Pochodzenie
Francja, XII wiek (czasy Karola Wielkiego), departament Jura, region Burgundia-Franche-Comté we wschodniej Francji. Uważa się, że najlepszy pochodzi z okolic Haut-Doubs i Haut-Jura. Ser twardy zbliżony do Gruyera (zwany Gruyer de Comté).
Rodzaj surowca
Mleko krowie niepasteryzowane, od krów rasy Montbeliarde i simentalskich, z wypasu na zewnątrz.
Typ sera
Podpuszczkowy dojrzewający, półtwardy.
Oznaczenie
Appellation d’Origine Contrôlée (AOC) od 1958 r.
Miąższ
Bladożółty, o słonym, orzechowym, aromatycznym smaku z niewielką liczbą małych oczek pokryty beżowoszarobrązową skórką. Silny aromat. Smak wyraźnie słodki, mleczno-kremowy z owocową nutą; w wersji zimowej z nutą orzechową.
Dojrzewanie
4-8, a nawet 18 miesięcy.
Przeznaczenie kulinarne
Znany jako niezbędny składnik fondue, polecany do różnych zapiekanek, sufletów serowych, sałatek i sosów na bazie sera. Podawany do aperitifów jako przekąska. Rekomendowany do win ze szczepu Chardonnay kalifornijskich; z doliny Rodanu oraz Cotes du Jura.