Pochodzenie
Szwajcaria. Kanton Fryburg.
Rodzaj surowca
Mleko krowie nie pasteryzowane od krów rasy fryburdzkiej.
Typ sera
Dojrzewający, półmiękki
Oznaczenie
Wytwarzany w kantonie Fryburg i przy granicy francuskiej. Ma status AOP od 2006 r.
Miąższ
Skórka rudo-brązowa, naturalna, szczotkowana o nieptrzyjemnym zapachu. Jako młody ser jest kremowy i orzechowy. Słodkawy, ale wyczuwalna jest słona nuta. Śmietankowo – korzenny, aromatyczny. Ma małe dziurki. Kolor kości słoniowej do słomkowo-żółty. Dość ostry w zestawieniu z Gruyère. Maślana konsystencja.
Dojrzewanie
Średnio 3 miesiące. Starsze sery osiągają czas dojrzewania 6 miesięcy.
Przeznaczenie kulinarne
Razem z Gruyère, Emmentalerem, składnik fondue. Pasuje do Cabernet Sauvignon, burgunda i Bordeaux, portera, stouta.
Ciekawostki
„Vacherin” oznacza „od krowy”.