Pochodzenie
Czechy, XV wiek, Lostice, region Hana z Ołomuńcem. Jego prototypem były wiejskie twarożki. Swoją obecną nazwę zawdzięczają targom w Ołomuńcu, na których serki były sprzedawane. Udokumentowana historia sera sięga XV-XVI wieku.
Rodzaj surowca
Mleko krowie odtłuszczone.
Typ sera
Dojrzewający miękki, produkowany bez podpuszczki.
Miąższ
Ser w kształcie małych krążków, rolek lub pierścieni. Powierzchnia mazista; kolor od złocistego do pomarańczowego, z dopuszczeniem białej pleśni. Starszy ser zyskuje odcień brązu. Szklista struktura jasnego miąższu, przenikliwy zapach i wyraźny, cierpki smak. Żółtawy kolor. W miarę przechowywania zapach i smak zaostrzają się. Miąższ miękki, lepki, lekko słony.
Dojrzewanie
7-28 dni.
Przeznaczenie kulinarne
Do przystawek, dań ciepłych: zup (cebulowa, czosnkowa), mięs (sznycle, kotlety), pizzy,
dań zapiekanych, naleśników i dań z grilla. Pasuje do świeżego pieczywa i do nadzień.
Ciekawostki
Ser uzyskał nagrodę na pierwszej Austriackiej Wystawie Mleczarskiej w Wiedniu w 1872 r.