Pochodzenie
Niemcy, Allgäu (Szwabia, Bawaria). Może być wytwarzany wyłącznie na tym obszarze i z mleka z okolic miast: Kaufbeuren, Kempten i Memmingen oraz wiejskich okolic Oberallgäu, Ostallgäu, Unterallgäu, Ravensburg i Bodenseekreis. Ser został wynaleziony przez szwajcarskiego emigranta Josefa Aurela Stadlera, który przybył do Weiler w Bawarii w 1821 r. Jego technika przyjęła się lokalnie i wyewoluowała.
Rodzaj surowca
Mleko krowie niepasteryzowane.
Typ sera
Podpuszczkowy dojrzewający, półtwardy.
Oznaczenie
PDO 1997 r.

Miąższ
Łagodny, orzechowy aromat, naturalna skórka. Łagodniejszy w smaku od swojego szwajcarskiego odpowiednika. Charakteryzuje się dużymi oczkami (od 1 cm do 3 cm) równomiernie rozłożonymi. Skórka twarda; słomkowa, do ciemnosłomkowej.
Dojrzewanie
Minimum 3 miesiące, do 6 miesięcy.
Przeznaczenie kulinarne
Pasuje do kanapek, do deski serowej, do plastrowania oraz topienia.
Ciekawostki
Jeden krąg może ważyć 68 kg lub 79 kg. Zdarzają się też kręgi o wadze 130 kg.