Pochodzenie
Hiszpania, rejon Castilla & Leon.
Rodzaj surowca
Mleko krowie, owcze, kozie pasteryzowane (miks) w proporcji maksymalnie 50% mleka krowiego, co najmniej 15% mleka koziego i co najmniej 15% mleka owczego. Zasady produkcji reguluje dekret królewski 262/2011, z lutego 2011 r.
Typ sera
Dojrzewający podpuszczkowy, półtwardy i twardy. Okrągły i niewielki w kształcie.
Miąższ
Lekko oleisty w kolorze kości słoniowej i niewielkich oczkach. Ma delikatny, lecz wyrazisty
aromat. Smak maślany, orzechowy z nutami owoców, wyrazisty.
Dojrzewanie
Minimum 30 dni. Rozróżnia się Ibérico półtwardy dojrzewający 1-3 miesiące oraz twarde,
szlachetne odmiany dojrzewające około 4-5 miesięcy. Spotyka się Ibérico dojrzewające nawet 1 rok.
Przeznaczenie kulinarne
Przekąska i na grill. Starszego Ibérico często używa się do tarcia. Do win czerwonych.