Pochodzenie
Francja, wioska Maroilles 962 rok. Obecnie: Thiérache, północne regiony kraju – regiony Pikardia i Nord-Pas-de--Calais (obecnie region Hauts-de-France).
Rodzaj surowca
Mleko krowie pełnotłuste, pasteryzowane.
Typ sera
Dojrzewający, miękki, z mytą skórką.
Oznaczenie
Appellation d’Origine Contrôlée (AOC) od 1976 r., PDO 1996 r.

Miąższ
Kremowożółty, miękki, wilgotny, z małymi dziurkami, o prawie słodkim smaku. Pokryty czerwonopomarańczową obmywaną piwem, lekko paskowaną, skórką. Ostry zapach. Słodki, orzechowy, ostry intensywny smak, owocowy aromat z nutą wędzenia w smaku.
Dojrzewanie
1-4 miesiące.
Przeznaczenie kulinarne
Polecany jako przekąska oraz do przygotowania wytrawnych tart serowych. Rekomendowane wina białe i czerwone owocowe lub piwa.
Ciekawostki
Ser produkowany pierwotnie przez mnichów.
Przysmak królów: Filipa II, Ludwika IX, Karola VI i Franciszka I.
Francja
