Pochodzenie
Hajnówka, województwo podlaskie, pierwsza produkcja sera w 2005 r.
Rodzaj surowca
Wyselekcjonowane mleko krowie pasteryzowane z otuliny Puszczy Białowieskiej oraz Knyszyńskiej. Mleko pozyskiwane jest od krów wypasanych na łąkach oraz żywionych tradycyjnymi paszami przygotowanymi we własnych gospodarstwach.
Typ sera
Podpuszczkowy dojrzewający, twardy. Kilkukrotnie pokrywany ręcznie polioctanem winylu. Pod tak zabezpieczoną powierzchnią wszystkie procesy chemiczno-biologiczne przebiegają w sposób harmonijny i w efekcie uzyskiwany jest charakterystyczny smak sera. Powłoka zabezpiecza ser także przed nadmiernym wysychaniem.
Miąższ
Ser o ciemnożółtej barwie, przechodzącej w procesie dojrzewania w barwę bursztynową.
Konsystencja sera jest zwarta, jednolita, w serach dojrzałych lekko krucha. Występują nieliczne owalne oczka. Ser Carski wyróżnia się subtelnym smakiem.
Dojrzewanie
Dojrzewa minimum 6-12 miesięcy, aby w pełni osiągnąć zamierzone cechy organoleptyczne
i fizyko-chemiczne.
Przeznaczenie kulinarne
Ser Carski z Hajnówki jest urozmaiceniem deski serowej i idealną przekąską do wina i piwa.
Sprawdzi się spożywany zarówno sam, jak i w towarzystwie orzechów i suszonych owoców.
Pasuje do zapiekanek, makaronów i carpaccio.
Ciekawostki
Charakter sera nawiązuje do tradycyjnych metod produkcji i utrwalania żywności, stosowanych w przeszłości. Nazwa sera sięga do historii regionu związanej z tradycją monarszych polowań cara Aleksandra III oraz Mikołaja II w Białowieży, zapoczątkowanej polowaniem w 1860 roku i późniejszą budową pałacu carskiego.
Nagrody
Srebrny medal GoldenCheese Poland 2015 r w kategorii „Ser na deskę”.