Pochodzenie
Holandia, XIV wiek, miasto Edam w prowincji Holandia Północna, na północ od stolicy kraju.
Rodzaj surowca
Mleko krowie pełne, obecnie zwykłe o obniżonej zawartości tłuszczu.
Typ sera
Dojrzewający podpuszczkowy, półtwardy, typu szwajcarsko-holenderskiego.
Odmiana
Young – młody, bardzo miękki, nieco słodki o orzechowym smaku. Matured – dojrzały
o mocnym aromacie. Old – stary ser o pikantnym smaku, intensywnym zapachu, zwartej,
twardej konsystencji. Baby Edam.
Oznaczenie
Chronione Oznaczenie Geograficzne (PGI) w 2010 r., dla sera Edam Holland i Noord-Hollandse Edammer.
Miąższ
Jasnożółty, półtwardy lub twardy o elastycznej konsystencji; miąższ zwarty, miękki i elastyczny. Skórka twarda i sucha, pokryta czerwonym woskiem; skórka pokryta czarnym woskiem oznacza, że Edam dojrzewał około 4 miesięcy. Cechuje się rzadkimi oczkami wielkości grochu lub ryżu, regularnie rozmieszczanymi. Delikatny, lekko orzechowy, łagodny smak.
Dojrzewanie
Zwykle 8-10 tygodni.
Przeznaczenie kulinarne
W zależności od odmiany. Edam Young spożywa się na śniadania, przekąski lub kolacje.
Dojrzały do tarcia lub jako przekąska i na deskę serów. Wina: Chardonnay, Shiraz.
Ciekawostki
Jego nazwa pochodzi od portu Edam. Kule serowe były nieodłącznym towarzyszem marynarzy statków pływających do i z kolonii. Zwykle występuje w postaci kul o wadze 1,7 kg. Sprzedawany w Holandii Edam rzadko jest pokryty warstwą wosku parafinowego, z wyjątkiem sezonu turystycznego.