Pochodzenie
Szwajcaria Zachodnia, okolice Lozanny, Fryburga i Neufchâtel, początek XIX wieku, także Francja, region Burgundia Franche-Comté. We Francji znany jako Vacherin du Haut-Doubs. Sprzedawany w sosnowym okrągłym pudełeczku.
Rodzaj surowca
Mleko krowie.
Typ sera
Miękki, z białą pleśniową skórką, sezonowy, wyglądem przypomina Camembert.
Oznaczenie
Szwajcarskie AOP od 2003 r., francuskie AOC 1981 r., PDO 1996 r. Prawo do nazwy Vacherin Mont-d’Or ostatecznie wygrali Szwajcarzy.
Miąższ
Miękki, płynny, gęsty, kremowy. Niedojrzały ser ma łagodny smak, dojrzały staje się ostrzejszy. Charakterystyczny grzybowy zapach, z nutami leśnych żywicznych aromatów.
Dojrzewanie
5-7 tygodni.
Przeznaczenie kulinarne
Swoisty specjał spożywany łyżeczką, na herbatnikach, z ziarnami kminku lub z ziemniakami
i chlebem. Rekomendowany jako deser po posiłku. Warstwa wierzchnia niejadalna. Podawany z Beaujolais lub Szampanem.
Ciekawostki
Szwajcarska wersja sera powstaje z mleka pasteryzowanego, francuska z niepasteryzowanego.
Szwajcaria
