Pochodzenie
Basen Morza Śródziemnego. Początek francuskich serów pasteryzowanych z mleka koziego datuje się zaś na lata 30. XX wieku.
Rodzaj surowca
Mleko kozie pasteryzowane, od kóz karmionych trawą, sianem, kukurydzą, lucerną itd.
Typ sera
Dojrzewający, miękki, z porostem białej pleśni, w kształcie roladki.
Miąższ
Białty, miękki, rozpływający się w ustach.
Dojrzewanie
Od kilku dni do kilku tygodni. Wraz z upływem czasu początkowo miękki ser staje się bardziej zwarty i suchy.
Przeznaczenie kulinarne
Może być dodatkiem do potraw na zimno i na ciepło.
Ciekawostki
We Francji hoduje się 1,2 mln kóz co daje temu krajowi 4. miejsce w Europie. Francja wytwarza w swoich zakładach mleczarskich 100 tys. ton serów kozich (stan na 2016 r.). 14 serów kozich korzysta ze znaku PDO.
80-85% serów kozich wytwarzanych we Francji to właśnie sery dojrzewające.