Pochodzenie
Anglia, XV wiek, hrabstwo Somerset. Uważany za klasyczny i najstarszy angielski ser podpuszczkowy.
Rodzaj surowca
Mleko krowie pasteryzowane i niepasteryzowane.
Typ sera
Podpuszczowy dojrzewający, twardy.
Oznaczenie
Nazwa cheddar nie podlega ochronie, co przełożyło się na liczbę odmian na całym świecie. Z czasem jedyny status PDO przyznano w 2007 r. serowi West Country Farmhouse Cheddar pochodzącemu z mleka z hrabstw: Devon, Cornwall, Dorset i Somerset. Produkt ten wcześniej uzyskał certyfikację: MMB Certification Trade Mark w 1955 roku.
Miąższ
Twarda konsystencja; barwa biała lub kremowa, w zależności od stopnia dojrzałości. Dojrzały cheddar może przyjmować nawet barwę czerwoną, którą zawdzięcza zawartości beta-karotenu. Pokryty naturalną skórką.
Łagodny, pełny smak, który może przechodzić w bardzo pikantny; z delikatnym kwaskowym odcieniem. Zachwyca intensywnością i głębokim orzechowym aromatem.
Dojrzewanie
9-24 miesiące. Najczęściej spotykany jest cheddar 12-miesięczny. Z wiekiem zmienia swój
kolor od bladożółtego do ciemnopomarańczowego. Zwykle spotyka się ser Cheddar mild
(łagodny), medium (średni), old (stary), extra old (bardzo stary).
Przeznaczenie kulinarne
Polecany do degustacji w postaci niewielkich koreczków, w towarzystwie orzechów. Cheddar należy do serów bardzo przydatnych w kuchni. Dodawany jest do sosów, sufletów, zapiekanek, sałatek, pizzy i makaronów. Doskonale komponuje się z winem Chardonnay oraz szampanem. Niektóre odmiany Cheddara pasują do win Rioja i Cabernet Sauvignon.