1. Podręcznik serowy
  2. Europejskie specjalności
  3. Bûchette

Europejskie specjalności: Bûchette

Pochodzenie

Francja, Dolina Loary. Dziś wytwarzany głównie w regionie Poitou-Charentes (obecnie Nowa Akwitania).

Rodzaj surowca

Mleko kozie pasteryzowane i niepasteryzowane.

Typ sera

Miękki, świeży, wytwarzany od marca do października.

Miąższ

Ser w kształcie rolady o średnicy 5-6 cm i długości 12-20 cm. Skórka niebieskobiała. Ziarnisty, kremowy, koloru kości słoniowej. Smak słodki. Dłużej dojrzewający ser nabiera aromatu orzechowego.

Dojrzewanie

7 dni.

Przeznaczenie kulinarne

Ser stołowy, nadaje się do grillowania z oliwą z oliwek oraz do sałatek. Pasuje do świeżego pieczywa i tartinek. Zwykle porcjowany jest w plastry. Pasuje do win z francuskiego regionu Tarn.