Pochodzenie
Anglia, 1150 rok, Hawes, hrabstwo Yorkshire. Wytwarzany przez francuskich Cystersów pochodzących z regionu Roquefort.
Rodzaj surowca
Pierwotnie wytwarzany z mleka owczego. Obecnie produkowany z pasteryzowanego surowego mleka krowiego.
Typ sera
Dojrzewający, z przerostem pleśni.
Oznaczenie
Protected Geographical Indication (PGI) w 2013 r. dla sera Yorkshire Wensleydale.
Miąższ
Miękki, kruchy, lekko kremowy, pokryty białą, naturalną skórką. Delikatny, śmietankowy, pełny smak o nucie miodu, kwaskowy aromat przypominający maślankę, charakterystyczny
słony smak.
Dojrzewanie
Od kilku tygodni do 9 miesięcy (Extra Mature).
Przeznaczenie kulinarne
Serwuje się jako deser po daniu głównym, świetnie wzbogaca wybór serów podanych na desce; znakomicie smakuje z białym półwytrawnym winem.
Ciekawostki
Mleczarnia Wensleydale Creamery, która wytwarza ser Wensleydale oprócz samej produkcji
serów jest również atrakcją turystyczną odwiedzaną rocznie przez 300 tys. osób.