1. Podręcznik serowy
  2. Europejskie specjalności
  3. Fromage de Chèvre pleśniowy

Europejskie specjalności: Fromage de Chèvre pleśniowy

Pochodzenie

Basen Morza Śródziemnego. Początek francuskich serów pasteryzowanych z mleka koziego datuje się zaś na lata 30. XX wieku.

Rodzaj surowca

Mleko kozie pasteryzowane, od kóz karmionych trawą, sianem, kukurydzą, lucerną itd.

Typ sera

Dojrzewający, miękki, z porostem białej pleśni, w kształcie roladki.

Miąższ

Białty, miękki, rozpływający się w ustach.

Dojrzewanie

Od kilku dni do kilku tygodni. Wraz z upływem czasu początkowo miękki ser staje się bardziej zwarty i suchy.

Przeznaczenie kulinarne

Może być dodatkiem do potraw na zimno i na ciepło.

Ciekawostki

We Francji hoduje się 1,2 mln kóz co daje temu krajowi 4. miejsce w Europie. Francja wytwarza w swoich zakładach mleczarskich 100 tys. ton serów kozich (stan na 2016 r.). 14 serów kozich korzysta ze znaku PDO.

80-85% serów kozich wytwarzanych we Francji to właśnie sery dojrzewające.