1. Podręcznik serowy
  2. Europejskie specjalności
  3. Wensleydale

Europejskie specjalności: Wensleydale

Pochodzenie

Anglia, 1150 rok, Hawes, hrabstwo Yorkshire. Wytwarzany przez francuskich Cystersów pochodzących z regionu Roquefort.

Rodzaj surowca

Pierwotnie wytwarzany z mleka owczego. Obecnie produkowany z pasteryzowanego surowego mleka krowiego.

Typ sera

Dojrzewający, z przerostem pleśni.

Oznaczenie

Protected Geographical Indication (PGI) w 2013 r. dla sera Yorkshire Wensleydale.

Miąższ

Miękki, kruchy, lekko kremowy, pokryty białą, naturalną skórką. Delikatny, śmietankowy, pełny smak o nucie miodu, kwaskowy aromat przypominający maślankę, charakterystyczny
słony smak.

Dojrzewanie

Od kilku tygodni do 9 miesięcy (Extra Mature).

Przeznaczenie kulinarne

Serwuje się jako deser po daniu głównym, świetnie wzbogaca wybór serów podanych na desce; znakomicie smakuje z białym półwytrawnym winem.

Ciekawostki

Mleczarnia Wensleydale Creamery, która wytwarza ser Wensleydale oprócz samej produkcji
serów jest również atrakcją turystyczną odwiedzaną rocznie przez 300 tys. osób.