1. Podręcznik serowy
  2. Polskie marki
  3. Królewski i Królewski Wędzony

Polskie marki: Królewski i Królewski Wędzony

Pochodzenie

Sierpc, województwo mazowieckie.

Rodzaj surowca

Sery powstają na bazie mleka krowiego, pasteryzowanego.

Typ sera

Podpuszczkowe dojrzewające, typu szwajcarsko-holenderskiego z dziurami.

Miąższ

Sery o jednolitej, zwartej konsystencji z okrągłymi i owalnymi oczkami, które zmniejszają się przy brzegach. Ser Królewski ma apetyczny, żółty kolor. Ser Królewski Wędzony ma kolor lekko brązowy.

Dojrzewanie

Bloki sera Królewskiego dojrzewają nie krócej niż 3 tygodnie.

Przeznaczenie kulinarne

Ser Królewski, dzięki najwyższej jakości składników, smakuje wybornie sam lub z dodatkami. Jego subtelny smak, z wyczuwalną nutą orzecha i moreli, jest niepowtarzalny i doceniany nie tylko przez Polaków. Wybornie smakuje z gruszką, odrobiną miodu lub dżemu. Warto też spróbować wersji wytrawnej na przykład z foie gras muśniętym musztardą dijońską.

Ser Królewski Wędzony ma swój wyrazisty, niepowtarzalny smak uzyskuje dzięki wędzeniu w naturalnym dymie z palonego drewna. Jest doskonałą odmianą podczas rodzinnego, niedzielnego śniadania lub wspaniałym dodatkiem do wieczornej, eleganckiej kolacji. Zaskakująco wzbogaca ciepłe potrawy swoim niepowtarzalnym smakiem, nadając im wyrafinowania i elegancji. 

Ciekawostki

Ser Królewski to najchętniej kupowana marka sera żołtego w Polsce (źródło: Nielsen,2018). Ser Królewski Wędzony jest naturalnym dymem z drewna bukowego.

Zdjęcia

Producent

Sierpc OSM