Pochodzenie
Austria, Tyrol północny i wschodni.
Rodzaj surowca
Mleko krowie surowe, od krów karmionych trawą i sianem.
Typ sera
Dojrzewający podpuszczkowy, twardy. Wytwarzany w miesiącach letnich.
Oznaczenie
PDO 1997 r.

Miąższ
Skórka sucha, słomkowa do brązowej. Miąższ półtwardy, o kolorze kości słoniowej. Dziury,
na ogół rzadkie, są średniej wielkości, równomiernie rozmieszczone. Smak ostry, pikantny.
Dojrzewanie
6 miesięcy.
Przeznaczenie kulinarne
Do razowego pieczywa, pasuje do jabłek, gruszek i orzechów. Dobry składnik fondue. Podawany z bogatymi białymi winami tj. Chardonnay, Pinot Blanc lub dojrzały Rotgipfler oraz łagodnymi, owocowymi, czerwonymi winami Zweigelt. Temperatura podawania 20°C.
Austria
