1. Podręcznik serowy
  2. Europejskie specjalności
  3. Edam / Edammer

Europejskie specjalności: Edam / Edammer

Pochodzenie

Holandia, XIV wiek, miasto Edam w prowincji Holandia Północna, na północ od stolicy kraju.

Rodzaj surowca

Mleko krowie pełne, obecnie zwykłe o obniżonej zawartości tłuszczu.

Typ sera

Dojrzewający podpuszczkowy, półtwardy, typu szwajcarsko-holenderskiego.

Odmiana

Young – młody, bardzo miękki, nieco słodki o orzechowym smaku. Matured – dojrzały
o mocnym aromacie. Old – stary ser o pikantnym smaku, intensywnym zapachu, zwartej,
twardej konsystencji. Baby Edam.

Oznaczenie

Chronione Oznaczenie Geograficzne (PGI) w 2010 r., dla sera Edam Holland i Noord-Hollandse Edammer.

Miąższ

Jasnożółty, półtwardy lub twardy o elastycznej konsystencji; miąższ zwarty, miękki i elastyczny. Skórka twarda i sucha, pokryta czerwonym woskiem; skórka pokryta czarnym woskiem oznacza, że Edam dojrzewał około 4 miesięcy. Cechuje się rzadkimi oczkami wielkości grochu lub ryżu, regularnie rozmieszczanymi. Delikatny, lekko orzechowy, łagodny smak.

Dojrzewanie

Zwykle 8-10 tygodni.

Przeznaczenie kulinarne

W zależności od odmiany. Edam Young spożywa się na śniadania, przekąski lub kolacje.
Dojrzały do tarcia lub jako przekąska i na deskę serów. Wina: Chardonnay, Shiraz.

Ciekawostki

Jego nazwa pochodzi od portu Edam. Kule serowe były nieodłącznym towarzyszem marynarzy statków pływających do i z kolonii. Zwykle występuje w postaci kul o wadze 1,7 kg. Sprzedawany w Holandii Edam rzadko jest pokryty warstwą wosku parafinowego, z wyjątkiem sezonu turystycznego.