Pochodzenie
Włochy, początki XX wieku, Apulia, później Kampania.
Rodzaj surowca
Pierwotnie mleko bawole, obecnie zwykle jest to mleko krowie pasteryzowane lub niepasteryzowane.
Typ sera
Świeży, będący połączeniem sera Mozzarella ze śmietanką.
Oznaczenie
Burrata Andria PGI 2017 r.
Miąższ
Ser w kształcie kulki w liściach asfodelowych. Cienka skórka. Miąższ gładki o białej teksturze, o słodkim, maślanym, mlecznym smaku. Miękki, ciastowaty; jednolita konsystencja twarożku ze śmietaną. Zbliżony do Mozzarelli – w procesie produkcji korzysta z pozostałości po wyrobie tego sera. Przy próbie krojenia Burraty wypływa śmietanka. Bardzo krótki termin przydatności do spożycia.
Przeznaczenie kulinarne
Do dań z pomidorami, bazylią i makaronów. Pasuje do sałatek, świeżego pieczywa. Często
spotyka się Burratę z truflami lub z grzybami. Pasuje do win Pinot Grigio i Chenin Blanc.