1. Podręcznik serowy
  2. Europejskie specjalności
  3. Tiroler Graukäse

Europejskie specjalności: Tiroler Graukäse

Pochodzenie

Austria, Tyrol północny i wschodni.

Rodzaj surowca

Mleko krowie pasteryzowane.

Typ sera

Swieży dwutygodniowy. Wytwarzany cały rok. Kształt cylindryczny.

Oznaczenie

PDO 1996 r.

Miąższ

Skórka jadalna, jasna. Mocno aromatyczny, ostry w smaku.

Przeznaczenie kulinarne

Klasyczny ser tyrolski spożywany z masłem na wiejskim chlebie lub marynowany z octem,
oliwą i świeżą cebulą. Jest również stosowany do pierogów z serem. Podawany z piwem lub
szklanką mleka.

Ciekawostki

Graukäse był niegdyś posiłkiem dla ubogich, ponieważ wytwarzany był z mleka, z którego
zebrano śmietanę.

Austria

Zdjęcia

Dostawcy