1. Podręcznik serowy
  2. Europejskie specjalności
  3. Nieheimer

Europejskie specjalności: Nieheimer

Pochodzenie

Niemcy, miasto Nieheim w północnej Nadrenii-Westfalii. Wytwarzamy od kilkuset lat. Opisany w 1858 r. w lokalnym dzienniku rolniczym oraz w 1884 r. w „Handbuch der Käsereitechnik”.

Rodzaj surowca

Mleko krowie odtłuszczone.

Typ sera

Twarogowy dojrzewający, twardy, z dodatkiem soli, produkowany przez cały rok.

Oznaczenie

PGI 2010 r.

Miąższ

Powierzchnia gładka, kolor żółtawy do szarozielonego. Twardy, czysty i ostry w smaku, często z dodatkiem kminku. Niewielki kształt (średnica do 4,5 cm) i waga do 37 g. Okrywany liśćmi chmielu.

Dojrzewanie

Oparte na kulturach drożdżowych kwaśnego skrzepu oraz kulturach bakteryjnych, w ciągu
3-5 dni.

Przeznaczenie kulinarne

Podawany ze świeżym pieczywem, jako przystawka oraz dodatek nadający wyrazistości
ciepłym potrawom. Często używany w postaci tartej.

Ciekawostki

Suchy, lekko kwaśny twaróg jest drobno mielony. Po dojrzewaniu łączy się go z solą, kminkiem i wodą. Jego produkcja była ściśle zdefiniowana, według wytycznych z 1927 r., które wciąż można zobaczyć w Muzeum Serowym w Nieheim. W tym czasie ok. 80 gospodarstw wytwarzało ser Nieheim, dziś jest to już tylko jedna mała mleczarnia.

Niemcy

Zdjęcia

Dostawcy