1. Podręcznik serowy
  2. Europejskie specjalności
  3. Reblochon

Europejskie specjalności: Reblochon

Pochodzenie

Francja, płd.-wsch. część kraju, XIII-XIV wiek, miasto Thones, doliny Alp i rzeki Arly, departament Haute-Savoie (region Owernia-Rodan-Alpy).

Rodzaj surowca

Mleko krowie.

Typ sera

Półmiękki pleśniowy, dojrzewający, z mytą skórką.

Oznaczenie

Appellation d’Origine Contrôlée (AOC) od 1958 r.

Miąższ

Miękka, jednolita, elastyczna, kremowa konsystencja z małymi dziurkami, pokryty pomarańczowoceglastą aksamitną skórką. Słodki, orzechowy smak.

Dojrzewanie

6-8 tygodni.

Przeznaczenie kulinarne

Składnik francuskiego dania Tartiflette z ziemniaków, wędzonego boczku, cebuli, białego
wina oraz dania Savoyard – słynnej zapiekanki z ziemniaków, śmietany i cebuli.

Ciekawostki

Nazwa pochodzi od wyrażenia „drugi udój” (reblocher), prowadzonego przez pasterzy w celu oszukania właścicieli ziemskich.