Pochodzenie
Sierpc, województwo mazowieckie.
Rodzaj surowca
Sery powstają na bazie mleka krowiego, pasteryzowanego.
Typ sera
Podpuszczkowe dojrzewające, typu szwajcarsko-holenderskiego z dziurami.
Miąższ
Sery o jednolitej, zwartej konsystencji z okrągłymi i owalnymi oczkami, które zmniejszają się przy brzegach. Ser Królewski ma apetyczny, żółty kolor. Ser Królewski Wędzony ma kolor lekko brązowy.
Dojrzewanie
Bloki sera Królewskiego dojrzewają nie krócej niż 3 tygodnie.
Przeznaczenie kulinarne
Ser Królewski, dzięki najwyższej jakości składników, smakuje wybornie sam lub z dodatkami. Jego subtelny smak, z wyczuwalną nutą orzecha i moreli, jest niepowtarzalny i doceniany nie tylko przez Polaków. Wybornie smakuje z gruszką, odrobiną miodu lub dżemu. Warto też spróbować wersji wytrawnej na przykład z foie gras muśniętym musztardą dijońską.
Ser Królewski Wędzony ma swój wyrazisty, niepowtarzalny smak uzyskuje dzięki wędzeniu w naturalnym dymie z palonego drewna. Jest doskonałą odmianą podczas rodzinnego, niedzielnego śniadania lub wspaniałym dodatkiem do wieczornej, eleganckiej kolacji. Zaskakująco wzbogaca ciepłe potrawy swoim niepowtarzalnym smakiem, nadając im wyrafinowania i elegancji.
Ciekawostki
Ser Królewski to najchętniej kupowana marka sera żołtego w Polsce (źródło: Nielsen,2018). Ser Królewski Wędzony jest naturalnym dymem z drewna bukowego.