1. Podręcznik serowy
  2. Europejskie specjalności
  3. Vacherin Fribourgerois

Europejskie specjalności: Vacherin Fribourgerois

Pochodzenie

Szwajcaria. Kanton Fryburg.

Rodzaj surowca

Mleko krowie nie pasteryzowane od krów rasy fryburdzkiej.

Typ sera

Dojrzewający, półmiękki

Oznaczenie

Wytwarzany w kantonie Fryburg i przy granicy francuskiej. Ma status AOP od 2006 r.

Miąższ

Skórka rudo-brązowa, naturalna, szczotkowana o nieptrzyjemnym zapachu. Jako młody ser jest kremowy i orzechowy. Słodkawy, ale wyczuwalna jest słona nuta. Śmietankowo – korzenny, aromatyczny. Ma małe dziurki. Kolor kości słoniowej do słomkowo-żółty. Dość ostry w zestawieniu z Gruyère. Maślana konsystencja.

Dojrzewanie

Średnio 3 miesiące. Starsze sery osiągają czas dojrzewania 6 miesięcy.

Przeznaczenie kulinarne

Razem z Gruyère, Emmentalerem, składnik fondue. Pasuje do Cabernet Sauvignon, burgunda i Bordeaux, portera, stouta.

Ciekawostki

„Vacherin” oznacza „od krowy”.

Szwajcaria

Zdjęcia

Dostawcy