Pochodzenie
Irlandia, okolice wioski Durrus dolina Coomkeen, hrabstwo Cork 1979r. Ser został stworzony przez Jeffa Gilla.
Rodzaj surowca
Mleko krowie pasteryzowane od krów rasy fryzyjskiej.
Typ sera
Ser półmiękki z mytą skórką.
Miąższ
Durrus to ser o słomkowym wnętrzu z niewielką ilością małych dziurek. Charakterystyczna różowa skórka. W toku dojrzewania smnak ewoluuje do łagodnego, delikatnego i trawiastego do bogatego, silnego i ziemistego. Trawiasty, kremowy aromat. Miękka i elastyczna konsystencja.
Dojrzewanie
Od 10 dni (wersja Durrus Og) do 10 tygodni.
Przeznaczenie kulinarne
Durrus powinien być serowowany w towarzystwie owowców, na tostach oraz jako składnik fondue. Pasuje do Pinot Gris, Malbec, piwa Lager. W wersji Durrus Og jest idealny na desce serów, doskonale smakuje również w kuchni i stanowi doskonałą alternatywę na sery Reblochon w potrawach takich jak tartiflette, w daniach z makaronu i wielu innych.
Ciekawostki
Durrus Farmhouse Cheese jako ser rzemiślniczy jest zdobywcą wielu nagród i wyróżnień na całym świecie: Złoty Medal na Irish Food Awards 2017; Złoty Medal na British Cheese Awards 2017; dwie Złote Gwiazdy na Great Taste Awards 2016; Brązowy Medal na British Cheese Awards 2016; Złoty Medal na British Cheese Awards 2013.