiategrasso, Como i Lecco. Znana jest także odmiana Mascarpone Torta Rich.
Rodzaj surowca
Mleko krowie lub bawole.
Typ sera
Świeży, niesolony.
Miąższ
Kolor bladokremowy i lśniący. Ma miękką konsystencję delikatnego masła w kolorze kości
słoniowej. Smak delikatny, słodkawo-śmietankowo-maślane nuty. Świeży aromat.
Przeznaczenie kulinarne
Szerokie zastosowanie jako dodatek do wszelkiego rodzaju ciast, deserów i potraw z warzyw, owoców, W regionie Friulli mieszany jest z anchovis, musztardą i przyprawami. Jest podstawą znanego deseru – tiramisu. Może być aromatyzowany likierem, czasem sprzedawany z dodatkiem kandyzowanych owoców. Pasuje do wina Pinot Grigio.
Ciekawostki
Ser o bardzo wysokiej zawartości tłuszczu: powyżej 70%.