1. Podręcznik serowy
  2. Europejskie specjalności
  3. Cambozola

Europejskie specjalności: Cambozola

Pochodzenie

Niemcy, lata 80. Chiemgau, Bawaria.

Rodzaj surowca

Mleko krowie pasteryzowane, z dodaną śmietanką.

Typ sera

Podpuszczkowy dojrzewający, będący połączeniem serów Camembert i Gorgonzola. Miękki ser z porostem białej i przerostem niebieskiej pleśni.

Miąższ

Bardzo kremowy w konsystencji. Smak łagodny, delikatny, kwaśno-słony naturalny, który
łączy się z pikantnym, właściwym dla niebieskiej pleśni.

Przeznaczenie kulinarne

Idealny składnik dań na zimno i na gorąco. Wyśmienicie smakuje z kanapkami, sałatkami
i do deski serowej. Składnik sosów, makaronów, dodatek do mięs. Najlepszy do wina białego.