Pochodzenie
Grecja: Macedonia, Tesalia, Peloponez, Kreta, wyspy na Morzu Egejskim. znany od wieków. Obok Fety symbol greckiego serowarstwa.
Rodzaj surowca
Niepasteryzowane mleko kóz i owiec (niekiedy miks) z niewielkim dodtakiem serwatki.
Typ sera
Anthotyro świeży: półmiękki, suchy, biały. Słodki, kremowy, łagodny w smaku. ser o niskim poziomie tłuszczu i soli. anthotyro suchy: twardy i biały o słonym smaku. Ma bardzo mocny aromat.
Odmiana
Nazwa oznacz kwiat serowy.
Podobnym serem do Anthotyro Xero jest Mizithra, ser, który dojrzewa od 6 do 9 miesięcy.
Przeznaczenie kulinarne
Wersja świeża: popularny ser na śniadanie z miodem i owocami (figami, gruszkami, jabłkami), do omletów; składnik pikantnych potraw z udziałem oliwek, pomidorow i ziół; nadzienie wielu lokalnych ciast. Po otwarciu szynko traci właściowości organoleptyczne. Nadaje się jako przystawka lub deser.
Wersja sucha: świetnie wzmacnia smak sałatek, makaronów i spaghetti w formie tartej lub rozdrobnionej. Podobna jest do białego sera Mizithra o słonym, nieco orzechowym smaku. Ser ten pasuje do czerwoanego wina.
Grecja
