Pochodzenie
Francja, płd.-wsch. część kraju, XIII-XIV wiek, miasto Thones, doliny Alp i rzeki Arly, departament Haute-Savoie (region Owernia-Rodan-Alpy).
Rodzaj surowca
Mleko krowie.
Typ sera
Półmiękki pleśniowy, dojrzewający, z mytą skórką.
Oznaczenie
Appellation d’Origine Contrôlée (AOC) od 1958 r.

Miąższ
Miękka, jednolita, elastyczna, kremowa konsystencja z małymi dziurkami, pokryty pomarańczowoceglastą aksamitną skórką. Słodki, orzechowy smak.
Dojrzewanie
6-8 tygodni.
Przeznaczenie kulinarne
Składnik francuskiego dania Tartiflette z ziemniaków, wędzonego boczku, cebuli, białego
wina oraz dania Savoyard – słynnej zapiekanki z ziemniaków, śmietany i cebuli.
Ciekawostki
Nazwa pochodzi od wyrażenia „drugi udój” (reblocher), prowadzonego przez pasterzy w celu oszukania właścicieli ziemskich.